«Καλπάζει» ο κοροναϊός: Μεγάλη η διασπορά κρουσμάτων σε όλη τη χώρα - Στο «κόκκινο» τα αστικά κέντρα - Ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους
Μεγαλώνει η ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού συνεχίζουν να κυμαίνονται σε τριψήφια νούμερα, παρά τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, σε διάφορες περιοχές της χώρας, για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού στη χώρα μας.
Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας- ενώ τον αριθμό αυτό άγγιξαν οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.
Ενας ακόμα παράγοντας που προβληματίζει έντονα είναι η διασπορά του ιού. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες περιοχές, οι οποίες θεωρούνται εστίες και περιορίζονται με τα μέτρα. Αντιθέτως ο ιός «κυκλοφορεί» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δυσκολεύοντας έτσι την ιχνηλάτηση και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παίρνει αυστηρά μέτρα για όλο και περισσότερες περιοχές.
Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 264 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8381, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.
Τα 1832 (21.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3842 (45.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμη, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι.
Ο κορωνοϊός καλπάζει στην Αττική. Η αύξηση των κρουσμάτων συγκεντρώνει τα βλέμματα των ειδικών, οι οποίοι προβληματίζονται ιδιαίτερα με τον αριθμό των ορφανών κρουσμάτων.
Στο «κόκκινο» ωστόσο παραμένουν και πόλεις της περιφέρειας που μετατράπηκαν σε εστίες κορωνοϊού, όπως η Θεσσαλονίκη με 51 νέα κρούσματα, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Από τα 233 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 10 με γνωστή συρροή.
«Καμπανάκι» για τους νέους – Νέα διασωλήνωση ανήλικου
Απόδειξη πως όλοι κινδυνεύουν από την πανδημία αποτελούν (και) τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία άλλο ένα παιδί διασωληνώθηκε.
Η έκθεση εμφανίζει αυξημένο και το συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων, που ανέρχονται πλέον σε 31 από 28 χθες. Ανάμεσα στους 31 ασθενείς είναι δύο παιδιά έως 17 ετών.
Συγκεκριμένα, εκτός από το 17χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, παλεύοντας με τον COVID-19, άλλο ένα αγόρι φαίνεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ να έχει διασωληνωθεί σε νοσοκομείο της χώρας.
Δεκάδες κρούσματα στην Αστυνομία – Διμοιρίες μπαίνουν σε καραντίνα
Ανησυχία επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. για τα αλλεπάλληλα κρούσματα κοροναϊού σε αστυνομικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί συνολικά 42 κρούσματα σε αστυνομικούς.
Προκειμένου να προφυλαχθούν οι συνάδελφοί τους και το Σώμα γενικότερα, η ηγεσία έλαβε απόφαση για τη λήψη μέτρων, όπως η καραντίνα.
Ειδικόερα, διμοιρίες «καραντίνας» που θα στελεχώνουν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης (ΥΑΤ) δημιουργεί η ΕΛΑΣ από τις 26 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, τις συγκεκριμένες διμοιρίες θα στελεχώνουν αστυνομικοί που θα έχουν επιστρέψει από την καλοκαιρινή τους άδεια και στόχος είναι να μην μεταφέρουν τον ιό σε συναδέλφους τους που εργάζονται ήδη.
Η καραντίνα αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον μιας εβδομάδας, όσο δηλαδή διαρκεί και ο χρόνος εκδήλωσης των συμπτωμάτων κοροναϊού.
Την ίδια στιγμή, σε «καραντίνα» έχουν μπει τρεις διμοιρίες των υποδιεύθυνσης αποκατάστασης τάξης, (ΥΜΕΤ) καθώς τρεις αστυνομικοί που είχαν μεταβεί για υπηρεσιακούς λόγους στην Τήνο στις 15 Αυγούστου βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό.
Ανησυχία για τα κρούσματα σε Αστυνομία και Πυροσβεστική
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ως και 14 αστυνομικοί από τμήματα στην Ομόνοια, στον Αγιο Παντελήμονα, στην Πατησίων, στην περιοχή Βάρης-Βουλιαγμένης, καθώς και από την υποδιεύθυνση Τροχαίας βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεπεράσει τους 50, οι ένστολοι που τέθηκαν σε καραντίνα.
Το τρίτο κατά σειρά κρούσμα είναι στο αστυνομικό τμήμα της Πατησίων. Τέσσερις αστυνομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή με 15χρονο Πακιστανό που βρέθηκε θετικός, ενώ βρισκόταν υπό προσωρινή φύλαξη πριν οδηγηθεί σε δομή μεταναστών. Αλλοδαπό έδειξε επίσης η ιχνηλάτηση και στην Ομόνοια. Από χθες βρίσκονται σε καραντίνα έξι αστυνομικοί.
