Βατικανό: "Η εκκλησία κινδυνεύει με διάσπαση αν εκλέξει φιλελεύθερο πάπα", δηλώνει ο καρδινάλιος Μίλερ
Oι προειδοποιήσεις του Γκέρχαρντ Μίλερ
Η εναλλακτική λύση, δήλωσε, θα ήταν μια Εκκλησία που κινδυνεύει να διασπαστεί στα δύο αν δεν εκλεγεί ένας "ορθόδοξος" Πάπας

Η Καθολική Εκκλησία κινδυνεύει με σχίσμα αν εκλέξει άλλον έναν φιλελεύθερο ηγέτη όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, προειδοποίησε ένας κορυφαίος συντηρητικός καρδινάλιος ενόψει του κονκλάβιου του επόμενου μήνα.
Ο Γκέρχαρντ Μίλερ προειδοποίησε επίσης τους καρδιναλίους που φθάνουν για την παπική ψηφοφορία να αποφύγουν τους παρασκηνιακούς χειρισμούς σαν αυτούς που απεικονίζονται στο βραβευμένο με Όσκαρ «Κονκλάβιο».
«Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας που παίζεται από ανόητους ανθρώπους που θέλουν να χειραγωγήσουν, όπως σε αυτή την ταινία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Γερμανός καρδινάλιος.
Ο 77χρονος Μίλερ υπήρξε επί μακρόν ηγετική φυσιογνωμία μεταξύ των καθολικών συντηρητικών που αντιτάχθηκαν στην προσέγγιση «έλεος έναντι του δόγματος» του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα.
Διορισμένος από τον παραδοσιακό προκάτοχο του Φραγκίσκου, Βενέδικτο ΙΣΤ', ως επικεφαλής του Βατικανού σε θέματα δόγματος, ο Μίλερ διατήρησε τη θέση του μετά την εκλογή του Αργεντινού ποντίφικα το 2013, αλλά σύντομα αμφισβήτησε τη φιλελεύθερη ατζέντα του ηγέτη του.
Το 2017 αποπέμφθηκε από τον Φραγκίσκο, αφού επέκρινε την απόφαση του Πάπα να επιτρέψει τη μετάληψη των διαζευγμένων που ξαναπαντρεύονται εκτός εκκλησίας. Οι απόψεις του θα αποκτήσουν τώρα μεγάλη σημασία για τους συντηρητικούς καρδιναλίους που είναι αποφασισμένοι να εκλέξουν έναν δογματικό διάδοχο του Φραγκίσκου.
Σχεδόν το 80 τοις εκατό των 135 καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα ψήφου μπορεί να έχουν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή φιλελεύθερη πλειοψηφία, αλλά οι απόψεις πολλών δεν θα γίνουν γνωστές έως ότου συναναστραφούν με άλλους καρδιναλίους στις προ του κονκλαβίου συναντήσεις, γνωστές ως γενικές συνελεύσεις.
Ερωτηθείς αν θα προωθήσει το δικό του δόγμα δογματικού καθολικισμού σε αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες ξεκινούν άμεσα μετά την κηδεία του Φραγκίσκου το Σάββατο, ο Μίλερ είπε: «Πρέπει να το κάνω, το οφείλω στη συνείδησή μου».
Η εναλλακτική λύση, δήλωσε, θα ήταν μια Εκκλησία που κινδυνεύει να διασπαστεί στα δύο αν δεν εκλεγεί ένας «ορθόδοξος» Πάπας.
«Κανένας Καθολικός δεν είναι υποχρεωμένος να υπακούει σε λανθασμένο δόγμα», είπε, προσθέτοντας: «Ο Καθολικισμός δεν συνεπάγεται τυφλή υπακοή στον Πάπα χωρίς σεβασμό στις ιερές γραφές, την παράδοση και το δόγμα της Εκκλησίας».
Στην ομιλία του στο διαμέρισμά του, το οποίο ήταν γεμάτο βιβλία, σε απόσταση αναπνοής από το Βατικανό, ο Μίλερ απαρίθμησε τις διαφορές του με τον Φραγκίσκο, ξεκινώντας από την απόφαση του αείμνηστου Πάπα το 2023 να επιτρέψει την ευλογία ζευγαριών του ίδιου φύλου, ανατρέποντας μια απαγόρευση. Ο Φραγκίσκος δήλωσε τότε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε δικαστές που μόνο αρνούνται, απωθούν, αποκλείουν», αλλά η κίνηση αυτή προκάλεσε εξέγερση, με επισκόπους στην Αφρική και την Ασία να αρνούνται να επιτρέψουν τις ευλογίες.
Το Βατικανό υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή δεν συνεπάγεται την έγκριση του γάμου των ομοφυλοφίλων ή του ομοφυλοφιλικού σεξ, αλλά ο Μίλερ υποστήριξε ότι «είναι προφανώς αντίθετο με το δόγμα της Εκκλησίας», προσθέτοντας: «Ο Θεός θέσπισε το γάμο ενός άνδρα και μιας γυναίκας και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό».
Ο καρδινάλιος διαφώνησε επίσης με την ομιλία του Φραγκίσκου για την «αδελφοσύνη» μεταξύ Καθολικών και Μουσουλμάνων, υποστηρίζοντας ότι «οι Καθολικοί είναι αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ».
Ο Μίλερ είναι ένας από τους λίγους κορυφαίους συντηρητικούς στοχαστές της Καθολικής Εκκλησίας που εδρεύουν στη Ρώμη, μαζί με τον Αμερικανό καρδινάλιο Ρέιμοντ Μπερκ. Πρώην επίσκοπος του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, ο Μίλερ υπήρξε επίσης επικεφαλής της δογματικής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου.
Σε ένα βιβλίο του 2023, το οποίο θα χρησιμεύσει ως εγχειρίδιο για τους συντηρητικούς στο κονκλάβιο, ο Μίλερ επέκρινε τη συμφωνία του Φραγκίσκου με την Κίνα για τον από κοινού διορισμό επισκόπων, παρομοιάζοντάς την με τον κατευνασμό του Βατικανού προς τους Ναζί τη δεκαετία του 1930 και προειδοποιώντας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με τον διάβολο».
Ο Μίλερ χαρακτήρισε τον Πάπα Φραγκίσκο «καλό άνθρωπο», αλλά ο κατάλογος των παραπόνων για την παποσύνη του επεκτάθηκε στην εστίαση στη φροντίδα για τους μετανάστες και το περιβάλλον. Ο επόμενος Πάπας, υποστήριξε ο Μίλερ, δεν θα πρέπει «να αναζητήσει το χειροκρότημα του κοσμικού κόσμου που βλέπει την Εκκλησία ως μια ανθρωπιστική οργάνωση που επιτελεί κοινωνικό έργο».
Ενόψει των γενικών συνελεύσεων, τόνισε: «Ελπίζω αυτά τα πράγματα να συζητηθούν και ελπίζω οι καρδινάλιοι να μην επηρεάζονται τόσο πολύ από αυτά που διαβάζουν στα πρωτοσέλιδα».
Ο ίδιος επίσης πρόσθεσε ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος τύγχανε μεγάλης αποδοχής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και υπάρχει ο κίνδυνος [οι καρδινάλιοι] να υποστηρίξουν τη συνέχεια των απόψεών του».
Αντίθετα, ανέφερε ότι «έχουν την ευθύνη να εκλέξουν έναν άνθρωπο που είναι σε θέση να ενώσει την Εκκλησία στην αποκαλυπτόμενη πραγματικότητα».
Ο Μίλερ απέκρουσε τους χαρακτηρισμούς «φιλελεύθερος» και «συντηρητικός», επισημαίνοντας ότι το χάσμα στην Εκκλησία είναι βαθύτερο.
Ο Πάπας, όπως δήλωσε, «πρέπει να είναι ορθόδοξος - ούτε φιλελεύθερος ούτε συντηρητικός».
Τόνισε επίσης ότι «το ζήτημα δεν είναι μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων, αλλά μεταξύ ορθοδοξίας και αίρεσης», προσθέτοντας: «Προσεύχομαι να φωτίσει το Άγιο Πνεύμα τους καρδιναλίους, διότι ένας αιρετικός πάπας που αλλάζει κάθε μέρα ανάλογα με το τι λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ήταν καταστροφικός».
Ο Μίλερ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του με τους παπικούς που αγκαλιάζουν και φιλούν μωρά - μια αναφορά στον Φραγκίσκο, ο οποίος έκανε ακριβώς αυτό κατά τη διάρκεια της τελευταίας βόλτας του με το παπικό αυτοκίνητο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή.
«Δεν θέλουν όλοι να τους φιλούν οι γέροι», είπε χαμογελώντας.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing