Κοροναϊός - Νέα μελέτη: Ασυνήθιστος μηχανισμός φαίνεται να προστατεύει τα έμβρυα
Ο πλακούντας, ο οποίος αποτελείται κυρίως από κύτταρα του εμβρύου, ίσως αντιλαμβάνεται τη λοίμωξη της μητέρας
Μια νέα μικρή μελέτη στις ΗΠΑ, δείχνει πως μια ασυνήθιστη κυτταρική αντίδραση ίσως προστατεύει τα έμβρυα από κοροναϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συγκεκριμένα, τα κύτταρα του πλακούντα φαίνεται ότι αποβάλλουν τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ως κερκόπορτα ο ιός, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στο American Journal of Pathology.
Ερευνητές στη Βοστόνη και το Μέριλαντ εξέτασαν 24 γυναίκες που γέννησαν μεταξύ Ιουλίου 2020 και Απριλίου 2021. Οι οκτώ είχαν συμπτωματική Covid-19 στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, οκτώ στο τρίτο τρίμηνο, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ δεν μολύνθηκαν από κοροναϊό στην εγκυμοσύνη και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Στην περίπτωση των εγκύων που ασθένησαν, ειδικά όσων ασθένησαν στο τρίτο τρίμηνο, τα κύτταρα του πλακούντα είχαν απαλλαγεί από τον επιφανειακό υποδοχέα ACE2, τον οποίο χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, οι πύλες εισόδου του ιού περιορίζονται.
Σημειώνεται πως οι έγκυες που νόσησαν στο τρίτο τρίμηνο παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα ενός ενζύμου με την ονομασία ADAM17, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στην απελευθέρωση των υποδοχέων ACE2 από την επιφάνεια των κυττάρων.
Ο πλακούντας, ο οποίος αποτελείται κυρίως από κύτταρα του εμβρύου, ίσως αντιλαμβάνεται τη λοίμωξη της μητέρας «και πιθανώς ενεργοποιεί αυτόν τον μηχανισμό για να βοηθήσει στην αποβολή της ACE2 και να εμποδίσει τον SARS-CoV-2 να μολύνει τον πλακούντα και να περάσει στο έμβρυο», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ταγκλάουερ του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης, επικεφαλής της μελέτης.
Όπως επισήμανε, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κύτταρα του πλακούντα προσβάλλονται μόνο στο 7 με 20 τοις εκατό των εγκύων με Covid-19. «Ακόμα κι όταν ο ιός φτάνει στον πλακούντα σπάνια περνάει στο έμβρυο», πρόσθεσε.