«Θερίζουν» κυριολεκτικά οι πολυποίκιλες εποχικές ιώσεις στη χώρα μας, ιδιαιτέρως μεταξύ των μαθητών των σχολείων όλων των βαθμίδων, όπως συνέβαινε πάντα τέτοια εποχή κατά την περίοδο πριν από την ανάπτυξη της πανδημία του νέου κορονοϊού, ενώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η Γαλλία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες γνωρίζουν αναπτυσσόμενη τάχιστα εποχική δραστηριότητα της γρίπης, με δείκτη θετικότητας άνω του 10%-12% στους σχετικούς ελέγχους που λαμβάνουν χώρα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με το στέλεχος A (H3Ν2) να είναι το κυρίαρχο.

Μάλιστα, οι ειδικοί του ECDC κάνουν λόγο για πρώιμη έναρξη της επιδημίας της γρίπης στην Ευρώπη, για την περίοδο 2022-2023, καθώς η γρίπη έκανε την εμφάνισή της περίπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα, όπως έχει συμβεί επίσης στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά την επιδημία του νέου κορονοϊού, στη χώρα μας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες μια τάση αποκλιμάκωσης των τιμών σχεδόν του συνόλου των σχετικών επιδημιολογικών δεικτών και όλα δείχνουν ότι ο Δεκέμβριος θα κυλήσει ήπια, όπως ήπια πέρασε επίσης ο Νοέμβριος, δηλαδή χωρίς ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα Υγείας, όσον αφορά τον νέο κορονοϊό. Η μειωμένη νοσογόνος δράση των υπομεταλλάξεων BQ.1 και BQ.1.1 του νέου κορονοϊού, η διασπορά των οποίων ξεπερνά ήδη το 28% επί του συνόλου των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα μας, θα παίξει, ασφαλώς, πολύ σημαντικό ρόλο.

Με έκδηλη την ανησυχία της, ιδιαιτέρως για τη γρίπη, λοιπόν, η καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας - Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεωργία Γκιούλα, επισημαίνει, τα εξής στο parapolitika.gr:

«Ο χειμώνας ξεκινάει χωρίς την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και τους υπόλοιπους περιορισμούς, αλλά ταυτόχρονα ξεκινάει βρίσκοντάς μας με ελάχιστα ποσοστά ανοσίας απέναντι όχι μόνο στον ιό της γρίπης, αλλά απέναντι στην πλειονότητα των αναπνευστικών κυρίως ιών. Ο αντίκτυπος όλων των ανωτέρω είναι πλέον ορατός σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη χώρα μας, με την πρόωρη εμφάνιση της γρίπης, το υψηλότατο ποσοστό παιδιατρικών και μη αναπνευστικών λοιμώξεων, καθώς και με τη συνεχή παρουσία του κορονοϊού με την μορφή μιας αρκετά μεταδοτικής παραλλαγής του. Και η εικόνα αυτή με τη διασπορά όλων αυτών των παθογόνων αναμένεται να ενταθεί περισσότερο καθώς προχωράει ο χειμώνας και να φτάσουμε σε υψηλότατα επίπεδα λοιμώξεων το επόμενο διάστημα, με πιθανή επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας. Απολύτως απαραίτητος κρίνεται, επομένως, ο εμβολιασμός, με άμεση προτεραιότητα το εμβόλιο κατά της γρίπης”.

Θα σαρώσει η γρίπη

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα όσο και ανησυχητική, όσον αφορά την πρωτοφανούς έντασης επίπτωση της γρίπης, η οποία αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, είναι επίσης η εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος αναφέρει τα εξής στο parapolitika.gr:

«Από τα μέσα Οκτωβρίου βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας των αναπευστικών ιών, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει στην αύξηση των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους. Μέχρι στιγμής η αύξηση στη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 που έχουμε παρατηρήσει είναι αρκετά διαχειρίσιμη, όπως καταγράφεται από την ήπια πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, ήδη καταγράφουμε αυξημένη κυκλοφορία και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η γρίπη».

Και ο κ.
Μαγιορκίνης υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση: «Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το πιο πιθανό σενάριο για τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των εορτών, δείχνει αυξημένη κυκλοφορία ιώσεων του αναπνευστικού, πιθανώς θα δούμε μια από τις πιο έντονες περιόδους γρίπης που έχουν καταγραφεί ποτέ. Για τον κορονοϊό τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι κινείται σε χαμηλή τροχιά σε σχέση με πέρυσι και ότι τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη δεν έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν εξάρσεις υψηλής έντασης».