Δεκάδες θάνατοι στα ελληνικά νοσοκομεία από τον Candida Auris - Σκότωσε 87 ασθενείς μέσα σε έναν χρόνο
Σημειώνεται ότι ο Candida Auris είναι ενδονοσοκομειακό μικρόβιο που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, κάποιες φορές θανατηφόρες, σε πάσχοντες που βρίσκονται σε μακροχρόνια νοσηλεία
Σαρώνει ο Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να προκαλούν έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα με αυτά, μέσα σε τρία χρόνια ο πολυανθεκτικός μύκητας ευθύνεται για 122 θανάτους, ενώ μόνο το 2022 προκάλεσε τον θάνατο 87 ασθενών.
Η ολοένα και αυξανόμενη παρουσία του παθογόνου μύκητα, ο οποίος μέχρι πριν από λίγα χρόνια μόλις που αναγνωριζόταν στα ελληνικά νοσοκομεία, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες. Στην Ελλάδα, η πρώτη απομόνωση του μύκητα έγινε το 2019. Το περιστατικό θεωρήθηκε ως σποραδικό, καθώς η διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε δεν οδήγησε στην ανεύρεση άλλων θετικών δειγμάτων.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκύπτουν από τα συμπεράσματα της μεγάλης μελέτης που πραγματοποίησε στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ελληνικών νοσοκομείων εντός κι εκτός νομού Αττικής, όπου καταγράφονται περιστατικά, μεγαλώνει συνεχώς.
Σημειώνεται ότι ο Candida Auris είναι ενδονοσοκομειακό μικρόβιο που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, κάποιες φορές θανατηφόρες, σε πάσχοντες που βρίσκονται σε μακροχρόνια νοσηλεία.
Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει στο iatropedia.gr o καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, έξι στους δέκα ασθενείς που είχαν προσβληθεί στα νοσοκομεία της Αττικής κατέληξαν στον θάνατο.
Στη μελέτη που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρεται ότι από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν συνολικά στην Ελλάδα 122 θάνατοι (28,4%), εκ των οποίων οι 40 (34,8%) αφορούσαν σε διεισδυτική (πολύ σοβαρή) λοίμωξη. Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 429 περιστατικά C. Auris, από 45 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων τα 27 (60%) εντός του νομού Αττικής. Μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο, δηλαδή εντός του 2022, καταγράφηκαν συνολικά 87 θανατηφόρα περιστατικά (24,4%), εκ των οποίων τα 24 (27,6%) αφορούσαν διεισδυτική λοίμωξη. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 67 έτη (ηλικιακό εύρος: 17-93 έτη), ενώ το 68,5% των περιστατικών αφορούσε σε άνδρες ασθενείς.
Ο διάμεσος χρόνος νοσηλείας από τη διάγνωση έως τον θάνατο ήταν επτά ημέρες, τόσο στις ελαφρύτερες όσο και στις σοβαρές μολύνσεις. Το 2022 καταγράφηκαν συνολικά 356 κρούσματα C. auris, από 36 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων: τα 86 αφορούσαν σε καντινταιμία (σ.σ. συχνό αίτιο νοσοκομειακής σηψαιμίας σε ανοσοκατασταλμένους και ανοσοεπαρκείς ασθενείς με υψηλή θνητότητα), τα 270 σε αποικισμούς δέρματος (ο C. Auris είναι γνωστό ότι αποικίζει το δέρμα ασθενών και προσωπικού, καθώς και το άψυχο περιβάλλον).
Ο διάμεσος χρόνος νοσηλείας από την εισαγωγή στο νοσοκομείο έως τη διάγνωση της C. Auris ήταν 24 ημέρες, ενώ στην περίπτωση διεισδυτικών λοιμώξεων 30 ημέρες, αντίστοιχα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η θνητότητα στην Ελλάδα από τον συγκεκριμένο μύκητα αγγίζει το 28,4% (34,8% για τις καντινταιμίες), ποσοστό που συνάδει με τα διεθνή δεδομένα.
Δημοσιεύθηκε στην On time στις 5/9/2023