Σε Κέντρα Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα στοχεύει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως είπε σε ημερίδα που έγινε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι το τέλος του 2023, λοιπόν, θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Κέντρων Τραύματος σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε απόφαση σχετικά με τον συνολικό αριθμό των Κέντρων Τραύματος, τα οποία θα προβλέπεται να αναπτυχθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, το βέβαιον είναι ότι τα Κέντρα Τραύματος θα επιδιωχθεί να συνδεθούν λειτουργικά, αλλά και κατά το δυνατόν χωροταξικά, με τη λειτουργία των έξι νέων βάσεων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, τα οποία θα διενεργούν επείγουσες αεροδιακομιδές από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Οι νέες βάσεις επικοπτέρων, δηλαδή, θα συνδράμουν στην άμεση μεταφορά ασθενών με τραύμα στα Κέντρα Τράυματος του ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι νοσοκομείο της
Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος ως ένα από τα Πιλοτικά Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I.

«Εργαζόμαστε συστηματικά, ούτως ώστε μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου να φέρουμε στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια - ελπίζω και παλεύουμε - μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε ψηφίσει το νέο νόμο για το τραύμα στη χώρα μας και να θεσμοθετήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες και προϋποθέσεις, προκειμένου να δημιουργήσουμε Κέντρα Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε σχετική ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο «Παπαγεωργίου» της συμπρωτεύουσας.

Πρώτη αιτία θανάτου μέχρι την ηλικία των 40


Γιατί το είπε αυτό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης; Το τραύμα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου για τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες της ζωής και αποτελεί το 60% των θανάτων στην παιδική ηλικία και το 8% – 10% του συνόλου των θανάτων. Αν και η πρόληψη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, σειρά μελετών έχει αναδείξει ότι τα Κέντρα Τραύματος μειώνουν τη θνητότητα από σοβαρό τραύμα, ακόμη και κατά 25%.

Αποστολή ενός Κέντρου Τραύματος είναι η παροχή ολοκληρωμένης, υψηλού επιπέδου φροντίδας στον σοβαρά τραυματισμένο ασθενή, βασισμένη στα καλύτερα και πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα, αλλά και η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των τραυματιών και των οικογενειών τους.

Πώς λειτουργεί, ενδεικτικά, ένα Κέντρο Τραύματος

Ένα Κέντρο Τραύματος στελεχώνεται από ομάδα εξειδικευμένων χειρουργών και νοσηλευτικό προσωπικό με εμπειρία και συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του βαρέως τραυματισμένου ασθενή. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο, συνήθως στον χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και Ομάδα Τραύματος, με επικεφαλής τον χειρουργό τραύματος, έτοιμη ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο, για την αρχική αναζωογονητική αντιμετώπιση, η οποία απαιτείται για τον πολυτραυματία και για τον συντονισμό της θεραπευτικής στρατηγικής. Οι χειρουργοί τραύματος συμμετέχουν σε όλες τις σημαντικές θεραπευτικές αποφάσεις, είναι παρόντες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών κατά την άφιξη του τραυματία εάν κριθεί αναγκαίο, είναι παρόντες στις χειρουργικές παρεμβάσεις και τα χειρουργεία και συμμετέχουν ενεργά στην εντατική φροντίδα όλων των σοβαρά τραυματιών.

Λειτουργικά το Κέντρο Τραύματος είναι ενταγμένο στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου και παρέχει υπηρεσίες επείγουσας και εντατικής ιατρικής, καθώς και όλο το φάσμα των άμεσα με το τραύμα εμπλεκομένων ειδικοτήτων όπως: Αναισθησιολογίας, Νευροχειρουργικής, Ορθοπεδικής, Θώρακα, Καρδιάς, Αγγείων, Γναθοπροσωπικής, Πλαστικής χειρουργικής, διαγνωστικής και επεμβατικής Ακτινολογίας. Παρέχει επίσης υπηρεσίες κλινικών εργαστηρίων, τράπεζας αίματος – μεταγγίσεων και αποκατάστασης.

Αρχείο Τραύματος

Σύμφωνα με τα στάνταρντς της λειτουργίας του πρώτου Κέντρου Τραύματος στην Κύπρο, συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Λευκωσίας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη βέλτιστη λειτουργία και πιστοποίηση του Κέντρου Τραύματος είναι το Αρχείο Τραύματος (Trauma Registry), το οποίο διαχειρίζονται πιστοποιημένες νοσηλεύτριες. Στο αρχείο γίνεται η συλλογή δεδομένων που περιγράφουν, μεταξύ άλλων, το συμβάν του τραυματισμού, δημογραφικά στοιχεία, προνοσοκομειακές πληροφορίες, διάγνωση, θεραπεία, αποτελέσματα και κόστος.

Στόχος είναι μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος να μειωθούν οι θάνατοι και να παρέχεται ποιοτική φροντίδα υγείας σε όλους τους τραυματίες.