avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

Φέρτε τα παιδιά! Η Βενετία προσφέρει φθηνά ενοίκια για να δελεάσει τις οικογένειες

Aξιωματούχοι της Ρώμης βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας με κόφτες

Η Βενετία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης του υπερτουρισμού στην Ευρώπη μετά τον κορωνοϊό, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα νοικιάζουν σε τουρίστες μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb παρά σε ντόπιους ενοικιαστές

times-venetia
ΒΕΝΕΤΙΑ - Η Ιρένε Γκερβάζε δεν το γνωρίζει ακόμη, αλλά ζει μια προνομιούχα παιδική ηλικία. Η δίχρονη ζει με τους γονείς της σε ένα καλά φωτισμένο, άνετο διαμέρισμα με θέα σε έναν κήπο, αλλά ο λόγος για την καλή της τύχη είναι ότι στη Βενετία, όπου η εισβολή των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων έχει εκδιώξει τους κατοίκους, οι νεαροί Βενετοί σαν κι αυτήν αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο η οικογένεια της Ιρένε μπορεί να μείνει είναι ότι το διαμέρισμά τους είναι ένα από τα περίπου 1.000 παλιά ή εγκαταλελειμμένα ακίνητα του δήμου που η πόλη προσπαθεί να αποκαταστήσει μέχρι το 2027 και να τα εκμισθώσει σε νέες οικογένειες με επιδοτούμενο ενοίκιο. Πρόκειται για μια προσπάθεια να ανακοπεί η απότομη μείωση του πληθυσμού της Βενετίας, ο οποίος κορυφώθηκε τον περασμένο αιώνα με 175.000 κατοίκους και σήμερα πέφτει κάτω από 50.000.

«Με τα ενοίκια για ένα τέτοιο σπίτι στα 1.000 ευρώ, θα αναγκαζόμασταν να μετακομίσουμε στην ηπειρωτική χώρα, αν δεν είχαμε το επιδοτούμενο ενοίκιο, το οποίο είναι 490 ευρώ», δήλωσε η μητέρα της Ιρένε, Φραντσέσκα Τσερούτι, 33 ετών, η οποία μεγάλωσε κοντά στην περιοχή Ντορσοντούρο και είναι εκπαιδευτικός σε κέντρο για μειονεκτούσες οικογένειες.

Καθώς προετοιμάζει 140 διαμερίσματα για νέους ενοίκους φέτος, η πόλη στοχεύει σε ζευγάρια της μεσαίας τάξης, δήλωσε ο Νίκολα Σιμιόν, αξιωματούχος της Βενετίας. «Στοχεύουμε σε πρόσφατους απόφοιτους και θα μπορούσαμε να προσφέρουμε ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων με 580 ευρώ το μήνα κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου», είπε. Αυτή την εβδομάδα, οι εργάτες ανακαινίζουν εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα του δήμου στο Κάμπο Σάφα, κοντά στο σταθμό, τα οποία κάποτε φιλοξενούσαν Βενετούς που εργάζονταν σε ένα, κλειστό πλέον, εργοστάσιο σπίρτων. Στο νησί Μουράνο της λιμνοθάλασσας της Βενετίας έχουν κατασκευαστεί 60 νέα διαμερίσματα.

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ενοίκια που θα είναι περίπου στο ένα τρίτο της τιμής της αγοράς για να ενισχύσουμε τον πληθυσμό της Βενετίας», δήλωσε ο Σιμόνε Βεντουρίνι, ο αξιωματούχος της πόλης που διαχειρίζεται την πρωτοβουλία.

Η Βενετία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης του υπερτουρισμού στην Ευρώπη μετά τον κορωνοϊό, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα νοικιάζουν σε τουρίστες μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb παρά σε ντόπιους ενοικιαστές. Πέντε χιλιάδες διαμερίσματα της Βενετίας είναι πλέον καταχωρημένα ως τουριστικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, συνολικά περίπου 23.000 κλίνες. Αν προστεθούν οι 27.000 ξενοδοχειακές κλίνες, η πόλη φιλοξενεί πλέον περισσότερους τουρίστες από ό,τι κατοίκους.

Μια μικρή περιοχή κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου έχει 595 τουριστικές κλίνες και μόνο 130 κατοίκους, σύμφωνα με την Ocio, μια ομάδα ακτιβιστών και ερευνητών της Βενετίας. Η ομάδα ανακάλυψε ότι το 22% των ιδιοκτητών τουριστικών διαμερισμάτων στη Βενετία ήταν υπεύθυνοι για το 62% των διαμερισμάτων. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Βενετία κάνει πολύ λιγότερα από άλλες ιταλικές πόλεις για να ελέγξει την αύξηση των τουριστικών ενοικιαζόμενων δωματίων, καθιστώντας την έτσι τον χειρότερο εχθρό της στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τον πληθυσμό στα αρχαία σοκάκια της. Η Βενετία έλαβε ειδική άδεια από την ιταλική κυβέρνηση το 2022 για να οριοθετήσει την μετατροπή των διαμερισμάτων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάτι που ζηλεύουν πόλεις όπως η Φλωρεντία, αλλά δεν έχει λάβει κανένα μέτρο.

Ο Βεντουρίνι δήλωσε ότι το διάταγμα ήταν κακογραμμένο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατάρτιση ενός κανόνα για τη Βενετία. «Ο κίνδυνος του να κάνεις κάτι βιαστικά είναι να αμφισβητηθεί και να ακυρωθεί στο δικαστήριο», είπε.

Το σχέδιο που συζητείται απαιτεί από οποιονδήποτε εκμισθώνει ένα διαμέρισμα για περισσότερες από 120 ημέρες το χρόνο να εμφανίζεται αυτοπροσώπως για να κάνει check- in στους επισκέπτες, αποκλείοντας έτσι το ηλεκτρονικό check-in που προτιμούν οι επιχειρήσεις που διαθέτουν πολλά διαμερίσματα. Αυτό θα επέτρεπε στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν για λιγότερο από 120 ημέρες να συνεχίσουν τα online check-in, αλλά αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί. Τον Δεκέμβριο, η ιταλική αστυνομία επέβαλε γενική απαγόρευση της πρακτικής αυτής, ανταποκρινόμενη στους φόβους ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να κάνουν κράτηση με πλαστές ταυτότητες.

Αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της Ρώμης βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας με κόφτες, αφαιρώντας τις συσκευές ξεκλειδώματος που οι ιδιοκτήτες τοποθετούν στα κάγκελα έξω από τα σπίτια για να διευκολύνουν το ηλεκτρονικό check-in. Στη Βενετία, λένε οι ακτιβιστές, οι ιδιοκτήτες είναι ήδη ένα βήμα μπροστά, αγοράζοντας ολόκληρα κτίρια, νοικιάζοντας τα διαμερίσματα μεμονωμένα και εγκαθιστώντας κρυφά έναν θυρωρό για να χειρίζεται το check-in, καθιστώντας τα, ουσιαστικά, ξενοδοχεία, χωρίς άδειες ξενοδοχείων.

«Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι ένα σχεδόν αδύνατο έργο», δήλωσε ο Ματέο Σέκι, επικεφαλής της ομάδας ακτιβιστών Venessia.com. «Και αυτό είναι λυπηρό, γιατί πρέπει να υπάρχουν χιλιάδες πρώην Βενετοί που μετακόμισαν στην ηπειρωτική χώρα, και τα παιδιά τους, που θα ήθελαν να επιστρέψουν, αλλά δεν μπορούν».


ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing