Κοροναϊός: Ποια είναι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που διασπείρεται αστραπιαία - Οι διαφορές με τις προηγούμενες
Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής
Οι επιστήμονες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας που τη χαρακτηρίζει.
Ονομάζεται ΒΑ.4.6 και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη το 14% των παραλλαγών που καταγράφονται στις ΗΠΑ αφορά στη ΒΑ.4.6, σύμφωνα με το CDC.
Πλέον εξαπλώνεται ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο (στις 14 Αυγούστου, το BA.4.6 αντιπροσώπευε το 3,3% των δειγμάτων, φτάνονται πλέον σε πάνω από 9%), και στη Δανία, ενώ σε χαμηλά ακόμη ποσοστά έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες.
Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής
Το BA.4.6 είναι «κομμάτι» της παραλλαγής BA.4 της Όμικρον. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο στη Νότια Αφρική.
Δεν είναι απολύτως σαφές πώς προέκυψε η BA.4.6, αλλά είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού. Δηλαδή μπορεί να προέκυψε όταν δύο διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί το COVID-19) μόλυναν το ίδιο άτομο, την ίδια στιγμή.
Ενώ η BA.4.6 είναι παρόμοια με την BA.4 από πολλές απόψεις, φέρει μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας, μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού που της επιτρέπει να εισέλθει στα κύτταρά μας. Σχετίζεται με την ανοσολογική διαφυγή, που σημαίνει ότι μπορεί να ξεφύγει από τα αντισώματα που αποκτήθηκαν από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη νόσηση.
Παρακάμπτει το ανοσοποιητικό
Οι υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι πιο μεταδοτικές από τις προηγούμενες παραλλαγές, όμως η BA.4.6 φαίνεται να «παρακάμπτει» περισσότερο και από τη ΒΑ.5 το ανοσοποιητικό. Δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν επίσης ότι η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 πολλαπλασιάζεται 6.55% ταχύτερα σε σχέση με τη ΒΑ.5, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης.
Ωστόσο, η διαφορά αυτή είναι μικρή σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. Για παράδειγμα, η παραλλαγή ΒΑ.5 πολλαπλασιάζεται 55% ταχύτερα σε σχέση με την ΒΑ.2.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας που τη χαρακτηρίζει, δεδομένου πως αναμένεται μέσα στο χειμώνα, όπως λένε να έχουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας με ένα επόμενο κύμα.
Θεωρούν μάλιστα, όπως και στην περίπτωση της «Κένταυρος» πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας επί του παρόντος επικρατεί η Όμικρον 5. Όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της προηγούμενης εβδομάδας (σήμερα αναμένεται η νέα έκθεση), συνολικά έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη. Τους τελευταίους δύο μήνες εντούτοις, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον που απομονώθηκαν από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 95,4%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 3,3%.
Στον αντίποδα, η υποπαραλλαγή Κένταυρος δεν φαίνεται να κυριαρχεί τελικά ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη.
Πηγή: thetoc.gr