Σειρά είχε το τμήμα ασφαλείας Βάρης-Βουλιαγμένης, με κρούσμα από αστυνομικό ο οποίος ήταν στις 15 Αυγούστου σε υπηρεσία στην Τήνο όπου και ήρθε σε επαφή με συνάδελφό του από τη βορειοανατολική Αττική, που στη συνέχεια βρέθηκε θετικός.
Κρούσμα επιβεβαιώθηκε και στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας μετά την επιστροφή ένστολου από διακοπές. Σε καραντίνα βρίσκονται τέσσερις αστυνομικοί.
Στο τμήμα της Πυροσβεστικής στο Κορωπί, επιβεβαιώνεται ένα κρούσμα ενώ 70 άνδρες είναι σε καραντίνα.
Καμπανάκι από τους επιστήμονες
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο αναφορικά με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, όσο και για τους νέους, οι οποίοι όχι μόνο νοσούν, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις θανάτων σε νεαρές ηλικίες.
Δερμιτζάκης: Μη βιώσιμη κατάσταση
Τα κρούσματα αυτά δεν είναι βιώσιμα, υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, αναφερόμενος ότι οι νέες περιπτώσεις κινούνται στις 200-250 καθημερινά.
«Αυτό έχει καλές και κακές πλευρές. Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Όπως βλέπετε, δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα, όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Alpha.
Πάντως, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό το επίπεδο δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. «Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Αυτά που λαμβάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, κυρίως πρόληψης και τα έκτακτα που παίρνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, διότι υπάρχουν στοιχεία επιδημιολογικά που ανησυχούν τους ειδικούς. Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα οριζόντια μέτρα.
Ακόμα βλέπουμε το αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας, Τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που πήραμε τις τελευταίες δέκα ημέρες», ανέφερε σχετικά ο κ. Δερμιτζάκης. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην εκτίμησή του ότι υπάρχουν 10-15.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. «Αυτό που έχει σημασία πέρα από το συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός, είναι πόσοι κυκλοφορούν και είναι ενεργά κρούσματα.
Δηλαδή ενεργοί φορείς που έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης. Αυτή η εκτίμηση είναι 10-15.000. Κάποιοι έχουν απομονωθεί, λόγω ιχνηλάτησης και τεστ, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυκλοφορεί ελεύθερα και για αυτό δημιουργούν αυτές τις επιδημίες», εξήγησε. Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αποτυχία των τεστ, υπογράμμισε.
«Τα νέα κρούσματα υπολογίζω είναι περίπου πέντε φορές από αυτό που βλέπουμε. Είναι λογικό να μην τα βλέπουμε όλα, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλους και να δούμε τους ασυμπτωματικούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν, γιατί βλέπουμε πάρα πολλές περιπτώσεις ορφανών κρουσμάτων», συμπλήρωσε.
«Κόκκινο καμπανάκι» από Σύψα - Λίγο πάνω από 1 ο δείκτης R0
Υπέρβαση του ορίου του δείκτη R για τη μετάδοση του κοροναϊού, σημειώθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.
Όπως αποκάλυψε, η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου. Ο ίδιος, χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα και λόγω κλίματος και γιατί ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύνουν το δείκτη R αλλά και επειδή τότε, αναγκαστικά υπάρχει υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα με χρήση ΜΜΜ, συν την εποχική γρίπη.
«Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα»
Επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ο κ. Σύψας είπε, μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6», ότι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».
Τα μέλη της επιτροπής πρόσθεσε ο κ. Σύψας εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρειά τους στο τέλος του μήνος και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση».
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται».
Πανδημία παραπληροφόρησης
Το μέλος της επιτροπής έκανε λόγο και για το infodemics «την πανδημία της παραπληροφόρησης που ακολουθεί μια πανδημία και παίζει ρόλο στη διασπορά της καθώς πείθει τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα μέτρο».
«Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δεν πιστεύω ότι θα διολισθήσουμε σε τέτοιου είδους μεγάλες εικόνες παραπληροφόρησης» συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.
Νέα περιοριστικά μέτρα
Η κατάσταση αναγκάζει την κυβέρνηση να παίρνει σχεδόν σε καθημερινή βάση νέα μέτρα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού στη χώρα μας.
Οι 20 περιοχές με έκτακτα μέτρα
Τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας σε καθημερινή βάση φέρνουν επιπλέον μέτρα σε 20 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Αττική, με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για την αποφυγή μετάδοσης της covid-19.
Συγκεκριμένα ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων επιβάλλεται στις Περιφέρειες και δήμους – περιοχές:
Αττικής
Κρήτης
Ανατολικής Μακεδονίας και (2) Θράκης,
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Λάρισας
Κέρκυρας
Καρδίτσας
Πέλλας
Πιερίας
Μυκόνου
Πάρου
Θήρας
Βόλου
Κατερίνης
Ρόδου
Αντίπαρου
Ζακύνθου και
Κω
Στις ίδιες περιοχές απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
Σε περίπτωση παράβασης του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις επιβάλλεται, στα φυσικά πρόσωπα, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, και φθάνουν στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.
Από το μέτρο εξαιρούνται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και οι υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.
Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση λειτουργίας αυτή καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, παροχής ποτών και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών) και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών). Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται εντός των ορίων των συγκεκριμένων περιφερειών, περιφερειακών ενοτήτων και δήμων, από τις η διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε περίπτωση παράβασης τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με αναστολή λειτουργίας για 3 ημέρες και φθάνουν στην αναστολή της λειτουργίας για 20 ημέρες.
Η απόφαση ισχύει από τις 25 Αυγούστου 2020 έως και τις 31 Αυγούστου 2020. Ειδικώς ως προς τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας η παρούσα ισχύει από τις 22 Αυγούστου 2020 και ώρα 7:00 π.μ. έως και τις 31 Αυγούστου 2020.
Νέα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες
Έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Τι προβλέπεται
Ειδικότερα, η παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), αντικαθίσταται ως εξής:
α) Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
β) Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
γ) Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
δ) Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή των οριζομένων στις περ. (β) και (γ), ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
ε) Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
στ) Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, ορίζονται αφενός μεν η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19 αφετέρου δε κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι περ. (β) έως και (ε).
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του παρόντος και να ρυθμίζεται κάθε σχετική και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.
ζ) Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.
Τέλος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία για τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και για την επιβολή και την είσπραξη του προστίμου.
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνουν πώς θα κινηθεί ο ιός στη χώρα, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας που η χώρα είδε ξανά ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ημερησίως.
Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τους ειδικούς να στρέφονται ιδιαιτέρως στην επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
Σε περίπτωση που αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί ακόμη και σε Αττική – Θεσσαλονίκη, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.
Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας- ενώ τον αριθμό αυτό άγγιξαν οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.
Ενας ακόμα παράγοντας που προβληματίζει έντονα είναι η διασπορά του ιού. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες περιοχές, οι οποίες θεωρούνται εστίες και περιορίζονται με τα μέτρα. Αντιθέτως ο ιός «κυκλοφορεί» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δυσκολεύοντας έτσι την ιχνηλάτηση και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παίρνει αυστηρά μέτρα για όλο και περισσότερες περιοχές.
Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 264 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8381, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.
Τα 1832 (21.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3842 (45.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμη, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι.
Ο κορωνοϊός καλπάζει στην Αττική. Η αύξηση των κρουσμάτων συγκεντρώνει τα βλέμματα των ειδικών, οι οποίοι προβληματίζονται ιδιαίτερα με τον αριθμό των ορφανών κρουσμάτων.
Στο «κόκκινο» ωστόσο παραμένουν και πόλεις της περιφέρειας που μετατράπηκαν σε εστίες κορωνοϊού, όπως η Θεσσαλονίκη με 51 νέα κρούσματα, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Από τα 233 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 10 με γνωστή συρροή.
«Καμπανάκι» για τους νέους – Νέα διασωλήνωση ανήλικου
Απόδειξη πως όλοι κινδυνεύουν από την πανδημία αποτελούν (και) τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία άλλο ένα παιδί διασωληνώθηκε.
Η έκθεση εμφανίζει αυξημένο και το συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων, που ανέρχονται πλέον σε 31 από 28 χθες. Ανάμεσα στους 31 ασθενείς είναι δύο παιδιά έως 17 ετών.
Συγκεκριμένα, εκτός από το 17χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, παλεύοντας με τον COVID-19, άλλο ένα αγόρι φαίνεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ να έχει διασωληνωθεί σε νοσοκομείο της χώρας.
Δεκάδες κρούσματα στην Αστυνομία – Διμοιρίες μπαίνουν σε καραντίνα
Ανησυχία επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. για τα αλλεπάλληλα κρούσματα κοροναϊού σε αστυνομικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί συνολικά 42 κρούσματα σε αστυνομικούς.
Προκειμένου να προφυλαχθούν οι συνάδελφοί τους και το Σώμα γενικότερα, η ηγεσία έλαβε απόφαση για τη λήψη μέτρων, όπως η καραντίνα.
Ειδικόερα, διμοιρίες «καραντίνας» που θα στελεχώνουν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης (ΥΑΤ) δημιουργεί η ΕΛΑΣ από τις 26 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, τις συγκεκριμένες διμοιρίες θα στελεχώνουν αστυνομικοί που θα έχουν επιστρέψει από την καλοκαιρινή τους άδεια και στόχος είναι να μην μεταφέρουν τον ιό σε συναδέλφους τους που εργάζονται ήδη.
Η καραντίνα αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον μιας εβδομάδας, όσο δηλαδή διαρκεί και ο χρόνος εκδήλωσης των συμπτωμάτων κοροναϊού.
Την ίδια στιγμή, σε «καραντίνα» έχουν μπει τρεις διμοιρίες των υποδιεύθυνσης αποκατάστασης τάξης, (ΥΜΕΤ) καθώς τρεις αστυνομικοί που είχαν μεταβεί για υπηρεσιακούς λόγους στην Τήνο στις 15 Αυγούστου βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό.
Ανησυχία για τα κρούσματα σε Αστυνομία και Πυροσβεστική
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ως και 14 αστυνομικοί από τμήματα στην Ομόνοια, στον Αγιο Παντελήμονα, στην Πατησίων, στην περιοχή Βάρης-Βουλιαγμένης, καθώς και από την υποδιεύθυνση Τροχαίας βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεπεράσει τους 50, οι ένστολοι που τέθηκαν σε καραντίνα.
Το τρίτο κατά σειρά κρούσμα είναι στο αστυνομικό τμήμα της Πατησίων. Τέσσερις αστυνομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή με 15χρονο Πακιστανό που βρέθηκε θετικός, ενώ βρισκόταν υπό προσωρινή φύλαξη πριν οδηγηθεί σε δομή μεταναστών. Αλλοδαπό έδειξε επίσης η ιχνηλάτηση και στην Ομόνοια. Από χθες βρίσκονται σε καραντίνα έξι αστυνομικοί.
Σειρά είχε το τμήμα ασφαλείας Βάρης-Βουλιαγμένης, με κρούσμα από αστυνομικό ο οποίος ήταν στις 15 Αυγούστου σε υπηρεσία στην Τήνο όπου και ήρθε σε επαφή με συνάδελφό του από τη βορειοανατολική Αττική, που στη συνέχεια βρέθηκε θετικός.
Κρούσμα επιβεβαιώθηκε και στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας μετά την επιστροφή ένστολου από διακοπές. Σε καραντίνα βρίσκονται τέσσερις αστυνομικοί.
Στο τμήμα της Πυροσβεστικής στο Κορωπί, επιβεβαιώνεται ένα κρούσμα ενώ 70 άνδρες είναι σε καραντίνα.
Καμπανάκι από τους επιστήμονες
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο αναφορικά με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, όσο και για τους νέους, οι οποίοι όχι μόνο νοσούν, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις θανάτων σε νεαρές ηλικίες.
Δερμιτζάκης: Μη βιώσιμη κατάσταση
Τα κρούσματα αυτά δεν είναι βιώσιμα, υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, αναφερόμενος ότι οι νέες περιπτώσεις κινούνται στις 200-250 καθημερινά.
«Αυτό έχει καλές και κακές πλευρές. Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Όπως βλέπετε, δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα, όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Alpha.
Πάντως, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό το επίπεδο δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. «Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Αυτά που λαμβάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, κυρίως πρόληψης και τα έκτακτα που παίρνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, διότι υπάρχουν στοιχεία επιδημιολογικά που ανησυχούν τους ειδικούς. Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα οριζόντια μέτρα.
Ακόμα βλέπουμε το αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας, Τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που πήραμε τις τελευταίες δέκα ημέρες», ανέφερε σχετικά ο κ. Δερμιτζάκης. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην εκτίμησή του ότι υπάρχουν 10-15.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. «Αυτό που έχει σημασία πέρα από το συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός, είναι πόσοι κυκλοφορούν και είναι ενεργά κρούσματα.
