Αγωνιώδης έκκληση Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της ιλαράς
Πρόκειται για μία θανατηφόρα και άκρως μεταδοτική νόσο
Τη μεγάλη αύξηση στον αριθμό των βρεφών, οι γονείς και οι κηδεμόνες των οποίων παρέλειψαν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, παράλειψη την οποία κατέγραψε πρόσφατα ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επεσήμανε σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της επίσημης, εβδομαδιαίας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία”.
Μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου προειδοποίησε για τις τυχόν πολύ επικίνδυνες συνέπειες από την ενδεχόμενη ανάπτυξη επιδημιών αυτής της άκρως μεταδοτικής, αλλά και θανατηφόρας νόσου. Η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική ανθρώπινη ασθένεια. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα νήπια, τα οποία κινδυνεύουν να εμφανίσουν πνευμονία μεταξύ άλλων επιπλοκών.
Δραματική η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου
Περισσότερα από 22 εκατομμύρια βρέφη έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς το 2020, αριθμός αυξημένος κατά 3 εκατομμύρια, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, αναφέρουν σε πρόσφατη κοινή έκθεσή τους ο ΠΟΥ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
Μάλιστα, το 2019 καταγράφηκε διεθνώς ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εδώ και 25 χρόνια, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων, Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία του ΠΟΥ, σε 98 χώρες καταγράφηκαν το 2018 περισσότερα κρούσματα ιλαράς, σε σχέση με το 2017. Μόνο στη Βραζιλία, η οποία ήταν μια χώρα με μηδαμινά κρούσματα ιλαράς στο παρελθόν, το 2018 προσβλήθηκαν 10.000 άτομα από τον ιό. Στη Μαδαγασκάρη σημειώθηκε ρεκόρ με 76.000 κρούσματα ιλαράς, ενώ εξαιρετικά δύσκολη ήταν η κατάσταση και στην Ουκρανία, με 24.000 κρούσματα.
Τι ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου - Τα στοιχεία από το Σέφιλντ
Στην εκτενή της αναφορά στο θέμα της υστέρησης, η οποία παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, διεθνώς στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε τα εξής σχετικά:
«Στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό MBJ δημοσιεύεται ένα άρθρο με τίτλο ‘’μπορεί η διστακτικότητα για τα εμβόλια του κορονοϊού να έχει επηρεάσει τους εμβολιασμούς των παιδιών’’;
Διατυπώνεται ένας προβληματισμός με αφορμή την διαπίστωση ότι σε ένα κέντρο εμβολιασμού στο Sheffield στην Αγγλία, διαπιστώθηκε μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας.
Μάλιστα, πιο συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα, στην ηλικία μέχρι τα 2 χρόνια, ήταν χαμηλότερα του 90% και μέχρι τα 5 χρόνια χαμηλότερα του 85,5%.
Να θυμίσω ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να εξαλείψει τα λοιμώδη νοσήματα από ένα τόπο, απαιτεί ένα ποσοστό ανοσοποίησης της τάξης 95%.
Το διαφορετικό θέμα από την χώρα μας είναι ότι αυτό το κέντρο θα πληρώσει πρόστιμο για την μείωση αυτού του ποσοστού των εμβολιασμών.
Συζητείται, λοιπόν, η υψηλή πιθανότητα, η μείωση των εμβολιασμών να απορρέει από το αντιεμβολιαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο μπορεί να έχει συμπαρασύρει και τους εμβολιασμούς των παιδιών.
Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός ότι σε μελέτη που ρώτησαν γονείς για το τι μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα λοιμώδη νοσήματα, 4 στους 10 γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι ένα θανατηφόρο νόσημα.
Δυο φορές μέχρι σήμερα, ίσως και τρεις, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επειδή και κατά την πορεία αυτό του διαστήματος της επιδημίας διαπιστώθηκε μια μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά έχει επισημάνει την ανάγκη οι εμβολιασμοί να συνεχιστούν κανονικά, να μην καθυστερούν, να μην παραλείπονται, διότι δεν θα θέλαμε να ξαναδούμε λοιμώδη νοσήματα τα οποία έχουν ελεγχθεί με τον εμβολιασμό».