Οι προσπάθειες του Σερ Κίρ Στάρμερ να ενώσει την Ευρώπη απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα υπέστησαν σοβαρό πλήγμα, αφού η Γαλλία κατάφερε να αποτρέψει τις χώρες της ΕΕ από τη χρήση ενός ταμείου ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από βρετανικές αμυντικές εταιρείες.

Το ταμείο δεν θα προμηθεύεται όπλα από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, αλλά μόνο από Ευρωπαίους προμηθευτές, σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βρετανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν με οργή καθώς ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να διοργανώσει σήμερα Πέμπτη μια συνάντηση των Ευρωπαίων στρατιωτικών αρχηγών για να συζητήσουν την ανάπτυξη διεθνών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις προτάσεις που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη, το ταμείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς βρετανικών όπλων μόνο εάν ο Στάρμερ υπογράψει σύμφωνο ασφαλείας με τις Βρυξέλλες, κάτι που η Γαλλία έχει συνδέσει με δικαιώματα όσον αφορά την αλιεία.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την αμυντική βιομηχανία της Βρετανίας περισσότερο από όσο οι Γάλλοι χρειάζονται μερικά επιπλέον ψάρια», δήλωσε μια ανώτερη βρετανική κυβερνητική πηγή. «Είναι εκπληκτικό το πόσο παιδαριωδώς συμπεριφέρονται οι Γάλλοι».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος Μακρόν έχει τοποθετηθεί δημόσια μαζί με τον Στάρμερ στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών προσπαθειών για επανεξοπλισμό μετά τις αμφίσημες παρατηρήσεις του προέδρου Τραμπ σχετικά με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για την αμοιβαία άμυνα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «πρέπει να ενεργήσουμε ενωμένοι ως Ευρωπαίοι».

Ταυτόχρονα, η Γαλλία ηγήθηκε με επιτυχία μιας διπλωματικής προσπάθειας στις Βρυξέλλες για την εφαρμογή μιας προσέγγισης «μόνο για την Ευρώπη» στις προμήθειες, αποκλείοντας βρετανικές αμυντικές εταιρείες όπως η BAE Systems και η Babcock από το ταμείο της ΕΕ ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, γνωστό ως «Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη».

Το ταμείο θα απαγορεύει την αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων των οποίων τη «δύναμη σχεδιασμού» κατέχει χώρα εκτός ΕΕ. Ο αποκλεισμός αποσκοπεί στο να αποτρέψει οποιαδήποτε χώρα εκτός ΕΕ να έχει λόγο στη χρήση των όπλων μετά την πώλησή τους.

Ο Τραμπ πάγωσε αυτόν τον μήνα προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, εγείροντας φόβους ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να παρακρατήσει ή να απενεργοποιήσει βασικά οπλικά συστήματα. Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να διαψεύσουν την ύπαρξη ενός «διακόπτη θανάτου» στα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλη την Ευρώπη. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρχει μια κατάσταση όπου μια χώρα εκτός ΕΕ έχει τον έλεγχο της χρήσης ή του προορισμού ενός όπλου».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους συμμάχους να επιλέξουν τα γαλλικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και τα μαχητικά αεροσκάφη αντί για τα αμερικανικά όπλα. «Όσοι αγοράζουν [συστήματα αεράμυνας] Patriot θα πρέπει να τους προσφερθεί το γαλλοϊταλικό SAMP/T νέας γενιάς. Όσοι αγοράζουν το F-35 θα πρέπει να τους προσφερθεί το Rafale», δήλωσε. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας, απέρριψαν την προσφορά.

Παρά τον αποκλεισμό της Βρετανίας από το ταμείο, ο Στάρμερ εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες για μια τράπεζα «επανεξοπλισμού». Το ταμείο των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι ανεξάρτητο από την ΕΕ, ώστε να μην μπορούν χώρες όπως η Ουγγαρία, σύμμαχος του Κρεμλίνου, να ασκούν βέτο στις αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες. Οι Times κατανοούν ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι χώρες όπως η Γερμανία θα μπορούσαν να αγοράζουν μονομερώς από βρετανικές εταιρείες, εάν η Γαλλία επιμείνει ότι τα κοινά κονδύλια της ΕΕ υιοθετούν μια προστατευτική προσέγγιση.

Παράλληλα, προέκυψε ότι το Εθνικό Ταμείο Πλούτου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα δώσει προτεραιότητα στην αμυντική βιομηχανία ως βασικό τομέα. Το ταμείο, με προϋπολογισμό 28 δισεκατομμυρίων λιρών, θα δώσει προτεραιότητα σε επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, την προηγμένη μεταποίηση, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις μεταφορές.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing