avatar

Στον αέρα
Νίκη Λυμπεράκη

Ο Ζελένσκι είναι βασικό εμπόδιο στην ειρηνευτική συμφωνία, λέει ο Τραμπ

Ξέσπασμα στο Truth Social

Ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε χθες το βράδυ (Τετάρτη) στον πρόεδρο Ζελένσκι, αφού η Ουκρανία φάνηκε να αντιστέκεται στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ να παραχωρήσει εδαφικές εκτάσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος

zelenski-trump-usa

Ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε χθες το βράδυ (Τετάρτη) στον πρόεδρο Ζελένσκι, αφού η Ουκρανία φάνηκε να αντιστέκεται στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ να παραχωρήσει εδαφικές εκτάσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία ήταν πολύ κοντά, αλλά κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι «βλάπτει» τις διαπραγματεύσεις και κάνει «εμπρηστικά» σχόλια μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ουκρανία βρισκόταν σε δεινή κατάσταση χωρίς «κανέναν άσο στο μανίκι», αφού απέσυρε αιφνιδιαστικά τους Αμερικανούς διαπραγματευτές από τις συνομιλίες στο Λονδίνο. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η Αμερική θα «αποχωρήσει» εάν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν σε μια συμφωνία, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα πρέπει πιθανώς να παραχωρήσουν κάποια από τα εδάφη που «κατέχουν σήμερα». Την περασμένη εβδομάδα, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Παρίσι φαίνεται να έλαβαν μια μονοσέλιδη «τελική προσφορά» που συνοψίζει την πρόταση των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες παραχωρήσεις του Κιέβου προς τη Ρωσία. Ο Τραμπ προσφέρθηκε να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν το 2014, και να παύσει τη σύγκρουση κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου, προσφέροντας στη Μόσχα ουσιαστικό έλεγχο μεγάλου μέρους της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Σε ένα ξέσπασμα στο Truth Social, ο Τραμπ επανέλαβε τα επιχειρήματα που προέβαλε στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ενός εκρηκτικού διαλόγου στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «μπορεί να έχει ειρήνη ή μπορεί να πολεμήσει για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη χώρα». Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που δεν έχει κανέναν "άσο στο μανίκι" θα πρέπει τώρα, επιτέλους, ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα χαλαρώσουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά το 2014 και θα εμβαθύνουν την οικονομική συνεργασία με τη Μόσχα. Θα απαγορευτεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και, αντ' αυτού, ο Ζελένσκι θα λάβει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» από τους Ευρωπαίους συμμάχους, αν και παραμένει ασαφές ποιες θα ήταν αυτές. Υπάρχουν εικασίες ότι ο Τραμπ επιθυμεί να ανακοινώσει μια συμφωνία εν όψει της 100ής ημέρας της προεδρίας του, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ και ο πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας προσφέρθηκαν να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να διατηρήσουν την ειρήνη ως μέρος ενός «συνασπισμού των προθύμων», αλλά, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Λονδίνο χθες, Τετάρτη, πηγές δήλωσαν στους Times ότι φάνηκε να υπάρχει μια αποδυνάμωση της δέσμευσης. Ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Ρωσία δεν θα δεχτεί ποτέ μια βρετανική και ευρωπαϊκή παρουσία στο έδαφος, επειδή θα θεωρηθεί «μονόπλευρη» και όχι «ειρηνευτική δύναμη». Μια πηγή της άμυνας ήταν κατηγορηματική, ωστόσο, ότι η Βρετανία δεν θα ήταν διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να εγγυηθεί την ασφάλειά της. Την παραμονή της συνόδου κορυφής στο Λονδίνο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τον ειδικό απεσταλμένο τους, Στιβ Γουίτκοφ, και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, από τις συναντήσεις. Ο Γουίτκοφ θα μεταβεί στη Μόσχα και θα συναντηθεί με τον Πούτιν αύριο (Παρασκευή), σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν στις συνομιλίες του Λονδίνου από τον Κιθ Κέλογκ, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στην Ουκρανία. Ο Κέλογκ δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να διαιρεθεί «όπως το Βερολίνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», με τα βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα να υιοθετούν ζώνες ελέγχου στα δυτικά της χώρας και τον ρωσικό στρατό στα κατεχόμενα ανατολικά. Ανάμεσά τους θα υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις και μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. «Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει νομικά την κατοχή της Κριμαίας», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε. Αυτό είναι ενάντια στο σύνταγμά μας». Ο Τραμπ αντέδρασε οργισμένα, δημοσιεύοντας: «Η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την αιγίδα του προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα και δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης. Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν αγωνίστηκαν γι' αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός; ... Οι εμπρηστικές δηλώσεις, όπως είναι αυτές του Ζελένσκι, είναι αυτές που καθιστούν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του Πολέμου. Δεν έχει τίποτα για να καυχιέται»!

Χθες βράδυ (Τετάρτη), ο Ζελένσκι δήλωσε μετά τις συνομιλίες: «Τα συναισθήματα ήταν έντονα σήμερα. Ωστόσο είναι καλό ότι πέντε χώρες συναντήθηκαν για να πλησιάσουμε στην ειρήνη». Η παρέμβαση του Τραμπ ήρθε λίγες ώρες μετά τον θάνατο εννέα Ουκρανών εργατών όταν ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε λεωφορείο στην πόλη Μαρχανέτς. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίθεση ήταν ένα «βάναυσο» έγκλημα πολέμου και κάλεσε τον Τραμπ να επιστρέψει στην αρχική του πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών, την οποία ο Πούτιν αρνήθηκε να αποδεχθεί. Η Γιούλια Σβιριντένκο, αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα «παραδοθεί» και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε 21 βουλευτές και λόρδους στον κατάλογο των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα. Ο Μάικ Μάρτιν, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πρώην αξιωματικός του στρατού που περιλαμβάνεται στη λίστα, ηγήθηκε μιας συζήτησης σχετικά με τις κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Χαρακτήρισε την κίνηση αυτή εξωφρενική.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing