Η Ουκρανία «δεν θα είναι ο τελευταίος στόχος του προέδρου Πούτιν», προειδοποίησε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός του ΝΑΤΟ, καλώντας τους Ευρωπαίους συμμάχους να διπλασιάσουν την παραγωγή όπλων ώστε να προετοιμαστούν για πόλεμο.

Ο ναύαρχος Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε, νέος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας, επισήμανε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν είναι αξιόπιστος και ότι το ΝΑΤΟ θα τον «παρακολουθεί» καθώς εξελίσσονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Αν και τα κράτη έπρεπε να κάνουν περισσότερα, το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο για σύγκρουση και θα υπερτερούσε της Ρωσίας όσον αφορά τις συμβατικές αμυντικές ικανότητες και το απόθεμα πυρηνικών όπλων της σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων, δήλωσε.

Σε συνέντευξή του στους Times τόνισε ότι οι αμυντικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται τα κέρδη και να στραφούν σε μια πολεμική νοοτροπία, βάσει της οποίας θα εστιάζουν στο να σώζουν ζωές στο πεδίο της μάχης, και μάλιστα γρήγορα. Ως πρόεδρος της επιτροπής συμβουλεύει τον Μαρκ Ρούτε, γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, για στρατιωτικά θέματα, όπως τον αριθμό των στρατευμάτων και τη διάρθρωση των δυνάμεων.

Ο Κάβο Ντραγκόνε, αξιωματικός του ναυτικού και πρώην αρχηγός του επιτελείου άμυνας στην Ιταλία, ανέλαβε τον ρόλο στο ΝΑΤΟ από τον ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ τον περασμένο μήνα.

Με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ουκρανίας, ο Ντραγκόνε έχει ξενυχτήσει πολλά βράδια στο γραφείο του. «Είναι ιδιαίτερος χαρακτήρας», δήλωσε ο Κάβο Ντραγκόνε για τον Τραμπ στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια.

Αγνόησε τις διαφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους στη συμμαχία, δηλώνοντας ότι «η παγκόσμια τάξη είχε ήδη ξεκινήσει να καταρρέει πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις».

«Περιμέναμε αυτού του είδους τη στάση πριν καν γίνουν οι εκλογές», ανέφερε ο Κάβο Ντραγκόνε σχετικά με την απόφαση του Τραμπ να πραγματοποιήσει μια 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Πιτ Χέγκσεθ, φάνηκε να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις όσον αφορά το μέλλον της Ουκρανίας πριν καν ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Κάβο Ντραγκόνε χαρακτήρησε «ώριμη» την αντίδραση της Ευρώπης, με τους υπουργούς άμυνας να κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για «κατευνασμό» και ότι οδηγεί τους συμμάχους σε μια «θανατηφόρα παγίδα».

Ωστόσο, δήλωσε ότι «μια πραγματική νίκη του Πούτιν δεν είναι αποδεκτή». Τόνισε ότι η Ουκρανία «πρέπει να συμμετέχει στη συζήτηση, καθώς πρόκειται για τη μοίρα της», όπως και η ΕΕ.

«Η Ουκρανία δεν θα είναι ο τελευταίος στόχος του», προειδοποίησε σχετικά με τον Πούτιν, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008, στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και στην ολοκληρωτική εισβολή της Ουκρανίας το 2022. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως στα κράτη της Βαλτικής, πιστεύουν ότι μια ειρηνευτική συμφωνία που θα εκπονηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί παρά μόνο να αναστείλει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιτρέποντας στη Μόσχα να ανασυγκροτήσει τον στρατό της, προτού ο Πούτιν προσπαθήσει ξανά να καταλάβει την Ουκρανία και να εισχωρήσει βαθύτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Κάβο Ντραγκόνε δήλωσε ότι οι σύμμαχοι θα δουν αν ο Πούτιν έχει «αλλάξει στάση» και αν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος, αλλά το ΝΑΤΟ «θα τον παρακολουθεί».

Ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας «συνασπισμός των προθύμων» ή μια ειρηνευτική δύναμη υπό τη σημαία του ΟΗΕ για την παροχή ασφάλειας στην Ουκρανία, αφού οι Αμερικανοί απέκλεισαν την αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Παρά τις αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα, ο Κάβο Ντραγκόνε δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συμμαχία δεν θα χρειαστεί να επικαλεστεί το άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο ορίζει ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών.

Ο Κάβο Ντραγκόνε δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι σαν να έχει «ασφάλεια υγείας». Όταν ερωτήθηκε αν η συμμαχία είναι ισχυρότερη από τη Ρωσία, είπε: «Ναι, από συμβατικής άποψης, και ναι, από πυρηνικής άποψης, έτσι πιστεύω, καθώς η ομπρέλα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας είναι ισχυρότερη».

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Οι επιδόσεις [της Ρωσίας] ήταν αδύναμες, δεν είναι ο Κόκκινος Στρατός που πιστεύαμε».

Ωστόσο, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την ενίσχυση της συμμαχίας και προέτρεψε την αμυντική βιομηχανία να επιταχύνει την παραγωγή, να διπλασιάσει τα παραγόμενα προϊόντα και να μειώσει τις τιμές, περιγράφοντας τα γεγονότα στην Ευρώπη ως «έκκληση αφύπνισης για τη βιομηχανία, επειδή υστερεί».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing