Κένυα: Η μαύρη αγορά ανθεί, καθώς οι έμποροι οργάνων λυμαίνονται τους φτωχούς του κόσμου
Aυξανόμενο παράνομο εμπόριο
H κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον κορυφαίου ιδιωτικού νοσοκομείου που φέρεται να λειτουργεί ως κόμβος του λεγόμενου "τουρισμού μεταμοσχεύσεων"

«ΕΜΕΙΣ δεν αγοράζουμε νεφρά!», ανακοίνωσε κάποτε το Εθνικό Νοσοκομείο Kenyatta στο Ναϊρόμπι σε επίδοξους δωρητές στο Facebook, οι οποίοι ήταν αρκετά πρόθυμοι ή απελπισμένοι να πουλήσουν τα όργανά τους για χρήση σε μεταμοσχεύσεις.
Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των γιατρών δεν σταμάτησαν το αυξανόμενο παράνομο εμπόριο και τώρα η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον ενός άλλου κορυφαίου ιδιωτικού νοσοκομείου που φέρεται να λειτουργεί ως κόμβος του λεγόμενου «τουρισμού μεταμοσχεύσεων».
Ο υπουργός Υγείας, Άντεν Ντουάλε, επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του ερευνά το νοσοκομείο Mediheal στο Ελντορέτ, στο οποίο διάφορες υπηρεσίες έχουν επισημάνει αύξηση των ύποπτων επεμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένοι αποδέκτες, μεταξύ άλλων από τη Βρετανία, το Ισραήλ και την Ιαπωνία, έχουν πληρώσει έως και 200.000 δολάρια για όργανα που προέρχονταν από εξαθλιωμένους δότες, οι οποίοι συχνά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις υγιούς συμβατότητας.
Πέρυσι η Ένωση Νεφροπαθών της Κένυας ζήτησε την άμεση αναστολή της άδειας λειτουργίας του νοσοκομείου ύστερα από αναφορές σχετικά με τον τουρισμό μεταμοσχεύσεων.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε επιτροπή διερεύνησης, η οποία διορίστηκε από την Αρχή Ιστών και Μεταμοσχεύσεων της Κένυας, διαπιστώθηκε «ύποπτη δραστηριότητα για παράνομη διακίνηση» ύστερα από έλεγχο εκατοντάδων επεμβάσεων. Η επιτροπή δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έλεγχος των αναφορών για γιατρούς από την Ινδία που χειρουργούσαν στο νοσοκομείο και για δότες που έφταναν αεροπορικώς από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Πακιστάν. Επίσης, υπογράμμισε τη συχνότητα με την οποία το όνομα «Yusuf» εμφανιζόταν ως πλησιέστερος συγγενής στις υποθέσεις που εξετάστηκαν σχετικά με αλλοδαπούς λήπτες οργάνων.
Έχοντας μελετήσει τις επίσημες εκθέσεις και τις έρευνες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τους μεταμοσχευμένους ασθενείς στη χώρα, ο Ντουάλε δήλωσε στην εφημερίδα Nation της Κένυας ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί ποτέ ξανά υπό τη δική μου επίβλεψη». Η αγορά και η πώληση ανθρώπινων οργάνων είναι παράνομη οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός από το Ιράν, ωστόσο η παγκόσμια μαύρη αγορά εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.
Τουλάχιστον ένα στα δέκα όργανα που προορίζονται για μεταμόσχευση παγκοσμίως θεωρείται ότι προέρχεται από παράνομες πηγές, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις δεν δηλώνονται και ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι υψηλότερος.
Σε έκθεση της δεξαμενής σκέψης Global Financial Integrity, με έδρα την Ουάσιγκτον, εκτιμάται ότι από 840 εκατομμύρια δολάρια έως 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται ετησίως από την εμπορία ανθρώπων για την πώληση των οργάνων τους.
Σε αντάλλαγμα για το νεφρό του, ο Τζόζεφ Τζαπίνι, από τη νοτιοδυτική Κένυα, κέρδισε περίπου 1.000 δολάρια συν τη μοτοσικλέτα στην οποία βασίζεται τώρα για να ζήσει. Η συμφωνία διευθετήθηκε από έναν μεσίτη που βρίσκει, προσελκύει και συνδέει τους γιατρούς και τους παραλήπτες, δήλωσε ο Τζαπίνι στον Γουίλις Οκούμου, ερευνητή του Ινστιτούτου Μελετών Ασφαλείας.
«Ενώ πολλοί [δωρητές] το βλέπουν ως μια ευκαιρία να στηρίξουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, δεν ενημερώνονται απαραίτητα για τους κινδύνους, οι οποίοι συνεπάγονται υψηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένη νεφρική λειτουργία που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια», δήλωσε ο Οκούμου. Στο πλαίσιο της έρευνάς του, διαπίστωσε ότι η δυτική Κένυα ανήκε σε ένα οργανωμένο, διεθνές συνδικάτο διακίνησης οργάνων, το οποίο βασιζόταν σε διεφθαρμένους γιατρούς και πολιτικές διασυνδέσεις για να αποφύγει τον έλεγχο.
Τα όργανα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα νεφρά, οι κερατοειδείς και οι λοβοί του ήπατος.
Η Μαριλίν Λιμό, αντιπρόεδρος του ομίλου νοσοκομείων Mediheal, δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για κυβερνητική έρευνα. Η ίδια δήλωσε ότι το νοσοκομείο δεν ήταν υπεύθυνο για την παροχή δωρητών νεφρού και ότι οι λήπτες συχνά έρχονταν με τους δικούς τους συγγενείς. Η συστημική διαφθορά και η απροθυμία των θυμάτων να συνεργαστούν με τους υπαλλήλους έχουν ως αποτέλεσμα οι καταδίκες για παράνομες αφαιρέσεις οργάνων να είναι σπάνιες.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing