Αλυσιδωτές αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις στην Ευρώπη προκάλεσε η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά της Covid 19, με στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Λίγες ώρες μετά τη δημόσια παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έσπευσε να δηλώσει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει αυτό το θέμα.
Στον αντίποδα, η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να εκφράσει ανησυχία για την ποιότητα των εμβολίων αλλα κυρίως για το γεγονός ότι πρέπει να προστατευθεί και στο μέλλον η ιδιοκτησία της καινοτομίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. «Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πενυματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.


Σημειώνεται ότι κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας άρσης των πατεντών για τα εμβόλια προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή τους, διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον συμμετέχει «ενεργητικά» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για αυτό τον σκοπό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Nein από Μέρκελ

Με ένα ηχηρό όχι απάντησε στην πρόταση η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μέσω εκπροσώπου της και ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της άρσης θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στην παραγωγή των εμβολίων και ως εκ τούτου δεν προκρίνεται από τη γερμανική πλευρά.

Ωστόσο νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι «είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί» και πρόσθεσε πως «είναι μία ερώτηση την οποία οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας» της Covid-19.

«Ναι» από τον Πούτιν


«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα.

«Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Βρετανία: Ναι στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων, όχι στην άρση της πατέντας



Tην ίδια στιγμή η Βρετανία συζητεί τρόπους για την αύξηση της παραγωγής και της προμήθειας εμβολίων κατά της COVID-19 με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μετά την υποστήριξη που εξέφρασε η Ουάσινγκτον στην άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

«Ως ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές στον COVAX, θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια και θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τους κατασκευαστές να παρέχουν τα εμβόλιά τους σε μια μη κερδοσκοπική, διαφανή βάση», προσέθεσε, αφήνοντας να φανεί ότι η Βρετανία δεν είναι υπέρ της άρσης των πατεντών στα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, έχει χαιρετίσει το ρόλο των ιδιωτικών φαρμακευτικών εταιρειών στην παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19, λέγοντας πως οι επενδύσεις τους σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα αποτελούν «αυτό που είναι ο καπιταλισμός».

Θετικός ο Μακρόν



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αρχικά είχε δηλώσει αντίθετος με την άμεση άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, εξηγώντας πως το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά εκείνο της μεταφοράς τεχνολογίας.

«Εκείνο που είπα απλώς, το οποίο είναι μια πραγματικότητα, είναι πως σήμερα, έχουμε ένα μποτιλιάρισμα, το οποίο καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στα εμβόλια», είπε σήμερα.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το αγγελιοφόρο RNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια με αγγελιοφόρο RNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί», είπε ο Μακρόν.

«Αν υπήρξε εμβολιαστικός εθνικισμός, δεν πρέπει να κοιτάμε από την πλευρά της Ευρώπης: από την πρώτη μέρα βοηθήσαμε τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας, αποφασίσαμε να εξάγουμε [δόσεις] προς τις πιο ευάλωτες χώρες», υποστήριξε.

ΒioNTech: Δεν θα έχει αποτέλεσμα


Η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή τους και τον εφοδιασμό των χωρών, εκτιμά η BioNTech.

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε η εταιρεία που ανέπτυξε μαζί με τη Pfizer εμβόλιο για τον κοροναϊό. Η άρση της πατέντας δεν θα έχει αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, συμπλήρωσε η BioNTech.

«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επεσήμανε ακόμη στη σχετική ανακοίνωσή της και τόνισε με έμφαση: «Η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο των BioNTech/ Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό». Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

Κατά της άρσης της πατέντας ο Άλμπερτ Μπουρλά

Ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer δήλωσε σήμερα ότι δεν τάσσεται «καθόλου» υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις», τόνισε.

Επιφυλακτικοί οι Ελβετοί



Η κυβέρνηση της Ελβετίας εκτιμά πως η απόφαση της Ουάσινγκτον ότι στηρίζει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19 ήταν μια «σημαντική ανακοίνωση» η οποία όμως αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

«Πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ, όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά τις συγκεκριμένες λύσεις που μελετώνται σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SECO, η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων.

Η SECO , που είναι αρμόδια για την οικονομική πολιτική και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ότι η Ελβετία παραμένει πεπεισμένη ότι η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της πανδημίας δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τη δίκαιη, προσιτή και γρήγορη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά προϊόντα για την Covid-19.

Πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης


Τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε επίσης η πρωτοβουλία Μπάιντεν.

Σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι τον περασμένο Ιανουάριο απέρριπτε ειρωνικά την συγκεκριμένη πρόταση, με κυβερνητικές πηγές να καλούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παύσει την αρνητική αντιπολίτευση και να υπενθυμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει την άρση της πατέντας μαζί με τον εκπρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό για θέματα υγείας Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.

«Τον Απρίλιο του 2020 ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο που είχε κάνει μια πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό, είχε διατυπωθεί αυτή η πρόταση σε κοινή επιστολή που είχαν συνυπογράψει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτή την πρόταση» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Στο θέμα επανήλθε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος με νεότερη ανάρτησή του καλώντας σε κοινή δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων. «Είναι καιρός πλέον η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο καθηγητης.