Νικόλας Καρτσώνης: Ο Έλληνας πίσω από το χάπι της Merck κατά του κοροναϊού
Ο Νικόλαος Καρτσώνης είναι παθολόγος με ειδικότητα στις λοιμώδεις παθήσεις
Μετά τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer και τον Μενέλαο Πάγκαλο της AstraZeneca, άλλος ένας Έλληνας βγαίνει στο προσκήνιο για τη μάχη που δίνει ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού και μάλιστα από κορυφαία θέση φαρμακευτικής εταιρείας. Ο λόγος για τον Νικόλα Καρτσώνη (Nicholas Kartsonis) της Merck, της εταιρείας που ανέπτυξε το πρώτο αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, που εγκρίθηκε χθες από τη Βρετανία.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Νικόλας Καρτσώνης είναι παθολόγος με ειδικότητα στις λοιμώδεις παθήσεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εργάζεται ως επιστήμονας ιατρός στα Εργαστήρια Ερευνών της Merck (MRL) και επί του παρόντος είναι αντιπρόεδρος Κλινικής Έρευνας σε Λοιμώδη Νοσήματα και Εμβόλια στο MRL και υπεύθυνος παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων της εταιρείας.
Aντιικό φάρμακο της Pfizer βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 κατά 89%, σύμφωνα με ενδιάμεσα αποτελέσματα μιας μελέτης. Το χάπι της Pfizer -PAXLOVID (PF-07321332)- είναι το δεύτερο αντιικό χάπι που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης μετά την έγκριση από το αρμόδιο βρετανικό φορέα του χαπιού της επίσης αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck. Το χάπι αναστέλλει τη δραστηριότητα του κύριου ενζύμου που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί.
Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα χάπια αυτά δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο, που είναι μακράν ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο με Covid-19, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν χορηγηθούν ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή σε περιοχές όπου δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Η Pfizer σκοπεύει να καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το ταχύτερο δυνατόν», όπως η ίδια αναφέρει.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Νικόλας Καρτσώνης είναι παθολόγος με ειδικότητα στις λοιμώδεις παθήσεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εργάζεται ως επιστήμονας ιατρός στα Εργαστήρια Ερευνών της Merck (MRL) και επί του παρόντος είναι αντιπρόεδρος Κλινικής Έρευνας σε Λοιμώδη Νοσήματα και Εμβόλια στο MRL και υπεύθυνος παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων της εταιρείας.
Γιος δύο Ελλήνων μεταναστών
Ο Νικόλας Καρτσώνης είναι γιος δύο Ελλήνων μεταναστών και έχει μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης. Ζει στο Penn Valley της Πενσιλβάνια και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά. Πρόσφατα, μιλώντας στο Associated Press για την τιμή του φαρμάκου της Merck που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ο Νικόλας Καρτσώνης είχε δηλώσει ότι το τελικό κόστος της θεραπείας δεν θα φτάσει τα 700 δολάρια ανά θεραπεία.Aντιικό φάρμακο της Pfizer βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 κατά 89%, σύμφωνα με ενδιάμεσα αποτελέσματα μιας μελέτης. Το χάπι της Pfizer -PAXLOVID (PF-07321332)- είναι το δεύτερο αντιικό χάπι που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης μετά την έγκριση από το αρμόδιο βρετανικό φορέα του χαπιού της επίσης αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck. Το χάπι αναστέλλει τη δραστηριότητα του κύριου ενζύμου που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί.
Χορηγείται συνδυαστικά με φάρμακο για τον HIV
Το χάπι PF-07321332 χορηγείται συνδυαστικά με φάρμακο για τον HIV διότι το δεύτερο σκεύασμα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει το μεταβολισμό ή τη διάσπαση του πρώτου, βοηθώντας έτσι το χάπι για την Covid-19 να μείνει ενεργό για περισσότερο διάστημα μέσα στον οργανισμό σε συνθήκες υψηλού ιικού φορτίου. «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αντιικό μας χάπι, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και περιορίζει τις 9 στις 10 νοσηλείες», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε σχετική ανακοίνωση.Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα χάπια αυτά δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο, που είναι μακράν ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο με Covid-19, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν χορηγηθούν ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή σε περιοχές όπου δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Η Pfizer σκοπεύει να καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το ταχύτερο δυνατόν», όπως η ίδια αναφέρει.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time