![kir-starmer-brexit-times](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-02-06/kir-starmer-brexit-times.jpg)
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι υπουργοί θα προβούν σε συνομιλίες για τη σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit
"Η Βρετανία είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς"
Ο Τόμας Σίμοντς δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδείξει «ανελέητο πραγματισμό» για να προχωρήσει "πέρα από το status quo" της τρέχουσας συμφωνίας για το Brexit
Οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλαβαν το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με την «επαναφορά» της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Βρυξέλλες πριν από μια σημαντική σύνοδο κορυφής τον Μάιο.
Ο Νικ Τόμας-Σάιμοντς, υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, πρόκειται να συναντηθεί με τον Ευρωπαίο ομόλογό του Μάρος Σέφτσοβιτς για συνομιλίες στις Βρυξέλλες σήμερα Τετάρτη, πριν από πιο δομημένες διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Οι δύο πλευρές ελπίζουν να σημειώσουν πρόοδο σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, των αλιευτικών δικαιωμάτων και της μείωσης των ελέγχων στις εξαγωγές τροφίμων, ενόψει της πρώτης συνόδου κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου/ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 19 Μαΐου.
Οι προγραμματισμένες συνομιλίες ακολουθούν ένα δείπνο μεταξύ του Σερ Κιρ Στάρμερ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα σχέδιά του για μια ευρύτερη επαναφορά των σχέσεων.
Ο Τόμας Σίμοντς δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδείξει «ανελέητο πραγματισμό» για να προχωρήσει «πέρα από το status quo» της τρέχουσας συμφωνίας για το Brexit και πρόσθεσε ότι η εποχή της «ιδεολογικά καθοδηγούμενης διαίρεσης» έχει τελειώσει.
«Μέσω μιας νέας εταιρικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα επιτύχουμε αποτελέσματα για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και για τους πολίτες σε ολόκληρη την ήπειρο», δήλωσε.
Ο κ. Σέφτσοβιτς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών για την ΕΕ, επαίνεσε τη νέα βρετανική προσέγγιση και δήλωσε ότι η τρέχουσα συμφωνία μετά το Brexit αποτελεί «μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε περαιτέρω».
«Ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια οι τίτλοι των εφημερίδων τείνουν να επικεντρώνονται σε τομείς στους οποίους μπορεί να μην συμφωνούμε πλήρως, η πραγματικότητα είναι ότι η διμερής σχέση μας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ισχυρή», δήλωσε.
Οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν υπό την καθοδήγηση του Μάικλ Έλαμ, πρώην αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα ως «σέρπα» του Στάρμερ για τις διαπραγματεύσεις. Θα έχει παρόμοιο ρόλο με αυτόν που κατείχε ο Σερ Όλιβερ Ρόμπινς υπό την Τερέζα Μέι.
Ο Τόμας Σίμοντς θα εμπλακεί επίσης σε πολιτικό επίπεδο γύρω από τα ανταλλάγματα που θα πρέπει να γίνουν για να περάσει μια συμφωνία από τη γραμμή.
Δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία σε όλους τους τομείς μέχρι τον Μάιο, αλλά οι δύο πλευρές είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε μια πολιτική δήλωση που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς μια νέα νομική συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει το εμπόριο τροφίμων, παράλληλα με την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και τη σύνδεση με τους κανόνες της ΕΕ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μειωθούν τα εμπόδια στην ενεργειακή συνεργασία.
Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ απαιτεί παραχωρήσεις από τον Στάρμερ ως τίμημα μιας συμφωνίας που ζήτησε η Βρετανία και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να βοηθήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την υπόλοιπη ήπειρο.
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς εγκαίρως, ώστε να προβεί σε ουσιαστικές πολιτικές δηλώσεις σε τρεις μήνες.
Μια απαίτηση της ΕΕ είναι να διασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά σκάφη θα διατηρούν τουλάχιστον το 75% των αλιευμάτων τους στα βρετανικά ύδατα ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία, μεταξύ άλλων για την άμυνα ή την ασφάλεια.
Όσον αφορά τα τρόφιμα και την ενέργεια, η ΕΕ απαίτησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να αποδεχθεί τη «δυναμική ευθυγράμμιση» με την μεταβαλλόμενη νομοθεσία των Βρυξελλών, χωρίς να έχει λόγο για τις πολιτικές.
«Σύμφωνα με τις προθέσεις η Βρετανία είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.
Πιο αμφιλεγόμενα, η ΕΕ επιδιώκει ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων που θα επιτρέπει σε όλους τους Ευρωπαίους κάτω των 30 ετών να ζουν, να εργάζονται ή να σπουδάζουν στη Βρετανία χωρίς βίζα ή να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές στο NHS [εθνική υπηρεσία υγείας].
Ο Στάρμερ συμμετείχε σε δείπνο στις Βρυξέλλες χθες βράδυ (Τρίτη), για πρώτη φορά που ένας Βρετανός ηγέτης εμφανίζεται σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ πριν από πέντε χρόνια.
«Όλοι ήταν απολύτως ευχαριστημένοι που ήταν μαζί μας», δήλωσε ένας ανώτερος Ευρωπαίος που ήταν παρών στο δείπνο, το οποίο διήρκεσε μόνο 45 λεπτά. «Θα ήταν δύσκολο να βρούμε καλύτερη στιγμή. Έχουμε το ίδιο όραμα».
Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η εμφάνιση του Στάρμερ ήταν ένα σημαντικό «σύμβολο του κόσμου μετά το Brexit», όπου η Βρετανία «δεν έχει άλλη επιλογή από το να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ» σε μια εποχή αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας.
Ο Αντόνιο Κόστα, ο Πορτογάλος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προσκάλεσε τον Στάρμερ, δήλωσε ότι η παρουσία του έδειξε στην ΕΕ ότι η Βρετανία είναι ένας «αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος».
«Ανυπομονώ για τη σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ", δήλωσε. «Η συνάντηση της Τρίτης με τον Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε μια νέα θετική ενέργεια στις σχέσεις μας και ένα σαφές ενδιαφέρον για στενή συνεργασία».ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing