Όταν ο Τίμοθι Ράντκλιφ ξύπνησε από τον μεσημεριανό ύπνο ένα απόγευμα του Οκτωβρίου, βρήκε το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο γεμάτο μηνύματα. Μόλις είχε διοριστεί καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Ήταν ένα τεράστιο σοκ για μένα», δήλωσε. «Δεν το περίμενα με τίποτα». Σε ομιλία του στο Λονδίνο μετά το θάνατο του Πάπα, θυμήθηκε: «Αναρωτήθηκα γιατί έλαβα 43 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ κοιμόμουν. Οι αδελφοί μου στην Οξφόρδη [στο Μπλάκφριαρς Χολ] το γνώριζαν πριν από μένα».

Ο Ράντκλιφ, ο οποίος θεωρείται φιλελεύθερος με παρόμοια νοοτροπία με τον Φραγκίσκο, είχε διοριστεί στο ανώτατο σώμα του καθολικού κλήρου μετά τον πάπα.

Είναι Δομινικανός μοναχός και πρώην ηγούμενος του παγκόσμιου Τάγματος των Δομινικανών, και συνήθως εμφανίζεται φορώντας την παραδοσιακή λευκή στολή του τάγματος. Το πρώτο του αίτημα προς τον Πάπα Φραγκίσκο ήταν να εξαιρεθεί από τη συνήθη πρακτική σύμφωνα με την οποία όσοι ορίζονται καρδινάλιοι, αν δεν είναι ήδη επίσκοποι, χειροτονούνται και επίσκοποι.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι δεν ήθελα να γίνω επίσκοπος, γιατί δεν θα ανήκα σε κάποια επισκοπή και επομένως δεν θα είχε νόημα», δήλωσε ο Ράντκλιφ.

«Αμέσως απευθύνθηκα σε εκείνος, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος τα λεγόμενά μου, είπε: «Μείνε ήσυχος. Πράξε όπως επιθυμείς».

«Έπειτα, εκείνο το απόγευμα, με πλησίασε κρυφά και μου είπε: «Δεν χρειάζεται να πάρεις όλο τον ρουχισμό του καρδινάλιου».

Η ελευθερία αυτή επέτρεψε στον Ράντκλιφ να διατηρήσει τα λευκά άμφιά του αντί να φορέσει την «πολύτελη καρδινάλια ρόμπα» σε έντονο κόκκινο χρώμα. Γεννημένος στο Λονδίνο το 1945, είναι απόγονος της οικογένειας που συνδέεται με τον βαρονικό τίτλο των Ράντκλιφ. Πήγε σχολείο στο Σόμερσετ και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1971.

Κατά καιρούς έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των παραδοσιακών μελών της εκκλησίας, όπως το 2005, όταν έγραψε: «Δεν αμφιβάλλω ότι ο Θεός καλεί τους ομοφυλόφιλους στο ιερατείο».

Είναι επίσης γνωστή η περιφρόνησή του για τους τίτλους και τα κομψοτεχνήματα της Καθολικής Εκκλησίας. Κάποτε δήλωσε στην εφημερίδα Church Times: «Είτε είστε «Αιδεσιμότατος» ή «Εξοχότατος» ή «Εξαιρετικά Λιπαρός Αιδεσιμότατος» ή οτιδήποτε άλλο, αυτό που έχει σημασία είναι οι [τίτλοι] αυτοί: «Αδελφός» και «αδελφή».

Άλλωστε, δεν προσδοκά ότι ο επόμενος τίτλος του θα είναι «Πάπας». Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα αν θα ήθελε να γίνει Πάπας, τόνισε: «Πιστεύω ότι το Άγιο Πνεύμα είναι πολύ σοφό για να με συλλογιστεί έστω και για μια στιγμή».

Ο διορισμός του αύξησε τον αριθμό των Αγγλων στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων της εκκλησίας σε ρεκόρ τεσσάρων. Σε ηλικία 79 ετών, πιθανότατα δεν περίμενε ποτέ ότι θα είχε την ευκαιρία να ψηφίσει σε κονκλάβιο για την εκλογή νέου πάπα, καθώς μόνο άτομα ηλικίας κάτω των 80 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ένας άλλος 79χρονος Άγγλος που συμμετέχει στο κονκλάβιο είναι ο Αρχιεπίσκοπος του Ουέστμινστερ, Βίνσεντ Νίκολς, ο οποίος επίσης αιφνιδιάστηκε από τον διορισμό του ως καρδινάλιος το 2014. «Το έμαθα από την τηλεόραση», είπε.

Ο Νίκολς άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε έναν υποψήφιο παρόμοιο με τον Φραγκίσκο: «Η κληρονομιά που αφήνει είναι ένα έργο που πρέπει να συνεχίσουμε».

Όταν ο Φραγκίσκος κατευθύνθηκε προς τη Ρώμη για το τελευταίο κονκλάβιο το 2013, δεν επέστρεψε στην πατρίδα του, την Αργεντινή, επειδή εκλέχθηκε πάπας. Ο Νίκολς δεν πιστεύει ότι θα έχει την ίδια εμπειρία, λέγοντας στο BBC: «Επιστρέφω σπίτι. Να είστε σίγουροι γι' αυτό».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing