openai-times

Η OpenAi ερευνά πιθανή κλοπή δεδομένων μετά το ντεμπούτο της DeepSeek

Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, η Microsoft, ο μεγαλύτερος επενδυτής στην OpenAI, ενημέρωσε την εταιρεία για ύποπτη δραστηριότητα

Η Microsoft και η OpenAI διερευνούν κατά πόσον τα δεδομένα που παράγονται από την τεχνολογία της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης λήφθηκαν από μια ομάδα που συνδέεται με την κινεζική νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek.

Η OpenAI, η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, δήλωσε ότι «γνωρίζει και εξετάζει τις ενδείξεις ότι η DeepSeek μπορεί να έχει αποστάξει ακατάλληλα τα μοντέλα μας».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Λαμβάνουμε επιθετικά, προληπτικά αντίμετρα για την προστασία της τεχνολογίας μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προστασία των πιο ικανών μοντέλων που κατασκευάζονται εδώ».

Οι ερευνητές ασφαλείας της Microsoft παρατήρησαν το φθινόπωρο ότι άτομα που πίστευαν ότι συνδέονται με την DeepSeek αφαιρούσαν μεγάλο όγκο δεδομένων χρησιμοποιώντας τη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) του OpenAI με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Microsoft, ο μεγαλύτερος επενδυτής στην OpenAI, ενημέρωσε την εταιρεία για ύποπτη δραστηριότητα.

Το API του OpenAI είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι προγραμματιστές λογισμικού και οι επιχειρηματικοί πελάτες αγοράζουν τις υπηρεσίες του. Ουσιαστικά, αγοράζουν μια άδεια χρήσης για να ενσωματώσουν τα ιδιόκτητα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στις δικές τους εφαρμογές. Ωστόσο, η μυστική δραστηριότητα θα μπορούσε να παραβιάζει τους όρους παροχής υπηρεσιών του OpenAI ή να υποδεικνύει ότι η ομάδα ενήργησε για να άρει τους περιορισμούς της σχετικά με το πόσα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Η DeepSeek, η χαμηλού κόστους κινεζική νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης, προκάλεσε την πώληση μετοχών τεχνολογίας τη Δευτέρα, αφού ο δωρεάν βοηθός τεχνητής νοημοσύνης της ξεπέρασε το ChatGPT της OpenAI στο κατάστημα εφαρμογών της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ντέιβιντ Σακς, ο τσάρος του Λευκού Οίκου για την τεχνητή νοημοσύνη και την κρυπτογράφηση, δήλωσε στο Fox News ότι είναι "πιθανό" το γεγονός ότι η DeepSeek έκλεψε πνευματική ιδιοκτησία. «Υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι αυτό που έκανε η DeepSeek εδώ είναι ότι απέσπασε τη γνώση από τα μοντέλα του OpenAI», δήλωσε ο Σακς. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Η απόσταξη είναι μια τεχνική κατά την οποία ένα μεγάλο, πολύπλοκο μοντέλο μεταφέρει τη γνώση του σε ένα μικρότερο, απλούστερο μοντέλο. Θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα μικρότερο μοντέλο να επιτύχει παρόμοιες επιδόσεις χρησιμοποιώντας λιγότερη υπολογιστική ισχύ.

Πρόκειται για μια κοινή πρακτική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα, αλλά η ανησυχία είναι ότι γίνεται κατά παράβαση των όρων χρήσης του OpenAI. Η OpenAI δεν επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των μοντέλων της για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που ανταγωνίζονται τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες.

Ένας εκπρόσωπος της OpenAI δήλωσε ότι εταιρείες με έδρα την Κίνα και άλλες προσπαθούν συνεχώς να αντιγράψουν τα μοντέλα των αμερικανικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Τζόναθαν Ρος, διευθύνων σύμβουλος της Groq, της εταιρείας cloud τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε στο podcast 20VC: «Λάβετε υπόψη ότι το OpenAI ουσιαστικά επιδοτούσε, κατά λάθος, την εκπαίδευση αυτού του μοντέλου επειδή η [DeepSeek] χρησιμοποιούσε το OpenAI, σωστά;» Κατηγόρησε την Κίνα ότι ασκεί «RDT», δηλαδή «έρευνα, ανάπτυξη, κλοπή». Ο ίδιος επίσης δήλωσε: «Είναι απλώς μέρος της κουλτούρας. Και δεν είναι μόνο εναντίον δυτικών εταιρειών. Είναι και μεταξύ τους».

Ο Ντάριο Αμοντέι, συνιδρυτής της Anthropic, μιας εταιρείας ερευνών για την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι αυτό υπογραμμίζει την περίπτωση των ελέγχων των εξαγωγών, καθώς «η Κίνα θα μπορούσε να κατευθύνει περισσότερο ταλέντο, κεφάλαιο και προσοχή στις στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνολογίας». Σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο, έγραψε ότι «οι έλεγχοι των εξαγωγών είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να αποτρέψει την Κίνα από το να αποκτήσει εκατομμύρια τσιπ, και επομένως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει αν θα καταλήξουμε σε έναν μονοπολικό ή διπολικό κόσμο».

Οι ειδικοί κατηγόρησαν την OpenAI για υποκρισία επειδή παραπονέθηκε για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αφού χρησιμοποίησε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από ιστότοπους για την εκπαίδευση του ChatGPT.

Ο Τίμνιτ Γκέμπρου, ιδρυτής του Ινστιτούτου Έρευνας Κατανεμημένης Τεχνητής Νοημοσύνης, δήλωσε: «Το OpenAI ... μπορεί να κλέψει από όλο τον κόσμο και να καταβροχθίσει όλους τους δυνατούς πόρους. Αλλά κανείς δεν μπορεί να τους δώσει μια γεύση από το ίδιο τους το δηλητήριο».

Η OpenAI έχει υποστηρίξει ότι χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σύμφωνα με τις αρχές της δίκαιης χρήσης, οι οποίες σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα υπό ορισμένες συνθήκες.

Η Microsoft και η DeepSeek δεν έχουν ακόμη σχολιάσει.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing