avatar

Μπρα ντε φερ
Δημήτρης Τάκης, Χριστίνα Κοραή

Μπορεί η νηστεία να νικήσει τον περιορισμό θερμίδων στη μάχη της απώλειας βάρους;

Τα οφέλη της νηστείας

Η δίαιτα που βασίζεται στη διαλείπουσα νηστεία υπήρξε πολύ δημοφιλής πρακτική διασήμων και αρκετοί την προτιμούν χάρη στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ανά συγκεκριμένες μέρες

Τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας

Σύμφωνα με έρευνα, η διαλείπουσα νηστεία αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη σε σύγκριση με τον περιορισμό των θερμίδων για την απώλεια βάρους.

Τα άτομα που ακολουθούσαν ένα καθεστώς διαλείπουσας νηστείας «4:3», σύμφωνα με το οποίο η πρόσληψη θερμίδων περιοριζόταν για τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα, έχασαν ελαφρώς περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 μηνών σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν μια καθημερινή δίαιτα περιορισμού των θερμίδων.

Η δίαιτα που βασίζεται στη διαλείπουσα νηστεία υπήρξε πολύ δημοφιλής πρακτική διασήμων, όπως η Τζένιφερ Άνιστον, η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν και η Χάλι Μπέρι, και αρκετοί την προτιμούν χάρη στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ανά συγκεκριμένες μέρες.

Στην κλινική δοκιμή που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, 165 υπέρβαροι ενήλικες υποβλήθηκαν σε δίαιτα διαλείπουσας νηστείας 4:3 ή σε δίαιτα περιορισμού θερμίδων.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν διαλείπουσα νηστεία έχασαν το 7,6% του σωματικού τους βάρους, ενώ όσοι περιόρισαν την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων έχασαν το 5% του σωματικού τους βάρους στο τέλος των 12 μηνών.

Επιπλέον, μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων έχασε τουλάχιστον 5% του σωματικού του βάρους στην κατάσταση διαλείπουσας νηστείας (58%) σε σχέση με την ομάδα περιορισμού θερμίδων (47%).

Η Βικτόρια Κατενάτσι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι συμμετέχοντες στην ομάδα νηστείας σημείωσαν επίσης καλύτερες καρδιομεταβολικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της συστολικής αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων ολικής χοληστερόλης και λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και των επιπέδων γλυκόζης νηστείας».

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι σύμφωνα με τα ευρήματά της η νηστεία, επειδή δεν απαιτεί από τους συμμετέχοντες να επικεντρώνονται στην καταμέτρηση θερμίδων και στον περιορισμό της πρόσληψης τροφής κάθε μέρα, μπορεί να οδηγήσει σε «μεγαλύτερη προσήλωση» και θα πρέπει να ενταχθεί στο φάσμα των τεκμηριωμένων διατροφικών προσεγγίσεων απώλειας βάρους.

Οι νηστεύοντες έπρεπε να ακολουθήσουν έναν ενεργειακό περιορισμό θερμίδων της τάξης του 80% τις ημέρες της νηστείας τους, γεγονός που σήμαινε ότι θα κατανάλωναν περίπου 500 θερμίδες την ημέρα, εάν το αρχικό τους επίπεδο ήταν 2.500 θερμίδες ημερησίως.

Εκείνοι που συμμετείχαν στην ομάδα περιορισμού των θερμίδων μείωσαν την πρόσληψή τους κατά 34,3%, δηλαδή περίπου 1.640 θερμίδες για ένα άτομο του οποίου η συνήθης πρόσληψη θα έπρεπε να είναι 2.500 θερμίδες.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε δωρεάν συνδρομή στο γυμναστήριο και τους συμβούλευσαν να ασκούνται πέντε ώρες κάθε εβδομάδα. Τους παρέχονταν επίσης ομαδική υποστήριξη συμπεριφοράς και λάμβαναν οδηγίες για την καταμέτρηση των θερμίδων και κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τα «μακροθρεπτικά συστατικά» για μια υγιεινή διατροφή.

Ο Άνταμ Κόλινς, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, δήλωσε ότι τα ευρήματα «ενισχύουν την άποψη ότι, στον πραγματικό κόσμο, τα πρωτόκολλα διαλείποντος ενεργειακού περιορισμού υπερτερούν έναντι του συμβατικού καθημερινού θερμιδικού περιορισμού τόσο από άποψη συμμόρφωσης όσο και από άποψη αποτελεσμάτων».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing