Ανατρεπτική προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Σε «μαύρη λίστα» τα γλυκαντικά - Διευκολύνουν την ανάπτυξη σοβαρών νόσων
«Άτομα που προσθέτουν γλυκαντικό σε ρόφημα αυξάνουν το βάρος τους», λέει το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης
Μία αναπάντεχη, αιφνίδια επίσημη διεθνής προειδοποίηση είδε χθες το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να κλονίσει, αν όχι να ανατρέψει κιόλας πολλές από τις καθημερινές συνήθειες πάρα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς…
Συγκεκριμένα, να μην χρησιμοποιούνται τα γλυκαντικά για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου για νόσηση από μη μεταδοτικές ασθένειες, συνιστά με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αντιθέτως, η μακροχρόνια χρήση γλυκαντικών φαίνεται ότι διευκολύνει τη νόσηση από ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά, ενώ δεν βοηθά καθόλου στη μείωση του σωματικού βάρους.
Τι δείχνουν τα ευρήματα
Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα μίας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων εκ μέρους του ΠΟΥ, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η χρήση των γλυκαντικών δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικους ή παιδιά. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν, επίσης, ότι μπορεί να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση τους, όπως αυξημένος κίνδυνος για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξημένης θνησιμότητας στους ενηλίκους.
«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», σημειώνει ο Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων: «Τα γλυκαντικά δεν είναι απαραίτητοι διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τη γλυκύτητα της δίαιτας εντελώς, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους».
Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους, εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη, και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά, που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα, που βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.
Τα κοινά γλυκαντικά περιλαμβάνουν:
- Ακεσουλφάμη Κ
- Ασπαρτάμη
- Αντβαντάμη
- Κυκλαμικά
- Νεοτάμη
- Σακχαρίνη
- Σουκραλόζη
- Στέβια και παράγωγα στέβιας
Η σύσταση του ΠΟΥ δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής όπου περιέχουν γλυκαντικά, όπως οδοντόκρεμα, κρέμα δέρματος και φάρμακα, ή για σάκχαρα χαμηλών θερμίδων και αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα ζάχαρης που περιέχουν θερμίδες και, επομένως. δεν λαμβάνονται υπόψη.
«Και τα γλυκαντικά αυξάνουν το σωματικό βάρος»
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης, μάλιστα, «από τη μία γνωρίζουμε ότι τα γλυκαντικά δεν αποδίδουν θερμίδες, όπως η κοινή ζάχαρη οπότε αν αντικατασταθεί η ζάχαρη στον καφέ με γλυκαντικό (ειδικά αν κάποιος καταναλώνει πολλή ζάχαρη, π.χ. 3 γλυκούς καφέδες την ημέρα) θα εξοικονομηθούν ορισμένες θερμίδες, άρα θα μειωθεί λίγο, θεωρητικά, το βάρος χάρις μόνο αυτής της αλλαγής. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δεδομένα ότι άτομα που προσθέτουν γλυκαντικό σε ένα ρόφημα, σε σχέση με άτομα που δεν προσθέτουν τίποτα, αυξάνουν το βάρος τους».