Ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους

Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο του 2025

Η αύξηση προηγήθηκε του δασμού 145% που επέβαλαν οι ΗΠΑ

Η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 5,4% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο κατά 5,4% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τη σταθερή εγχώρια κατανάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή, με τις εξαγωγές να οδηγούνται από τα εργοστάσια που αύξησαν τις αποστολές για να επιτεθούν στους δασμούς του προέδρου Τραμπ.

Η αύξηση προηγήθηκε του δασμού 145% που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα κινεζικά προϊόντα. Το Πεκίνο αντέδρασε με δασμό 125% στις αμερικανικές εισαγωγές, σε έναν εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.

Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Κίνας κατά 5,4% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο, αλλά υπερέβη τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση 5,1%. Το Πεκίνο έχει ως στόχο την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%, κάτι το οποίο, σύμφωνα με οικονομολόγους, είναι απίθανο να επιτευχθεί αν οι τιμωρητικοί δασμοί παραμείνουν σε ισχύ.

Οι προβλέψεις αναμένεται να «θολώσουν», καθώς η αύξηση των εξαγωγών αντιστρέφεται λόγω των δασμών και του εμπορικού πολέμου. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και οι επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις τροφοδοτούν τις ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση.

«Πριν χτυπήσουν οι δασμολογικές καταιγίδες, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας πιθανόν να υποχώρησε αλλά παρέμεινε σταθερή, χάρη στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης», σχολιάζουν οι αναλυτές της Société Générale.

«Συνολικά, η έκθεση για το ΑΕΠ θα πρέπει να δείξει ότι τα κίνητρα λειτουργούν, αλλά η στήριξη δεν θα σταματήσει εδώ, καθώς θα υπάρξουν μεγαλύτερες προκλήσεις με τους δασμούς στο μέλλον».

Οι λιανικές πωλήσεις, ένας βασικός δείκτης της κατανάλωσης, αυξήθηκαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, μετά από αύξηση 4% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ η αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής επιταχύνθηκε στο 7,7% από 5,9% τους πρώτους δύο μήνες. Αμφότερα τα δύο στοιχεία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Για το 2025, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 4,5%, κάτω από τον επίσημο στόχο του 5%.

Η ελβετική τράπεζα UBS υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας το 2025 σε 3,4% από 4%, με την παραδοχή ότι οι αυξήσεις των δασμών Κίνας-ΗΠΑ θα παραμείνουν σε ισχύ και ότι το Πεκίνο θα αναπτύξει πρόσθετα κίνητρα.

«Πιστεύουμε ότι η δασμολογική σύγκρουση θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις για τις εξαγωγές της Κίνας και θα προκαλέσει σημαντική προσαρμογή και στην εγχώρια οικονομία», σχολίασαν οι αναλυτές της UBS.

Μέχρι στιγμής φέτος, τα κινεζικά και ασιατικά χρηματιστήρια έχουν καλύτερες επιδόσεις από τη Wall Street. Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας σημειώνει πτώση λίγο πάνω από 1%, ενώ ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει περίπου 9%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημειώνει άνοδο άνω του 7%.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing