Ιταλία: "Αναγέννηση" για τους θησαυρούς τέχνης των αρχιμαφιόζων
Έργα τέχνης κατασχεμένα από τη μαφία
Περισσότερα από 20 έργα στο Palazzo Reale του Μιλάνου, συμπεριλαμβανομένης μιας λιθογραφίας του Νταλί με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, ήταν κάποτε ιδιοκτησία ενός αφεντικού της μαφίας
Η απόδειξη ότι τα αφεντικά της μαφίας έχουν επενδύσει επί μακρόν τα εκατομμύρια των ναρκωτικών τους σε έργα τέχνης παρουσιάστηκε την Τρίτη, στο Μιλάνο, καθώς 80 έργα καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Άντι Γουόρχολ και ο Κιθ Χάρινγκ, εκτέθηκαν αφού κατασχέθηκαν από τη μαφία.
Περισσότερα από 20 έργα στο Palazzo Reale του Μιλάνου, συμπεριλαμβανομένης μιας λιθογραφίας του Νταλί με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, ήταν κάποτε ιδιοκτησία ενός αφεντικού της μαφίας 'Ndrangheta, η οποία διευθύνει παγκόσμια δίκτυα κοκαΐνης από την Καλαβρία στη νότια Ιταλία.
Άλλα έργα, μεταξύ των οποίων το έργο του Γουόρχολ «Summer Arts in the Parks», συγκεντρώθηκαν από ένα διεθνές δίκτυο ξεπλύματος χρήματος που εξαρθρώθηκε το 2013.
«Τα έργα που προορίζονταν να παραμείνουν θαμμένα στα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος επιστρέφονται τελικά στην κοινότητα, αναλαμβάνοντας έναν συμβολικό ρόλο ως αντίσταση στο έγκλημα», δήλωσε η Μαρία Ροζάρια Λαγκάνα, η οποία διευθύνει την κρατική υπηρεσία που διαχειρίζεται τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία από εγκληματικές δραστηριότητες, συνήθως αυτοκίνητα, τα οποία στέλνονται σε δημοπρασία, ή αγροκτήματα και διαμερίσματα, τα οποία δίνονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Αντίθετα, τα έργα τέχνης θα εκτεθούν στο Μιλάνο μέχρι τον επόμενο μήνα, μετά από μια πρώτη παρουσίαση στη Ρώμη, προτού εκτεθούν στο Ρέτζο Καλάμπρια, μια πόλη στην καρδιά της επικράτειας της 'Ndrangheta στην άκρη της Ιταλίας.
Τα κομμάτια θα διανεμηθούν στη συνέχεια σε κρατικά μουσεία σε όλη τη χώρα.
«Είναι μια αναγέννηση για αυτά τα έργα. Είναι λίγο σαν να τα ξεθάβουμε από τη γη, όπως οι αρχαιολόγοι, και να τα εκθέτουμε ώστε όλοι να μπορούν να τα δουν», δήλωσε η Λαγκάνα.
Μεταξύ των εγκληματιών που τους αρέσει η τέχνη συγκαταλέγεται ο Ραφαέλε Ιμπεριάλε, ένας Ιταλός βαρόνος ναρκωτικών με στενούς δεσμούς με τη μαφία.
Τώρα υπό κράτηση, ο Ιμπεριάλε κατάφερε να ξεφύγει από ένταλμα το 2016, αφήνοντας κρυμμένους στη βίλα του δύο πίνακες του Βαν Γκογκ που είχαν κλαπεί από μουσείο του Άμστερνταμ.
Ένας πίνακας που δεν θα εκτεθεί είναι η Γέννηση του Καραβάτζιο με τον Άγιο Φραγκίσκο και τον Άγιο Λαυρέντιο, ο οποίος φημολογείται ότι κλάπηκε από μια εκκλησία στο Παλέρμο το 1969 από τη σικελική μαφία.
Ένας αποστάτης της μαφίας είπε ότι κρεμόταν στις συνόδους κορυφής της Cosa Nostra στη Σικελία. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι ήταν κρυμμένος σε ένα αγρόκτημα όπου αρουραίοι και γουρούνια τον κατέστρεψαν μασώντας τον καμβά.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing