Κοροναϊός - Μπουρλά: Θα καταστεί αναγκαία η τέταρτη δόση του εμβολίου - Επιφυλακτική η Μαρία Θεοδωρίδου
Ενώ η Σκωτία ξεκινά τον Απρίλιο τη χορήγηση της τέταρτης ή αλλιώς, της δεύτερης επαναληπτικής δόσης
Ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη περιοχή του πλανήτη, η τοπική κυβέρνηση της οποίας έχει αναγγείλει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης - ή της δεύτερης επαναληπτικής δόσης – του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, και μάλιστα αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομαδιαίας επίσημης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία” στη χώρα μας, ως ιδιαιτέρως επιφυλακτική ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας, με αυξημένο κίνδυνο νόσησης, λόγω ηλικίας, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει η γήρανση και του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανοσογήρανση. Ήδη, χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν, παρά την ομολογία τους ότι τα στοιχεία τα επιστημονικά δεν είναι επαρκή, τοποθετηθεί θετικά για τον εμβολιασμό».
Αντιθέτως, αίσθηση και διεθνή επιστημονικό διάλογο έχει ήδη προκαλέσει η πολύ πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό θα καταστεί, στο προσεχές χρονικό διάστημα, άμεσα αναγκαία, ενώ ο ίδιος προανήγγειλε ότι η εταιρεία αναμένεται να καταθέσει άμεσα τον σχετικό φάκελο στην ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει αδειοδότηση για τη χορήγηση τέταρτης δόσης, δηλαδή της δεύτερης ενισχυτικής δόσης, στον γενικό πληθυσμό.
Συγκεκριμένα, ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Αυτή τη στιγμή, η προστασία που έχουμε από την τρίτη δόση είναι αρκετά καλή. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά καλή έναντι της νοσηλείας και του θανάτου, δεν είναι τόσο καλή έναντι της μόλυνσης, αλλά δεν διαρκεί πολύ. Η Pfizer και άλλες φαρμακευτικές δουλεύουν πάνω σε εμβόλια που θα προστατεύουν έναντι μελλοντικών μεταλλάξεων του ιού. Η Όμικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία που έχουμε δώσει, αλλά επίσης η διάρκεια της προστασίας δεν είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και δουλεύουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε ένα εμβόλιο που όχι μόνο θα προστατεύει έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, αλλά θα μπορεί και να προστατεύει για τουλάχιστον ένα χρόνο».