Μήπως θα έπρεπε να βάζετε κολλαγόνο στον πρωινό καφέ σας;
Οι συνταγές καφέ με κολλαγόνο αφθονούν στα social
Οι επώνυμοι διαδίδουν τη νέα τάση να βάζεις κολλαγόνο στον καφέ, όμως οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί

Μήπως ο πρωινός σας καφές χρειάζεται αναβάθμιση; Αν η προσθήκη λίγης σκόνης στον εσπρέσο σας υποσχόταν νεανική ελαστικότητα στο δέρμα σας, λιγότερες ρυτίδες και πλούσια μαλλιά, τότε η απάντηση θα ήταν μάλλον ναι. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που όλοι μιλούν για το κολλαγόνο. Υπάρχουν ακόμη και ισχυρισμοί ότι είναι καλό για τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους των αρθρώσεων. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί.
Οι συνταγές καφέ με κολλαγόνο αφθονούν στο TikTok και το Instagram. Αστέρες όπως η Τζένιφερ Άνιστον έχουν κάνει δημοφιλή την τάση αυτή. Στο Instagram, σε ένα βίντεο που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο like, η Άνιστον φαίνεται να προσθέτει μια μεζούρα σκόνη πεπτιδίων κολλαγόνου από την Vital Proteins (είναι επίσης επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος της μάρκας), καθώς και λίγη κανέλα σε μια κούπα, πριν ρίξει τον καφέ Nespresso της από πάνω και προσθέσει αφρόγαλα. Η εγκεκριμένη από την Άνιστον σκόνη κοστίζει 29,99 λίρες ανά συσκευασία.
Και δεν είναι η μόνη. Η Κλόι Καρντάσιαν είναι το «παγκόσμιο πρόσωπο και συνεργάτιδα της μάρκας» για την εταιρεία κολλαγόνου Dose & Co από το 2020. Η σκόνη «Pure Collagen» κοστίζει 26,99 λίρες ανά συσκευασία. Η εταιρεία ευεξίας InBloom της Κέιτ Χάντσον πωλεί μια σκόνη που ονομάζεται «Beauty Aura». Το βασικό συστατικό; Θαλάσσιο κολλαγόνο, που προέρχεται από το δέρμα «ψαριών 100% ελεύθερης αλιείας».
Δεν είναι μόνο οι διασημότητες που το εκθειάζουν. Ο Μπράιαν Τζόνσον, ο αμφιλεγόμενος μεγιστάνας τεχνολογίας που θέλει να ζήσει για πάντα, παίρνει 25 γραμμάρια πεπτίδια κολλαγόνου κάθε μέρα.
Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για τον καφέ με κολλαγόνο έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα. Στο Joe & the Juice, το χυμοπωλείο υψηλής ποιότητας, μπορείτε να πληρώσετε 9,20 λίρες για ροφήματα πρωτεΐνης εμπλουτισμένα με κολλαγόνο με ονόματα όπως το «Nutty».
Μήπως θα έπρεπε όλοι να προσθέσουμε τη σκόνη κολλαγόνου στα εβδομαδιαία ψώνια μας ή μήπως δεν ανταποκρίνεται η επιστήμη σε όλη τη διαφημιστική εκστρατεία;
Πώς παράγουμε κολλαγόνο και πώς το χάνουμε
Το κολλαγόνο είναι το κύριο δομικό στοιχείο του δέρματος, των μυών, των οστών, των τενόντων, των συνδέσμων και άλλων συνδετικών ιστών του σώματός σας.
Το σώμα μας παράγει κολλαγόνο χρησιμοποιώντας τα αμινοξέα από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ή κολλαγόνο, όπως τα ψάρια, τα αυγά και το κρέας. Εκτός όμως από τη γήρανση, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και το αλκοόλ μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου.
Έχω δει συμπληρώματα κολλαγόνου σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μήπως πρέπει να αγοράσω;
«Υπάρχει μια μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ της επιστήμης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία και το όφελος», λέει ο Τζον Μακγκράθ, καθηγητής μοριακής δερματολογίας στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου. «Για τους περισσότερους κλινικούς ιατρούς και επιστήμονες θα φαινόταν αντιφατικό το γεγονός ότι θα μπορούσατε να πάρετε μια σύνθετη πρωτεΐνη κολλαγόνου από του στόματος, να βάλετε το πεπτικό σας σύστημα να τη διασπάσει σε μεμονωμένα αμινοξέα και μικρά πεπτίδια, και στη συνέχεια να περιμένετε να υπάρξει κάποιο είδος επίγνωσης για την ανοικοδόμηση του κολλαγόνου, ειδικά στα σημεία που είναι αναγκαίο, δηλαδή στο γερασμένο ή κατεστραμμένο δέρμα».
Στέκουν οι ισχυρισμοί ομορφιάς;
«Δεν υπάρχουν μελέτες μεγάλης κλίμακας που να αξιολογούν τα οφέλη των από του στόματος χορηγούμενων συμπληρωμάτων κολλαγόνου για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών», έγραψαν πρόσφατα στο ιστολόγιο υγείας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ η Δρ. Παγιάλ Πατέλ, ερευνήτρια δερματολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, και η Δρ. Μεριάν Μακρέντες Σένα, δερματολόγος.
Οι Πατέλ και Σένα παραπέμπουν σε μια ανασκόπηση και ανάλυση 19 μελετών, που δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Dermatology, οι οποίες είχαν συνολικά 1.125 συμμετέχοντες. Εξηγούν ότι όσοι χρησιμοποίησαν τα συμπληρώματα υδρολυμένου κολλαγόνου είδαν βελτιώσεις στην ενυδάτωση του δέρματος, την ελαστικότητα και τις ρυτίδες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Παρόλα αυτά δεν είναι σαφές αν αυτές οι βελτιώσεις οφείλονται πράγματι στο κολλαγόνο, καθώς τα συμπληρώματα περιείχαν και άλλα συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ.
Ο Λενγκ Χενγκ, ανώτερος επιστημονικός υπεύθυνος για την ανθρώπινη διατροφή στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), δήλωσε ότι, στην ΕΕ, «κανένας ισχυρισμός υγείας για τα συμπληρώματα κολλαγόνου δεν έχει πάρει το πράσινο φως».
Είναι καλό για τους μύες, τα οστά και τις αρθρώσεις μου;
«Η υπόθεση δεν έχει αποδειχθεί», λέει ο Μακγκράθ. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου φάνηκε να βελτιώνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, αλλά η έρευνα έχει έκτοτε αμφισβητηθεί.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μετά την άσκηση.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing