Τσιπ πυριτίου, το σημαντικότερο όπλο στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ
Το υλικό που η Αμερική πρέπει πραγματικά να προστατεύσει
Αν θέλει να διαιωνίσει το αφήγημα της αμερικανικής υπεροχής, θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προστατευθεί η αμερικανική τεχνολογία

Όταν, τον περασμένο μήνα, τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν στη Σιγκαπούρη για μια φερόμενη απάτη ύψους 390 εκατ. δολαρίων, τα αγαθά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας δεν ήταν χρήματα ή πολύτιμα κοσμήματα, αλλά τσιπ πυριτίου.
Οι άνδρες, μεταξύ των οποίων και ένας Κινέζος υπήκοος, κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν τις αμερικανικές εταιρείες Dell και Super Micro αγοράζοντας τους διακομιστές τους, οι οποίοι πιστεύεται ότι περιείχαν τσιπ πυριτίου της Nvidia, και παρουσιάζοντας ψευδώς τον τόπο στον οποίο θα κατέληγαν. Η υπόθεση έριξε το φως της δημοσιότητας στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα χρησιμοποιεί ενδεχομένως τρίτα κράτη για να παρακάμπτει τους εξαγωγικούς περιορισμούς των ΗΠΑ για να εισάγει λαθραία αμερικανικά προηγμένα τσιπ στη χώρα. Οι κατηγορίες ήρθαν μία εβδομάδα αφότου αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ ερευνούν κατά πόσον η κινεζική DeepSeek χρησιμοποίησε τρίτους στη Σιγκαπούρη για να παρακάμψει τους περιορισμούς εξαγωγής τσιπ.
Μέσα σε όλη τη βαβούρα γύρω από τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, το υλικό που η Αμερική πρέπει πραγματικά να προστατεύσει στον εμπορικό της πόλεμο για να διατηρήσει την οικονομική της υπεροχή και τη στρατιωτική της ισχύ είναι τα προηγμένα τσιπ πυριτίου ή ημιαγωγοί. Ακόμα και αν εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον ισχυρισμό της DeepSeek ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης της Αμερικής χρησιμοποιώντας τσιπ χαμηλότερης ποιότητας, αναγνωρίζεται ότι τα πιο προηγμένα τσιπ που σχεδιάζονται από αμερικανικές εταιρείες θα είναι απαραίτητα για τον αγώνα να ηγηθεί η χώρα της καινοτομίας στην κβαντική πληροφορική, την αεροδιαστημική, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ανθρωποειδή ρομποτική και τα αυτόνομα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται από τον στρατό.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει τα τσιπ να φτάσουν σε στρατηγικούς αντιπάλους. Σύμφωνα με το Bloomberg, πέρυσι, τα περιορισμένα τσιπ της Nvidia έφταναν στη Ρωσία μέσω της Ινδίας. Τα αμερικανικά τσιπ πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν σε ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιστρατεύθηκαν στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ έκανε την πρώτη της κίνηση για τον περιορισμό της προόδου της Κίνας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, προσθέτοντας δεκάδες κινεζικές οντότητες στον κατάλογο περιορισμού των εξαγωγών της. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την πάταξη της μαύρης αγοράς ημιαγωγών.
Ο Αλεξ Καπρί, επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και συγγραφέας του βιβλίου «TechnoNationalism: How It’s Reshaping Trade, Geopolitics and Society» («Τεχνοεθνικισμός: Πώς αναδιαμορφώνει το εμπόριο, τη γεωπολιτική και την κοινωνία»), δήλωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο τα περισσότερα τσιπ εισάγονται λαθραία στην Κίνα είναι ο εξής: Αποστέλλονται σε μια εικονική εταιρεία και η εταιρεία αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι εισηγμένη ως μέρος ενός μεγαλύτερου νομικά γνωστού ομίλου. Στη συνέχεια, η εν λόγω εταιρεία γυρίζει και δρομολογεί τα τσιπ». Είπε ότι τα τσιπ ήταν γενικά ενσωματωμένα σε έναν διακομιστή ή σε άλλον εξοπλισμό. Ο Καπρί βλέπει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να απειλήσει να αυξήσει τους δασμούς σε χώρες που δεν οριοθετούν τα περιορισμένα αμερικανικά τσιπ που διοχετεύονται μέσω αυτών για να φτάσουν στην Κίνα.
Η Μαλαισία θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πιστεύει, επειδή κινεζικές εταιρείες έχουν εμπλακεί στην κατασκευή κέντρων δεδομένων εκεί και στη μίσθωση χώρου υπολογιστικού cloud από τρίτους, ώστε να μη χρειάζεται να αποκτήσουν τα τσιπ της Nvidia, αλλά να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υπολογιστική τους ισχύ.
«Δεν θα ήταν αδιανότητο να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Τραμπ τους δασμούς ως... τσεκούρι για την επιβολή του ελέγχου των εξαγωγών», δήλωσε ο Καπρί. Χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν θα πρέπει πιθανώς να επιλέξουν πλευρά, όταν υποστηρίζουν σημαντικές τεχνολογίες που απαιτούν τα πιο προηγμένα τσιπ.
Όλα αυτά θέτουν προκλήσεις για τις εταιρικές αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εταιρείες ζητούν από τις οντότητες στην αλυσίδα εφοδιασμού τους να αναφέρουν ποιος είναι ο τελικός χρήστης της τεχνολογίας τους και για ποιον σκοπό γίνεται η τελική χρήση, καθώς και να δηλώνουν ότι δεν θα την παρέχουν σε τρίτους. Ωστόσο, είναι δύσκολο να επαληθευτεί ο τελικός χρήστης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στην τεχνολογία αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων που επιτρέπει την εμφύτευση ενός κόκκου υλικού σε ένα τσιπ, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί. Αν ο Τραμπ θέλει να διαιωνίσει το αφήγημα της αμερικανικής υπεροχής, το πρόγραμμα δράσης του για το εμπόριο θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προστατευθεί η αμερικανική τεχνολογία.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing