«Αρεταίειο»: Ρομποτικά νυστέρια για τα δύσκολα - Το πρώτο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα που μπαίνει στη νέα εποχή
Μία νέα σπουδαία εποχή ξεκίνησε για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αθήνας «Αρεταίειο», καθώς 125 χρόνια μετά την ίδρυσή του θα είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας όπου σε περίπου έναν μήνα θα εγκατασταθεί σύγχρονο μηχάνημα ρομποτικής χειρουργικής. Χθες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Προσομοίωσης, το οποίο ανήκει στη Β΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του «Αρεταίειου».
Το κέντρο διαθέτει πέντε μοντέρνους προσομοιωτές λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ρομποτικής χειρουργικής και ενδοσκόπησης και θα εκπαιδεύονται σε αυτό τόσο γιατροί όσο και φοιτητές του έκτου έτους Ιατρικής, αλλά και εκπαιδευτές. «Οι φοιτητές μας δεν θα μαθαίνουν στου Κασίδη το κεφάλι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του «Αρεταίειου», Μάνος Κωνσταντουλάκης.
Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του Κέντρου Προσομοίωσης, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτό από τον ίδιο και το υπουργείο το αίτημα της Εφορείας του «Αρεταίειου» για αύξηση του ύψους των νοσηλίων τα οποία καταβάλλει κατ’ έτος ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στο νοσοκομείο, από τα 8.000.000 ευρώ για το 2018-2019 στα 12.000.000 ευρώ για το 2023.
Σε δήλωσή του στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, τόνισε ότι «έχουμε μία σπουδαία επανεκκίνηση για το “Αρεταίειο” Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή μας, καθώς θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εκπαιδεύουμε στη ρομποτική χειρουργική και γιατρούς και φοιτητές, πρώτα στο ελληνόγλωσσο και μετά στο ξενόγλωσσο τμήμα».
Χρήσεις
Γυναικολογία: Οι βασικές λαπαροσκοπικές ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στη γυναικολογία είναι η μυομεκτομή, η υστερεκτομή, η ενδομητρίωση, η σαλπιγγική αναστόμωση και η ιεροκολποπηξία.
Ουρολογία: Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική χρησιμοποιείται στην ουρολογία σε επεμβάσεις όπως η προστατεκτομή, η κυστεκτομή, η πυελοπλαστική κ.ά.
Οφθαλμολογία: Η ρομποτική τεχνολογία μόλις πρόσφατα ενσωματώθηκε στην οφθαλμολογία. Ως εκ τούτου, η εξέλιξη βρίσκεται μόνο στα αρχικά της στάδια. Ένα από τα παραδείγματα χρήσης της ρομποτικής τεχνολογίας στην οφθαλμολογία είναι το σύστημα χειρουργικής Ντα Βίντσι, το οποίο βοηθά τους χειρουργούς σε πολύπλοκες οφθαλμικές επεμβάσεις.
Καρδιολογία: Η ρομποτική χειρουργική έχει αποδειχθεί εφικτή, ασφαλής και αποτελεσματική στον τομέα της καρδιολογίας και μπορεί να εφαρμοστεί στη διόρθωση διαφόρων ενδοκαρδιακών και εξωκαρδιακών παθήσεων, όπως οι επεμβάσεις μητροειδούς βαλβίδας, η διόρθωση του κολπικού διαφραγματικού ελαττώματος (ASD), η περικαρδιεκτομή, η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής και η επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (CABG).
Ορθοπεδική: Οι εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής στην ορθοπεδική περιλαμβάνουν την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, την επέμβαση ανακατασκευής των συνδέσμων του γόνατος και τις επεμβάσεις τραυμάτων και σπονδυλικής στήλης.
Μεταμόσχευση: Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται στη μεταμόσχευση οργάνων όπως ο νεφρός, το ήπαρ και το πάγκρεας.
Παιδιατρική: Οι εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής στην παιδιατρική περιλαμβάνουν την πυελοπλαστική, την επανεμφύτευση ουρητήρα, τη χειρουργική χοληφόρων αγγείων, τη χειρουργική καρδιάς κ.ά.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή