
Η κινεζική κυβέρνηση απαγορεύει τις εισαγωγές boeing προς κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
Θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ορισμένων αεροσκαφών
Η Κίνα κατέχει το 15% της παγκόσμιας αγοράς πολιτικών αεροσκαφών, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 20% τα επόμενα 15 χρόνια
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Κίνα διέταξε τις αεροπορικές της εταιρείες να σταματήσουν να παραλαμβάνουν αεροσκάφη από την Boeing, στο πλαίσιο της τελευταίας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου του προέδρου Τραμπ. Η απαγόρευση, την οποία ανέφερε πρώτο το Bloomberg και επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα αποτελούσε περαιτέρω πλήγμα για την προβληματική αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία, η οποία έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τη σειρά αεροσκαφών 737 Max, όπως θανατηφόρα δυστυχήματα, δυσλειτουργίες και επακόλουθες αγωγές. Η Κίνα κατέχει το 15% της παγκόσμιας αγοράς πολιτικών αεροσκαφών, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 20% τα επόμενα 15 χρόνια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η Κίνα θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ορισμένων αεροσκαφών των οποίων οι αγορές έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπτωση. Ωστόσο, δεκάδες άλλες παραγγελίες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης θα ανασταλούν. Η Air China, η China Eastern Airlines και η China Southern Airlines, οι τρεις μεγάλοι κινεζικοί αερομεταφορείς, ανέμεναν παραδόσεις 45, 53 και 81 αεροσκαφών Boeing αντίστοιχα από τώρα έως το 2027. Η αντίδραση της Κίνας στην επιβολή από την Αμερική πρόσθετων δασμών ύψους 145% στις κινεζικές εισαγωγές καταδεικνύει τον κίνδυνο που ενέχει η υιοθέτηση ενός συστήματος στο οποίο οι αρχές μπορούν να παρακάμπτουν όλες τις εκτιμήσεις εκτός της δικής τους άποψης περί εθνικού συμφέροντος κατά τη χάραξη πολιτικής. Ο Τραμπ υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά τους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρονικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων και των τσιπ ημιαγωγών, εν αναμονή μιας επανεξέτασης του εμπορίου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα εν λόγω προϊόντα. Ωστόσο, η Κίνα γνωρίζει ότι αυτοί οι δασμοί σε αυτές τις βιομηχανίες, ενώ έχουν ευρεία επίδραση στην κινεζική παραγωγή, θα γίνουν αντιληπτοί κυρίως από τους Αμερικανούς καταναλωτές που πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα και τις αμερικανικές εισαγωγικές εταιρείες.
Τα δικά της στοχευμένα μέτρα μπορούν να πλήξουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Boeing, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στις κινεζικές εταιρείες να παραγγέλνουν από τους αντιπάλους της Αμερικής, όπως η Airbus. Η Κίνα είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει την απαγόρευση της Boeing ως μια πρώτης τάξεως στιγμή για να προωθήσει τον δικό της κρατικό ανταγωνιστή, την Commercial Aircraft Corporation of China (Comac). Η Comac παράγει το δικό της μεσαίο επιβατικό αεροσκάφος, το C919, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 168 επιβάτες. Το πρώτο του μοντέλο τέθηκε σε υπηρεσία με την China Eastern το 2023 και εκτελεί δρομολόγια εσωτερικού στην Κίνα. Ωστόσο, η Comac αναφέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές και βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία για την επέκταση της παραγωγής. Η Airbus προηγείται ήδη στην κινεζική αγορά, καθώς άνοιξε την πρώτη της μεγάλη μονάδα παραγωγής στην πόλη-λιμάνι Τιαντζίν το 2008. Η εν λόγω μονάδα χρησιμοποιήθηκε ως σημείο τελικής συναρμολόγησης αεροσκαφών Airbus A320 για την Κίνα και επεκτάθηκε για τη συναρμολόγηση του A321 στα τέλη του 2022. Γενικότερα, η βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών μόλις τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των δασμών του Τραμπ στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι δασμοί, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθεί την Παρασκευή η εξαίρεση για τα ηλεκτρονικά είδη, σε συνδυασμό με τα αντίποινα της Κίνας που επέβαλε πρόσθετους δασμούς 125% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ, ουσιαστικά απέκοψαν τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μεταξύ τους - ακόμη και όσον αφορά τα κατασκευαστικά τους εξαρτήματα.
Τα πρώτα στοιχεία για την Boeing και την Airbus έδειχναν ότι θα δυσκολευτούν να επιτύχουν τους στόχους τους για τις πωλήσεις το 2025, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της «ημέρας απελευθέρωσης» του Τραμπ, σύμφωνα με την Cirium, μια συμβουλευτική εταιρεία για τη βιομηχανία αεροσκαφών. Ωστόσο, η Boeing βρίσκεται σε ασθενέστερη θέση, μετά από συνεχιζόμενα εσωτερικά ζητήματα. Εκτός από τα προβλήματα με τα αεροσκάφη 737 Max, υπέστη απεργιακές κινητοποιήσεις στα εργοστάσιά της στο Σιάτλ πέρυσι και τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ζημίες ύψους 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2024, δηλαδή τα χειρότερα αποτελέσματά της από το 2020 που επλήγη από την πανδημία. Οι μετοχές της Boeing έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους μετά έκρηξη του πάνελ μιας πόρτας σε ένα νέο αεροσκάφος Max 9 πέρυσι. Έπειτα, έχασαν άλλο ένα 2% μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από την Boeing. Οι μετοχές της Boeing έκλεισαν με πτώση 3,78 δολαρίων ή 2,4% στα 155,50 δολάρια στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης. Ο Τραμπ δήλωσε για την Κίνα στην πλατφόρμα του Truth Social: «Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι μόλις αθέτησαν τη μεγάλη συμφωνία με την Boeing».