Δηλαδή ενεργοί φορείς που έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης. Αυτή η εκτίμηση είναι 10-15.000. Κάποιοι έχουν απομονωθεί, λόγω ιχνηλάτησης και τεστ, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυκλοφορεί ελεύθερα και για αυτό δημιουργούν αυτές τις επιδημίες», εξήγησε. Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αποτυχία των τεστ, υπογράμμισε.
«Τα νέα κρούσματα υπολογίζω είναι περίπου πέντε φορές από αυτό που βλέπουμε. Είναι λογικό να μην τα βλέπουμε όλα, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλους και να δούμε τους ασυμπτωματικούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν, γιατί βλέπουμε πάρα πολλές περιπτώσεις ορφανών κρουσμάτων», συμπλήρωσε.
«Κόκκινο καμπανάκι» από Σύψα - Λίγο πάνω από 1 ο δείκτης R0
Υπέρβαση του ορίου του δείκτη R για τη μετάδοση του κοροναϊού, σημειώθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.
Όπως αποκάλυψε, η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου. Ο ίδιος, χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα και λόγω κλίματος και γιατί ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύνουν το δείκτη R αλλά και επειδή τότε, αναγκαστικά υπάρχει υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα με χρήση ΜΜΜ, συν την εποχική γρίπη.
«Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα»
Επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ο κ. Σύψας είπε, μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6», ότι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».
Τα μέλη της επιτροπής πρόσθεσε ο κ. Σύψας εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρειά τους στο τέλος του μήνος και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση».
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται».
Πανδημία παραπληροφόρησης
Το μέλος της επιτροπής έκανε λόγο και για το infodemics «την πανδημία της παραπληροφόρησης που ακολουθεί μια πανδημία και παίζει ρόλο στη διασπορά της καθώς πείθει τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα μέτρο».
«Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δεν πιστεύω ότι θα διολισθήσουμε σε τέτοιου είδους μεγάλες εικόνες παραπληροφόρησης» συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.
Νέα περιοριστικά μέτρα
Η κατάσταση αναγκάζει την κυβέρνηση να παίρνει σχεδόν σε καθημερινή βάση νέα μέτρα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού στη χώρα μας.
Οι 20 περιοχές με έκτακτα μέτρα
Τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας σε καθημερινή βάση φέρνουν επιπλέον μέτρα σε 20 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Αττική, με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για την αποφυγή μετάδοσης της covid-19.
Συγκεκριμένα ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων επιβάλλεται στις Περιφέρειες και δήμους – περιοχές:
Αττικής
Κρήτης
Ανατολικής Μακεδονίας και (2) Θράκης,
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Λάρισας
Κέρκυρας
Καρδίτσας
Πέλλας
Πιερίας
Μυκόνου
Πάρου
Θήρας
Βόλου
Κατερίνης
Ρόδου
Αντίπαρου
Ζακύνθου και
Κω
Στις ίδιες περιοχές απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
Σε περίπτωση παράβασης του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις επιβάλλεται, στα φυσικά πρόσωπα, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, και φθάνουν στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.
Από το μέτρο εξαιρούνται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και οι υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.
Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση λειτουργίας αυτή καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, παροχής ποτών και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών) και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών). Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται εντός των ορίων των συγκεκριμένων περιφερειών, περιφερειακών ενοτήτων και δήμων, από τις η διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε περίπτωση παράβασης τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με αναστολή λειτουργίας για 3 ημέρες και φθάνουν στην αναστολή της λειτουργίας για 20 ημέρες.
Η απόφαση ισχύει από τις 25 Αυγούστου 2020 έως και τις 31 Αυγούστου 2020. Ειδικώς ως προς τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας η παρούσα ισχύει από τις 22 Αυγούστου 2020 και ώρα 7:00 π.μ. έως και τις 31 Αυγούστου 2020.
Νέα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες
Έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Τι προβλέπεται
Ειδικότερα, η παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), αντικαθίσταται ως εξής:
α) Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
β) Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
γ) Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
δ) Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή των οριζομένων στις περ. (β) και (γ), ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
ε) Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
στ) Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, ορίζονται αφενός μεν η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19 αφετέρου δε κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι περ. (β) έως και (ε).
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του παρόντος και να ρυθμίζεται κάθε σχετική και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.
ζ) Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.
Τέλος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία για τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και για την επιβολή και την είσπραξη του προστίμου.
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνουν πώς θα κινηθεί ο ιός στη χώρα, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας που η χώρα είδε ξανά ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ημερησίως.
Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τους ειδικούς να στρέφονται ιδιαιτέρως στην επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
Σε περίπτωση που αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί ακόμη και σε Αττική – Θεσσαλονίκη, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.