Τα προηγούµενα χρόνια είχαµε ξεπεράσει µε άνεση, στην αντίστοιχη χρονική περίοδο, δηλαδή µέχρι τα µέσα του Νοεµβρίου, τους 2,5 εκατ. εµβολιασµούς και λίγο αργότερα είχαµε προσεγγίσει ακόµη και τους 3 εκατ. εµβολιασµούς κατά της γρίπης, µε αποτέλεσµα να πάµε καλά στη χώρα µας όσον αφορά τη συγκεκριµένη λοίµωξη. Είχαµε πιάσει τους στόχους. Αυτό, όµως, σε καµία περίπτωση δεν σηµαίνει ότι κάθε χρόνο θα πηγαίνουµε καλά»...

Αυτό τόνισε µε νόηµα στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιστηµονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ), Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας µε αυτόν τον τρόπο τον σχετικά χαµηλό αριθµό των εµβολιασµών κατά της γρίπης για την περίοδο 2023- 2024.

Διαβάστε ακόμα: Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Γκίκας Μαγιορκίνης: Δεν είναι καλή η κατάσταση λόγω χαµηλού επιπέδου του εµβολιασµού κατά της γρίπης

Ο κ. Μαγιορκίνης µάς εξηγεί επίσης τα εξής: «Εκείνο το οποίο πρέπει να πούµε, σίγουρα, είναι ότι δεν είναι καλή η κατάσταση, µε αυτό το σχετικά χαµηλό επίπεδο του εµβολιασµού κατά της γρίπης. ∆εν γνωρίζουµε πώς θα πάµε στη συνέχεια, αλλά οφείλουµε να προειδοποιήσουµε και να καλέσουµε εκείνους τους συνανθρώπους µας οι οποίοι, ενώ ανήκουν στις ευπαθείς οµάδες, δεν έχουν προσέλθει ακόµη για τον αντιγριπικό εµβολιασµό τους. Να προγραµµατίσουν άµεσα το ραντεβού τους, για να λάβουν το αντιγριπικό εµβόλιο. Είναι ο µόνος τρόπος για να προστατευθούν από τη σοβαρή νόσηση».


Τα στοιχεία των εμβολιασμών

Η ανησυχία των ειδικών επιστηµόνων και των υγειονοµικών Αρχών της χώρας µας εξαιτίας της χαµηλής προσέλευσης για αντιγριπικό εµβολιασµό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύµφωνα µε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, µέχρι στιγµής έχουν διενεργηθεί περίπου 1.600.000 εµβολιασµοί και από αυτούς στα φαρµακεία έχουν διενεργηθεί περίπου 1.400.000. Από τις 2 έως τις 13 Νοεµβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή περίπου 423.000 εµβολιασµοί και µε συνταγή περίπου 307.000. Για τον µήνα Οκτώβριο οι εµβολιασµοί στο φαρµακείο έφτασαν περίπου τους 620.000.

Για λόγους σύγκρισης, αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία, κατά την περίοδο 2020-2021 και µέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020 είχαν συνταγογραφηθεί 1.505.000 αντιγριπικοί εµβολιασµοί. Μάλιστα, οι περίπου 960.000 συνταγές είχαν ήδη εκτελεστεί, ενώ η πλειονότητα των συνταγών, περίπου 870.000, αφορούσε χρονίως πάσχοντες και άτοµα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Διαβάστε ακόμα: Γρίπη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να εμβολιαστούμε


Προστασία ευπαθών ομάδων

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρµακολογίας και καθηγητής Φαρµακολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, τονίζει µε ιδιαίτερη έµφαση ότι «ο αντιγριπικός εµβολιασµός στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας των ηλικιωµένων, των ασθενών µε χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθµα και η χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια, καθώς και των πολύ µικρών παιδιών και των εγκύων. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή».

Ο κ. Παπαπετρόπουλος συµπληρώνει: «Ο εµβολιασµός συνιστάται και σε εργαζόµενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και σε ειδικούς πληθυσµούς, όπως οι νεοσύλλεκτοι. Προκειµένου να είναι αποτελεσµατικός ο αντιγριπικός εµβολιασµός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόµων που ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσηση. Η χώρα µας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το ένα τρίτο, µε εµβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής