Αύξηση εισαγωγών με νέο κύμα κορωνοϊού - Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα ασθενών στα νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα
«Η υπομετάλλαξη EG.5.1 δεν φαίνεται να προκαλεί στη χώρα μας κάτι περισσότερο από μια απολύτως διαχειρίσιμη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία» διευκρινίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Ανησυχητική εμφανίζεται εκ πρώτης όψεως η αύξηση που καταγράφεται στις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.
Συγκεκριμένα, εκτοξεύθηκαν από τις 321 στις 469 την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, ενώ ο ΕΟΔΥ καταγράφει παράλληλα τη νέα υπομετάλλαξη του κορωνοϊού (EG.5.1) στο 11% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων, ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρινίζει στην «Α» ότι «η ανάπτυξη της υπομετάλλαξης EG.5.1 δεν φαίνεται ότι πρόκειται να προκαλέσει στη χώρα μας κάτι περισσότερο από μια απολύτως διαχειρίσιμη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας».
Διασωληνώσεις
Πράγματι, προς τον παρόν τουλάχιστον, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στους 18, ενώ οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 δεν ξεπέρασαν την περασμένη εβδομάδα τους 22.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισημαίνει, επίσης, στην «Α» ότι «δεν περιμένουμε κάτι το δραματικό όσον αφορά την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19. Μπορεί να μην έχουμε, μέχρι σήμερα, καμία τέτοια αύξηση στις διασωληνώσεις ασθενών, αλλά αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι θα αποφύγουμε τελικά μια τέτοια αύξηση, η οποία όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 50 διασωληνωμένους ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας».
Ο ίδιος, πάντως, μας εξηγεί με νόημα ότι από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουμε τετραπλασιασμό των νοσηλευόμενων ασθενών με νόσο COVID-19 στο ΕΣΥ.
Νέα παραλλαγή
Από τη δική του πλευρά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές παρακολουθούν από κοντά μια νέα παραλλαγή του ιού του κορωνοϊού, αν και «για την ώρα ο εν δυνάμει αντίκτυπος πολυάριθμων μεταλλάξεων της BA.2.86 είναι άγνωστος».
Ο ΠΟΥ αποφάσισε να κατατάξει τη νέα παραλλαγή «στην κατηγορία των υπό παρακολούθηση παραλλαγών, εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού, άνω των 30, των μεταλλάξεων του γονιδίου Spike που φέρει», αλλά ο ίδιος ο Οργανισμός σημειώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη διεθνώς σαφές επιδημιολογικό προφίλ για τη νέα αυτή παραλλαγή.
Επικαιροποιημένο εμβόλιο μόνο για ευπαθείς ομάδες
Εξάλλου, στις αρχές του ερχομένου Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει διεθνώς το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνον στις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού.
Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό θα καλύπτει τις παραλλαγές Κράκεν, Αρκτούρος και Έρις (E.G.5.1), οι οποίες διαδίδονται περισσότερο στον κόσμο σε σχέση με άλλες. Πρόκειται για εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εταιρείες Pfizer και Moderna και αργότερα αναμένεται το πρωτεϊνικό της εταιρείας Novavax.
Μάλιστα, το νέο εμβόλιο λειτουργεί στη «λογική» εκείνων κατά της γρίπης, δηλαδή χορηγείται σε ευάλωτους και ηλικιωμένους πολίτες, με σκοπό να αυξηθεί η ανοσία τους έναντι του κορωνοϊού. Δεν πρόκειται για αναμνηστική δόση των προηγουμένων αλλά είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο θα περιέχει τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτό το χρονικό διάστημα στον πλανήτη και τη χώρα μας, η οποία αναμένεται να παραλάβει τα νέα εμβόλια εντός του ερχομένου Σεπτεμβρίου.
Πέρα από όσα διατυπώνονται αυτές τις ημέρες στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας, σχετικά με τους πολίτες για τους οποίους θα υπάρξει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να λάβουν μία δόση από το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, τίποτε απολύτως δεν είναι -προς το παρόν- βέβαιο ούτε γνωρίζει ακόμη κανείς ποιες θα είναι αυτές οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το καινούργιο εμβόλιο κατά του «μεταλλαγμένου» κορωνοϊού θα συστήνεται να χορηγηθεί στους πλέον ηλικιωμένους εκ των συμπολιτών μας καθώς και στους πάσχοντες από συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή