Στρεπτόκοκκος: Τι είναι, πώς κολλάει, πότε κάνουμε strep test - Τα συμπτώματα
«Ο στρεπτόκοκκος αν ξεπεράσει την άμυνα του οργανισμού και μπει στο αίμα τότε κάνει σήψη και αυτή μεταφέρεται σε όλα τα όργανα» εξηγεί η Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τον θάνατο 8χρονου αγοριού στη Νάουσα Ημαθίας από στρεπτόκοκκο. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο) κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο της παιδικής ηλικίας, που προσβάλλει όλες τις ηλικίες, κυρίως τα παιδάκια άνω των δύο ετών, σπανιότερα όμως και κάτω των δύο ετών.
«Προκαλεί κοινές λοιμώξεις στον λαιμό, δηλαδή αμυγδαλίτιδα και επίσης στο δέρμα η οστρακιά. Μεταδίδεται με πολύ κοινούς τρόπους, όπως οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη ή κοινή ίωση, δηλαδή με την καθημερινή επαφή, με τα σταγονίδια, με μολυσμένα αντικείμενα», είπε στο STAR η Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Πότε κάνουμε strep test στα παιδιά
Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, καλό είναι το strep test να γίνεται μόνο με ιατρική καθοδήγηση.
«Αυτήν την περίοδο, λόγω της σχετικής ενημέρωσης και της έξαρσης των περιστατικών και δεδομένης της δυνατότητας να υπάρχει strep test ακόμη και στα φαρμακεία, κάποιοι γονείς προβαίνουν μόνοι τους σε διενέργεια εξέτασης. Αυτή όμως δεν πρέπει να γίνεται, γιατί είναι μία ιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται με ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις.
Την περίοδο της έξαρσης του στρεπτόκοκκου που διανύουμε, από τις αρχές του χρόνου δηλαδή και μετά, μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά παιδάκια τα οποία να είναι φορείς. Αυτό σημαίνει ότι αν ελέγξουμε τον φάρυγγα τυχαία ενός αριθμού παιδιών μπορούμε να δούμε το 1/3, καμιά φορά έως και τα μισά παιδιά, να βγαίνει θετικό το strep test, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι τα παιδιά έχουν λοίμωξη. Τον φέρουν στο λαιμό τους, χωρίς όμως να υπάρχει λοίμωξη και αυτό μας παραπλανά, καθώς μία αμυγδαλίτιδα είναι από τις πιο κοινές λοιμώξεις, που προκαλούν κυρίως ιώσεις. Οπότε ένα παιδάκι που έχει πυρετό και πονάει ο λαιμός του, αν τυχαία βρεθεί και strep test, καλλιέργεια φαρυγγικού, μπορεί να θεωρηθεί στρεπτοκοκκική λοίμωξη, χωρίς να είναι.
Συνεκτιμάται λοιπόν η κλινική εικόνα του παιδιού. Η εμπειρία του παιδίατρου μπορεί να ξεχωρίσει εάν και εφόσον πρόκειται για κάτι τέτοιο και πότε πρέπει να χορηγηθεί αγωγή, δηλαδή αντιβίωση.
Ένας φορέας μπορεί επίσης, να μεταδώσει οποιονδήποτε μικροοργανισμό, είτε είναι μικρόβιο, είτε ιός, με πολύ μικρότερες βέβαια πιθανότητες, από κάποιον που νοσεί και στον οποίον η συγκέντρωση του μικροβιακού φορτίου είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερη και άρα μεταδίδει πολύ περισσότερο».
Τα συμπτώματα
Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, οποιαδήποτε στρεπτοκοκκική λοίμωξη, η οποία επιβεβαιώνεται, θα πρέπει να θεραπεύεται, δεδομένου ότι η διάγνωση και η θεραπεία είναι πάρα πολύ εύκολες.
«Τα συμπτώματα της απλής μορφής μιας στρεπτοκοκκικής λοίμωξης είναι μία αμυγδαλίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδάκι θα έχει πονόλαιμο, θα δυσκολεύεται να καταπιεί, θα έχει πυρετό. Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για στρεπτοκοκκική λοίμωξη, πρέπει να θεραπευτεί.
Η οστρακιά είναι επίσης μία άλλη λοίμωξη όπου έχουμε εξάνθημα στο δέρμα. Αν λοιπόν ένας γονιός δει ένα εξάνθημα το οποίο μοιάζει με αυτό του ηλιακού εγκαύματος, έχει δηλαδή ερυθρό δέρμα και σπυράκια που επαίρονται, έχει πυρετό και πονάει ο λαιμός του, αυτό μπορεί να είναι οστρακιά και χρήζει αντιμετώπισης.
Η πιο σοβαρή και πιο επικίνδυνη είναι η διεισδυτική νόσος. Πρόκειται για την περίπτωση που καταλήγει σε σηψαιμία, όπου ένα παιδάκι έχει πάρα πολύ κακή κλινική κατάσταση. Θα είναι ένα παιδί δηλαδή που θα έχει πολύ υψηλό πυρετό, δεν θα είναι καλά, δεν θα τρώει, θα έχει πάρα πολύ κακό χρώμα. Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο χρώμα του παιδιού αν είναι νωθρό ή αν κάνει έμετους.
Όλα αυτά είναι συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό ούτως ή άλλως. Τα παιδιά είναι πάρα πολύ ευμετάβλητοι οργανισμοί και ως προς την καλή έκβαση και ως προς το αντίθετο.
Ο στρεπτόκοκκος αν ξεπεράσει την άμυνα του οργανισμού και μπει στο αίμα τότε κάνει σήψη και αυτή μεταφέρεται σε όλα τα όργανα. Ο στρεπτόκοκκος έχει και μία άλλη ιδιότητα, εκκρίνει μία τοξίνη, κάνει μία τοξιναιμία, που λειτουργεί σαν δηλητήριο στον οργανισμό. Σε αυτήν την περίπτωση και αντιβιοτικά να δώσεις, που σκοτώνουν τον μικροοργανισμό, παράλληλα έχει ξεκινήσει και μία τοξική δράση του, που προσβάλει πολύ βασικά όργανα, όπως είναι το καρδιαγγειακό. Όταν υπάρχει πολυοργανική προσβολή, εκεί είναι λίγο δύσκολα να τα καταφέρει ο οργανισμός.
Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα του στρεπτόκοκκου και του σταφυλόκοκκου, γιατί κι αυτός μπορεί να κάνει τοξικό σοκ και να καταλήξει ένα παιδί, αλλά και ένας ενήλικας. Σε περίπτωση που ξεφύγει από την τοπική λοίμωξη, όπως είναι ο λαιμός, το δέρμα και γενικευθεί, ξεπεράσει δηλαδή τη γραμμή της άμυνας του οργανισμού, είτε γιατί δεν μπορούσε ο ίδιος ο οργανισμός να ανταπεξέλθει, είτε γιατί δεν έλαβε βοήθεια, δηλαδή αντιβίωση, τότε μπορεί να προχωρήσει και αυτό ισχύει σε κάθε λοίμωξη και κυρίως στα μικρόβια, που μπορεί να κάνουν μικροβιαιμία, σηψαιμία» κατέληξε η κ. Παρδάλη.
Με πληροφορίες από STAR