ΗΠΑ: Η αντικατάσταση του μπέικον με καρύδες ή φακές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας
Τι λέει νέα έρευνα
Η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πηγές πρωτεΐνης όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια ή τα ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 20%
Η αντικατάσταση του μπέικον με ξηρούς καρπούς ή φακές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 16%, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Επιστήμονες από τρία ιδρύματα της Μασαχουσέτης - Mass General Brigham, Χάρβαρντ και ΜΙΤ - διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, ιδίως σε επεξεργασμένες μορφές, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας καθώς και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πηγές πρωτεΐνης όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια ή τα ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 20%.
Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ένα τέταρτο μιας μερίδας 85 γραμμαρίων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος - που αντιστοιχεί σε δύο φέτες μπέικον, μιάμιση φέτα μπολόνια ή ένα χοτ ντογκ - είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Για το πλαίσιο, η ημερήσια δόση των 85 γραμμαρίων αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την αυτοαναφερόμενη γνωστική έκπτωση των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες (λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας την ημέρα).
Ο Ντάνιελ Γουάνγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές τείνουν να επικεντρώνονται στη μείωση των κινδύνων χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, ενώ η γνωστική υγεία συζητείται λιγότερο συχνά, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με αυτές τις ασθένειες.
«Ελπίζουμε τα αποτελέσματά μας να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη εξέταση της σχέσης μεταξύ διατροφής και υγείας του εγκεφάλου».
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρέατος καθημερινά, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses' Health Study και τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study, οι οποίες εξέτασαν 133.771 άτομα με μέση ηλικία 49 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν για έως και 43 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια.
Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μόλις 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα - που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν - μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 15%.
Η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είχε παρόμοιο αποτέλεσμα: όσοι κατανάλωναν μόλις 100 γραμμάρια, δηλαδή το ισοδύναμο μιας μικρής μπριζόλας, είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τα επόμενα δέκα χρόνια.
Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Οι συγγραφείς της πιο πρόσφατης έρευνας που συνδέει το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, δήλωσαν ότι ένα υποπροϊόν της διαδικασίας διάσπασης του κόκκινου κρέατος - μια ένωση που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο (TMAO) - μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη σύνδεση.
Η ένωση μπορεί να επηρεάσει τη συσσώρευση των δύο πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ - του αμυλοειδούς και του tau - στον εγκέφαλο.
Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, εν τω μεταξύ, περιέχουν πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης ποικίλων μικροβιακών κοινοτήτων στο έντερο, συμβάλλοντας στη μείωση της παραγωγής TMAO.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους παράγοντες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, ιδίως εκείνους που αφορούν το μικροβίωμα του εντέρου. Το TMAO μπορεί να αυξήσει τη γνωστική δυσλειτουργία λόγω των επιπτώσεών του στη συσσώρευση του αμυλοειδούς και του tau, αλλά η έρευνα είναι περιορισμένη. Η περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι μπορεί επίσης να βλάψει την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων.
«Οι ευρείες, μακροχρόνιες μελέτες κοόρτης είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση παθήσεων όπως η άνοια, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί επί δεκαετίες», δήλωσε ο Γουάνγκ. «Συνεχίζουμε να συνθέτουμε την ιστορία αυτή για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν άνοια και γνωστική έκπτωση».
Επιστήμονες από τρία ιδρύματα της Μασαχουσέτης - Mass General Brigham, Χάρβαρντ και ΜΙΤ - διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, ιδίως σε επεξεργασμένες μορφές, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας καθώς και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πηγές πρωτεΐνης όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια ή τα ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 20%.
Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ένα τέταρτο μιας μερίδας 85 γραμμαρίων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος - που αντιστοιχεί σε δύο φέτες μπέικον, μιάμιση φέτα μπολόνια ή ένα χοτ ντογκ - είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Για το πλαίσιο, η ημερήσια δόση των 85 γραμμαρίων αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την αυτοαναφερόμενη γνωστική έκπτωση των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες (λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας την ημέρα).
Ο Ντάνιελ Γουάνγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές τείνουν να επικεντρώνονται στη μείωση των κινδύνων χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, ενώ η γνωστική υγεία συζητείται λιγότερο συχνά, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με αυτές τις ασθένειες.
«Ελπίζουμε τα αποτελέσματά μας να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη εξέταση της σχέσης μεταξύ διατροφής και υγείας του εγκεφάλου».
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρέατος καθημερινά, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses' Health Study και τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study, οι οποίες εξέτασαν 133.771 άτομα με μέση ηλικία 49 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν για έως και 43 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια.
Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μόλις 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα - που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν - μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 15%.
Η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είχε παρόμοιο αποτέλεσμα: όσοι κατανάλωναν μόλις 100 γραμμάρια, δηλαδή το ισοδύναμο μιας μικρής μπριζόλας, είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τα επόμενα δέκα χρόνια.
Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Οι συγγραφείς της πιο πρόσφατης έρευνας που συνδέει το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, δήλωσαν ότι ένα υποπροϊόν της διαδικασίας διάσπασης του κόκκινου κρέατος - μια ένωση που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο (TMAO) - μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη σύνδεση.
Η ένωση μπορεί να επηρεάσει τη συσσώρευση των δύο πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ - του αμυλοειδούς και του tau - στον εγκέφαλο.
Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, εν τω μεταξύ, περιέχουν πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης ποικίλων μικροβιακών κοινοτήτων στο έντερο, συμβάλλοντας στη μείωση της παραγωγής TMAO.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους παράγοντες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, ιδίως εκείνους που αφορούν το μικροβίωμα του εντέρου. Το TMAO μπορεί να αυξήσει τη γνωστική δυσλειτουργία λόγω των επιπτώσεών του στη συσσώρευση του αμυλοειδούς και του tau, αλλά η έρευνα είναι περιορισμένη. Η περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι μπορεί επίσης να βλάψει την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων.
«Οι ευρείες, μακροχρόνιες μελέτες κοόρτης είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση παθήσεων όπως η άνοια, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί επί δεκαετίες», δήλωσε ο Γουάνγκ. «Συνεχίζουμε να συνθέτουμε την ιστορία αυτή για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν άνοια και γνωστική έκπτωση».
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing