Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αξιολογεί του οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Πιο πιθανό είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για την επέκταση χρήσης του εμβολίου της Pfizer στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, μέχρι τον Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε ότι για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής δόσης που έχει εγκριθεί για τους ενήλικες. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις επιστημονικές μελέτες, τα παιδιά, αν και σε χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τους ενήλικες, μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Ο αξιωματούχος επισήμανε τη σημασία να του εμβολιασμού για όλους τους ανθρώπους, δεδομένης και της νέας έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη ήδη έχουν αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις και αναμένεται επέκταση των αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό.

Σχετικά με τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου της Johnson&Johnson έξι μήνες μετά την πρώτη δόση, o Μ. Καβαλέρι, τόνισε ότι αναμένονται τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές.

Για τις φαρμακευτικές θεραπείες κατά του κοροναϊού, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οχτώ θεραπείες βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του ΕΜΑ, εκ των οποίων οι πέντε είναι σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης, τουλάχιστον τρεις θεραπείες αναμένεται να εγκριθούν έως το τέλος του έτους, ίσως πριν από το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων, ο κ. Καβαλέρι απάντησε θετικά, καθώς και οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν να προβληθούν από τη νόσο.

Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και για τις εγκύους, ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός γίνεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

«Υποστηρίζουμε και κατανοούμε πλήρως την απόφαση των αρχών των κρατών-μελών να συστήσουν τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ.