«Η διαθεσιμότητα φαρμάκων αποτελεί κρίσιμο συστατικό μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση τώρα για να προετοιμαστούμε πριν από τον επόμενο χειμώνα και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφευχθούν πιθανές ελλείψεις αντιβιοτικών φαρμάκων. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα σχετικά με μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών μας για βασικά αντιβιοτικά, συμπληρώνοντας τη συνεχιζόμενη διαδικασία για την ανάπτυξη ενός καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων της ΕΕ. Θα ακολουθήσει πλέον κατά προτεραιότητα η επιχειρησιακή παρακολούθηση από την ΗΡΑ και τον ΕΜΑ».

Σε αυτή τη δήλωση είχε προχωρήσει πολύ πρόσφατα, στις 17 Ιουλίου 2023, η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, σχετικά με την παρότρυνση των κυβερνήσεων των κρατών-μέλη της Ε.Ε., προκειμένου αυτές να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα για να προλάβουν ενδεχόμενη έλλειψη βασικών φαρμάκων, κατά τη διάρκεια του ερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα, ελλείψεις οι οποίες είχαν στιγματίσει την ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2022-2023.

Μάλιστα, η Στέλλα Κυριακίδου είχε δώσει, την ίδια στιγμή, την εξής σύσταση προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μέλη της Ε.Ε.: «Παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης: Ο EMA και η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη-μέλη, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη ζήτηση και τις προμήθειες σε συνεργασία με εταιρείες. Δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό, υπενθυμίζεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να παραγγέλνουν φάρμακα κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να αποθηκεύουν φάρμακα. Η αποθήκευση φαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις προμήθειες και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις».

Δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, λοιπόν, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κινείται αποφασιστικά στη «γραμμή» της Ευρωπαϊας επιτρόπου Υγείας και διεύρυνε δραστικά την απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι η πολιτική της Ε.Ε. και της ιδίας της Κομισιόν έχει ήδη κάνει ένα «κλικ» από την πολιτική της ελεύθερης αγοράς για τα θέματα των φαρμάκων προς την κατεύθυνση της ανάληψης όλων των αναγκαίων μέτρων πολιτικής, προκειμένου τα κράτη-μέλη να μην βρεθούν εκ νέου αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων κατά το χρονικό διάστημα 2023-2024.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν προβληματίστηκε ούτε λεπτό για την αναγκαιότητα να προχωρήσει τάχιστα και για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι ημέρες στην απόφασή του για μεγάλη διεύρυνση του καταλόγου των φαρμακευτικών σκευασμάτων, για τα οποία η χώρα μας απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές τους από αυτήν.