Καθώς το παπικό κονκλάβιο πλησιάζει και οι εμπειρογνώμονες του Βατικανού συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να εκδώσουν τις λίστες των «papabili», δηλαδή των δυνατών υποψηφίων για την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας, καλό είναι να θυμόμαστε ότι έχουν την τάση να κάνουν λάθος. Είτε πρόκειται για θεία βούληση είτε για απρόβλεπτους καρδιναλίους, όσα συμβαίνουν στην Καπέλα Σιστίνα πριν βγει ο λευκός καπνός συχνά ανατρέπουν τα δεδομένα, δίνοντας τον ρόλο σε «αουτσάιντερ». Ο Αφρικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Σαρά εισήλθε στο κονκλάβιο του 2013 ως ισχυρός υποψήφιος μόνο και μόνο για να δει να συνθλίβεται η ευκαιρία του, αποδεικνύοντας την αλήθεια της ρωμαϊκής έκφρασης που λέει ότι «αυτός που μπαίνει στο κονκλάβιο ως Πάπας βγαίνει ως καρδινάλιος». Κανείς δεν είχε στη λίστα του τον Αργεντινό καρδινάλιο Χόρχε Μπεργκόλιο. Οταν εξελέγη επιλέγοντας το παπικό όνομα Φραγκίσκος, εκατοντάδες άνθρωποι που περίμεναν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου αναρωτήθηκαν «Ποιος;» και έβγαλαν τα κινητά τους για να αναζητήσουν το όνομά του στο Google. Μία δεκαετία μετά, με 108 από τους 135 καρδιναλίους που ψηφίζουν να έχουν διοριστεί από τον Φραγκίσκο, οι ειδικοί μπορεί να υποθέτουν ότι ο διάδοχός του θα είναι από το ίδιο καλούπι, προς απογοήτευση των συντηρητικών.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι εγγυημένο. Αρκεί να δει κανείς τους καρδιναλίους που διορίστηκαν από τους συντηρητικούς πάπες Βενέδικτο ΙΣΤ' και Ιωάννη Παύλο Β', οι οποίοι ψήφισαν τον Φραγκίσκο το 2013. Αναλόγως, ορισμένοι από τους καρδιναλίους που επιλέχθηκαν από τον Φραγκίσκο ήταν συντηρητικοί και μπορεί να μην επιθυμούν κι άλλον φιλελεύθερο Πάπα. Aλλος ένας παράγοντας είναι το πόσο λίγα γνωρίζουμε για πολλούς από τους καρδιναλίους που διόρισε ο Φραγκίσκος. Διορίζοντας συχνά από χώρες μακριά από τη Ρώμη, προκειμένου να εκπληρώσει το όνειρό του για μια Εκκλησία που θα εκπροσωπεί «τις περιφέρειες», ο Φραγκίσκος εξασφάλισε ότι πολλοί από τους καρδιναλίους που θα ψηφίσουν για τον διάδοχό του θα αποτελέσουν άγνωστους παράγοντες.

ΠΙΤΕΡ ΕΡΝΤΟ, 72 ΕΤΩΝ

peter_erdo

Ο Eρντο, Ούγγρος αρχιεπίσκοπος του Eστεργκομ-Βουδαπέστη και προκαθήμενος της Ουγγαρίας, τράβηξε την προσοχή των συντηρητικών καθολικών όταν διαφώνησε με το σχέδιο του Φραγκίσκου να επιτρέψει στους καθολικούς που έχουν πάρει διαζύγιο και παντρευτεί ξανά να κοινωνήσουν. Εχει επίσης αποστασιοποιηθεί από την προσέγγιση του Φραγκίσκου προς τους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι η υποδοχή προσφύγων είναι ισοδύναμη με την εμπορία ανθρώπων.

ΒΙΜ ΑΪΚ, 71 ΕΤΩΝ

wim_eijk

Ο Ολλανδός καρδινάλιος ήταν γιατρός προτού γίνει ιερέας και ολοκλήρωσε διδακτορικό σχετικά με τα ηθικά προβλήματα της γενετικής μηχανικής. Οπως και ο Ερντο, έχει διακριθεί από τους συντηρητικούς καθολικούς, καθώς αμφισβήτησε την απόφαση του Φραγκίσκου για τους διαζευγμένους. Το 2018, όταν ο Φραγκίσκος δεν μπλόκαρε την πρόταση Γερμανών επισκόπων να επιτρέπεται στους προτεστάντες να λαμβάνουν τη Θεία Ευχαριστία σε καθολικές εκκλησίες, ο Αϊκ υποστήριξε ότι ο Πάπας παρεκκλίνει «προς την αποστασία από την Αλήθεια».

ΜΑΡΙΟ ΓΚΡΕΚ, 68 ΕΤΩΝ

mario_grech

Με καταγωγή από το μικροσκοπικό νησί Γκόζο, στα ανοικτά της κεντρικής νήσου της Μάλτας, ο Γκρεκ ανελίχθηκε στην καθολική ιεραρχία και έγινε γενικός γραμματέας της συνόδου των επισκόπων, αφού υποστήριξε σθεναρά την επιείκεια του Φραγκίσκου για τη μετάληψη της Θείας Κοινωνίας από τους διαζευγμένους. Σε συνέντευξή του το 2018 συνόψισε τον τρόπο σκέψης του Φραγκίσκου, δηλώνοντας: «Είμαι επιφυλακτικός με τους ιερείς ή τους χριστιανούς που θεωρούν ότι γνωρίζουν ήδη όλες τις απαντήσεις. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Ολοι πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε». Είχε μια συντηρητική οπτική προτού ασπαστεί τον Φραγκίσκο, στην οποία ορισμένοι συντηρητικοί πιστεύουν ότι θα επιστρέψει αν εκλεγεί.

ΠΙΕΤΡΟ ΠΑΡΟΛΙΝ, 70 ΕΤΩΝ

pietro_parolin

Ως γραμματέας του κράτους του Βατικανού υπό τον Φραγκίσκο, αυτός ο Ιταλός καρδινάλιος λειτουργούσε ως αναπληρωτής του, με 30 χρόνια διπλωματικής υπηρεσίας σε όλο τον κόσμο. Συνέβαλε στην απελευθέρωση 15 Βρετανών ναυτικών και πεζοναυτών που αιχμαλωτίστηκαν από το Ιράν στον Κόλπο το 2007 και βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα το 2014. Οι συντηρητικοί ζηλεύουν τον ρόλο του στη συμφωνία του Βατικανού με το Πεκίνο για τον από κοινού διορισμό επισκόπων στην Κίνα.

ΛΟΥΙΣ ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑΓΚΛΕ, 67 ΕΤΩΝ

luis_antonio_tagle2

Με το παρατσούκλι «Ασιάτης Φραγκίσκος», ο Τάγκλε τάχθηκε μαζί του στο ζήτημα της μετάληψης των διαζευγμένων και πίεσε για καλύτερη μεταχείριση των ομοφυλοφίλων εντός της Εκκλησίας. Εχει, επίσης, προτείνει ότι, επιτρέποντας τον γάμο στους ιερείς, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κληρικών στη γενέτειρά του, τις Φιλιππίνες, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα εκνευρίσει τους συντηρητικούς καθολικούς. Πρώην αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, απέσπασε επαίνους στη Ρώμη όταν η Λειτουργία του Φραγκίσκου στην πόλη το 2015 συγκέντρωσε πλήθος 6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, η επιρροή του μειώθηκε το 2022, όταν ο Φραγκίσκος τον απομάκρυνε από πρόεδρο της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, έπειτα από αναφορές για κακή διαχείριση.

ΜΑΤΕΟ ΖΟΥΠΙ, 69 ΕΤΩΝ

matteo_zoupi

Ο Ζούπι, παρότι θεωρείται ότι βρισκόταν κοντά στον Φραγκίσκο, κατάφερε να διατηρήσει την εύνοια των συντηρητικών, επιτρέποντας την τέλεση της λατινικής Θείας Λειτουργίας στην επισκοπή της Μπολόνια και αρνούμενος να εμπλακεί στις διαφωνίες σχετικά με τη λήψη της Θείας Κοινωνίας από διαζευγμένους και με τις γυναίκες στην ιεροσύνη. Επικεφαλής της ιταλικής επισκοπικής συνόδου και ειδικός απεσταλμένος του Φραγκίσκου στην Ουκρανία, ο Ζούπι μπορεί να θεωρηθεί κάτι σαν διασημότητα στην Ιταλία, αφού είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε βόλτες με ποδήλατο στην Μπολόνια όταν ήταν αρχιεπίσκοπος εκεί. Είναι στενά συνδεδεμένος με το Sant’Egidio, μια λαϊκή καθολική ένωση που βοηθά τους μετανάστες.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing