Εξαδάκτυλος στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η παραλλαγή στην Κίνα είναι ίδια με αυτή στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, είπε πως δεν δικαιώθηκε η αποχή τους από τους εμβολιασμούς
«Η Κίνα ήταν κλεισμένη στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Όμικρον και τώρα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων παραλλαγών της Όμικρον», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο, Νίκη Λυμπεράκη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Διευκρίνισε δε, ότι τα κράτη ελέγχουν τους κινέζους για τυχόν νέα παραλλαγή.
Πάντως, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η παραλλαγή στην Κίνα είναι ίδια με την παραλλαγή στην Ελλάδα.
Ανέφερε πως υπάρχει ένα άγχος στην διεθνή κοινότητα, ότι η Κίνα δεν λέει όλη την αλήθεια για τα κρούσματα.
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, είπε πως δεν δικαιώθηκε η αποχή τους από τους εμβολιασμούς.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε
Αναφορικά με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, σημείωσε: «Στην Κίνα γίνεται κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται σε εμάς. Η Κίνα ήταν κλεισμένη αεροστεγώς στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Όμικρον, αυτό είχαμε επισημάνει εξ αρχής ότι θα είναι ατελέσφορο και ήταν. Τώρα έχει φύγει το «αεροστεγές σελοφάν» και βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Τα κρούσματα όμως αυτά είναι κρούσματα της παραλλαγής ή των παραλλαγών της Όμικρον με τις οποίες εμείς ως κοινωνία συμβιώνουμε τουλάχιστον εδώ και εννέα μήνες. Όσο δεν έχουμε καινούργιες μορφές του ιού στην Κίνα εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας, και εμβολιασμένοι είμαστε και για την Ο4-Ο5 και όσοι δεν είναι να εμβολιαστούν με την 4η ή και 5η δόση ανάλογα με την ηλικία τους και πότε το έχουν κάνει και έχουμε εκτεθεί σε αυτή τη μορφή του ιού πολλαπλώς».
«Τα άλλα κράτη ελέγχουν τους Κινέζους όταν παρουσιάζονται στα σύνορά τους για έναν επιστημονικό λόγο μήπως υπάρξει κάποια παραλλαγή καινούργια για να την εντοπίσουνε έγκαιρα και τότε να αρχίσουμε να συζητάμε με έναν άλλο τρόπο και ένα άλλο πρίσμα το τι θα κάνουμε με την Κίνα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας γιατί η μορφή του ιού που εκεί βρίσκεται σε έξαρση είναι η μορφή του ιού που έχουμε και εμείς στη χώρα μας» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις εργασίες τους, είπε: «Μην παρεξηγηθούμε ότι επιστρέφουν ως δικαιωμένοι, μην περάσει από το μυαλό κάποιου ότι επιστρέφουν ως δικαιωμένοι κάναν μια σωστή επιλογή το Σεπτέμβριο του 2021. Βλακωδέστατη επιλογή τότε, βλακωδέστατη και τώρα, τα επιστημονικά δεδομένα άλλαξαν για να αλλάξει η απόφαση και να έρθουν πίσω στη δουλειά. Δεν δικαιώθηκε η άποψή τους σε καμία των περιπτώσεων».
Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, δήλωσε: «Εδώ υπάρχουν δύο ειδών ελλείψεις, υπάρχουν οι εποχιακές ελλείψεις, μεγάλη κατανάλωση σε κάποια φάρμακα διότι έχουμε πολλές ιώσεις και θέλουμε πολλά αντιπυρετικά και έχουμε μια πρόσκαιρη έλλειψη και υπάρχουν και οι ελλείψεις που θα αντιμετωπίσουμε το 2023 λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής».
«Είμαστε από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα φάρμακα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Υπάρχει λοιπόν ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο επιστημονικά λύνεται από όλα τα βιβλία ιατρικής και φαρμακευτικής ανά τον πλανήτη, τα φάρμακα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό. Η πολιτεία πρέπει να απαντήσει γιατί δεν γίνεται και πρέπει να το κάνει τώρα διότι αυτή είναι μια δικλείδα ασφαλείας την οποία όλα τα άλλα κράτη που θα αντιμετωπίσουνε την έλλειψη την έχουνε εμείς δεν την έχουμε. Για παράδειγμα για τις αντιβιώσεις χρειάστηκε μια τρομακτική πίεση από την πλευρά μας, χρειάστηκε ένα αρνητικό ρεκόρ στην υπερκατανάλωση φαρμάκων, χρειάστηκε να χάσουμε ανθρώπους από ανθεκτικά μικρόβια και μετά από τρομακτική πίεση έγινε μόλις το Φεβρουάριο του 2020» είπε ακόμη.
ΔΗΜ: Γιατί όμως δεν γίνεται για όλα τα φάρμακα;
«Για αυτό για το οποίο δεν θα βρείτε επιστημονική τεκμηρίωση πουθενά στον κόσμο σε κανένα βιβλίο ιατρικής –φαρμακευτικής θα πρέπει να ερωτηθεί ο υπουργός υγείας, ο προκάτοχός τους, ο προκάτοχος του προκατόχου του, γενεές 14 πίσω πρέπει να ερωτηθούν» απάντησε ο κ. Εξαδάκτυλος
«Από τη μέρα που μπήκε αυτή η δικλείδα η κατανάλωση των αντιβιοτικών μειώθηκε κατά 20%» κατέληξε.