
Τα κόλπα του TikTok για να παρακαμφθούν οι δασμοί Τραμπ στις δυτικές μάρκες
Διακωμωδούν το δασμολογικό καθεστώς Τραμπ
Οι Κινέζοι παραγωγοί και ινφλουένσερ δημοσιεύουν στο TikTok κόλπα που δείχνουν στους καταναλωτές πώς να αγοράζουν προϊόντα από δυτικές μάρκες
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες μάρκες στον κόσμο «βγαίνουν στην επίθεση», καθώς Κινέζοι παραγωγοί προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς αγοραστές να παρακάμψουν τους δασμούς του προέδρου Τραμπ αγοράζοντας προϊόντα απευθείας από την Κίνα.
Οι Κινέζοι παραγωγοί και ινφλουένσερ διακωμωδούν το δασμολογικό καθεστώς του Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, δημοσιεύοντας κόλπα που δείχνουν στους καταναλωτές πώς να αγοράζουν προϊόντα από δυτικές μάρκες, όπως η Lululemon, η Nike και η Adidas, απευθείας και πιο φθηνά. Διάφορα βίντεο που απευθύνονται σε Αμερικανούς καταναλωτές μεταδίδονται αστραπιαία στο διαδίκτυο, ισχυριζόμενα ότι δείχνουν πώς να παραγγείλει κάποιος απευθείας από κινεζικά εργοστάσια που παράγουν προϊόντα για διάφορες εταιρείες.
Οι μάρκες αθλητικών ειδών Lululemon και Adidas έχουν τώρα αντιδράσει στην τάση του TikTok, με τη Lululemon να δηλώνει ότι «δεν συνεργαζόμαστε με τους παραγωγούς που αναφέρονται στα online βίντεο και καλούμε τους καταναλωτές να προσέχουν για τυχόν απομιμήσεις και παραπληροφόρηση». Η εταιρεία δήλωσε ότι τα προϊόντα της ήταν «διαθέσιμα για αγορά μόνο από τα καταστήματα Lululemon, τις καταχωρημένες ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου Lululemon και επιλεγμένα εξουσιοδοτημένα και εξειδικευμένα καταστήματα». Εκπρόσωπος της Adidas δήλωσε ότι τα προϊόντα της «δεν πωλούνται απευθείας από τους προμηθευτές μας».
«Ο καλύτερος τρόπος για να αγοράσουν οι καταναλωτές γνήσια προϊόντα Adidas είναι να τα αγοράσουν από το adidas.com, ένα κατάστημα λιανικής Adidas ή έναν από τους επίσημους συνεργάτες μας», πρόσθεσε.
Η Chanel και η Nike δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Τα κλιπ του TikTok παρουσιάζουν αντικείμενα που μοιάζουν τόσο με ακριβά προϊόντα όσο και με προϊόντα σχεδιαστών, ισχυριζόμενοι ότι οι αγοραστές μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα αποφεύγοντας τους «μεσάζοντες».
Συχνά βιντεοσκοπούνται μέσα σε κινεζικά εργοστάσια που λέγεται ότι προμηθεύουν κορυφαίες αμερικανικές μάρκες και έχουν ως στόχο να «εκθέσουν» τον τρόπο με τον οποίο η πλειονότητα των καταναλωτικών αγαθών παράγεται στην Κίνα. Πολλά από τα βίντεο ανακατευθύνουν σε ιστοσελίδες και στοιχεία επικοινωνίας για να μπορούν οι θεατές να αγοράσουν απευθείας από τους προμηθευτές. Άλλα βίντεο συνδέονται με διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η DHGate. «Μια τσάντα κοστίζει 6.150 δολάρια από τον οίκο [Chanel]. Η άλλη κοστίζει 300 δολάρια και είναι φτιαγμένη από μένα», δήλωσε ένας χρήστης του TikTok.
Σε ένα άλλο βίντεο, ένας χρήστης ισχυρίζεται: «Το 80% των καλλυντικών Chanel σας παράγεται στην Κίνα και κοστίζει 5 δολάρια. Απλώς προσθέτουν ένα λογότυπο στη Γαλλία και σας χρεώνουν από 10 έως 40 φορές την τιμή».
Σύμφωνα με τους εμπορικούς δασμούς του Τραμπ, οι περισσότερες κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον φόρο 145%. Η Κίνα αντέδρασε με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα. Ο Τραμπ ανέστειλε τους πρόσθετους δασμούς σε άλλες χώρες για 90 ημέρες.
Πολλές δυτικές μάρκες παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα και στη συνέχεια τα αποστέλλουν στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές, αποτρέποντας ενδεχομένως τους καταναλωτές από το να αγοράζουν αγαθά. Εάν οι αγοραστές αρχίσουν να αγοράζουν απευθείας από την Κίνα, αυτό θα μπορούσε να επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν τα εργοστάσια που παρουσιάζονται συνδέονται με τις αναφερόμενες μάρκες ή απλώς παράγουν απομιμήσεις.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing