Της νόσου Αλτσxάιμερ τα βάσανα: Γιατί η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία της άνοιας τα επόμενα χρόνια
Οι 7 άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και τη νόσο Aλτσχάιμερ
Τη συγκρότηση και τη λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και θα έχει ως κύριο σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Διαβάστε ακόμα: Τι προβλέπει Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer
Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ
Όπως τόνισε «με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ αποδεικνύουμε ότι προοδεύουμε στην κατανόηση και θεραπεία της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ και μπορούμε να παρέχουμε τώρα αποτελεσματική φροντίδα σε πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, αναγνωρίζονται και οριοθετούνται τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια, ενώ αναγνωρίζεται και ο ρόλος των άτυπων φροντιστών των ασθενών. Ταυτόχρονα εισάγουμε στην ελληνική έννομη τάξη των θεσμών το “πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας”, όπως και οι “προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας” για τα πρόσωπα που πάσχουν από άνοια».
Η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα
Η άνοια έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιο ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα και αναμένεται να παραμείνει έτσι για τις επόμενες δεκαετίες. Η πιο συνηθισμένη αιτία άνοιας είναι η εγκεφαλική νόσος, γνωστή ως Αλτσχάιμερ. Το 2019, 55.000.000 άτομα παγκοσμίως έπασχαν από άνοια, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 15-20 χρόνια, φτάνοντας τα 139.000.000 το 2050. Η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία της Άνοιας και των Σχετικών Διαταραχών (ΑΚΣΔ), καθώς ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος: σύντομα το 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 450.000 πάσχουν ήδη από ΑΚΣΔ. Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη), οπότε πάνω από το 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά, ως φροντιστές, με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.
Οι 7 άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και τη νόσο Aλτσχάιμερ
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Aλτσχάιμερ βασίζεται σε 7 άξονες:
► Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια.
► Πρόληψη - Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού.
► Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια.
► Αντιμετώπιση της άνοιας.
► Νομοθεσία - Δικαιώματα ατόμων και των φροντιστών τους.
► Έρευνα για την άνοια.
► Εκπαίδευση στην άνοια.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή