Υπουργείο Υγείας: Αντιμετώπιση μεταλλάξεων με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κοροναϊού
Επίσημη ενημέρωση διεξήχθη στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης και για τα νέα εμβόλια έναντι του κοροναϊού.
Την ενημέρωση πραγματοποίησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Αρχικά, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κοροναϊό. Η προστασία που προσφέρουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια αποτελούν αντικείμενο συνεχούς έρευνας, σημείωσε.
Η ίδια επικαλέστηκε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature κατά την οποία τα νέα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και νέες μεταλλάξεις που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Ωστόσο, σημείωσε ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί.
Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε, επίσης, ότι οι νέες παραλλαγές του ιού αποτελούν ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον. Επιβάλλεται μεν στενή επιτήρηση, αλλά δεν είναι οι παραλλαγές αυτές προς το παρόν αιτία να αναβαθμιστεί η σημασία τους από υποπαραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας.
Σχολίασε, δε, ότι δεν αναμένονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των νέων μεταλλάξεων. «Αυτά που υπάρχουν παγκοσμίως, έχουμε και στην Ελλάδα» σημείωσε. Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχουν εμβόλιο που να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον κορονοϊό και την γρίπη.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την προσθήκη πρόσθετης δόσης σε ηλικίας 5-11 αυξημένου κινδύνου και σε ανοσοκατεσταλμένα. Συνέστησε, δηλαδή, να δοθεί η ενισχυτική δόση μετά τον βασικό τους εμβολιασμό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείται από 3 δόσεις.
Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές δεν αποτελούν νέο ιό αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον.
Τα εμβόλια χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή τον βασικό εμβολιασμό και στοχεύον στην ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη σοβαρής νόσου και των θανάτων.
Αναφέρθηκε, επίσης, ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψιν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό σε υγιή παιδιά από έξι μηνών έως 4 ετών και συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος τυχόν νέου κύματος, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.