Νέα μελέτη: Οι αλλαγές στο σώμα και οι δυσκολίες στην άσκηση από το σύνδρομο Long-Covid
Ο μυϊκός πόνος και η κόπωση είναι ορισμένα από τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τη νέα μελέτη
Μία νέα μελέτη για το σύνδρομο long-covid, τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορoνοϊού στην υγεία, βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, σοβαρή μυϊκή βλάβη, προβλήματα στις μιτοχονδριακές λειτουργίες και κούραση είναι ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες που βρίσκονται στη λίστα.
«Επιβεβαιώνεται ότι κάτι μέσα στο σώμα πάει στραβά», δήλωσε ο δρ Ρομπ Βουστ, συγγραφέας μελέτης από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Το long-covid εκτιμάται ότι επηρεάζει σημαντική μερίδα κόσμου και πολλοί αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα έπειτα από μία μόνο άσκηση.
Μελετήθηκαν και 21 άτομα που είχαν υποστεί Covid, αλλά ανάρρωσαν πλήρως
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Communications εστίασε σε 25 ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα κορονοϊού, οι οποίοι ανέφεραν ότι αισθάνονταν αδιαθεσία μετά την άσκηση. Μελετήθηκαν, παράλληλα, και 21 άτομα που είχαν υποστεί Covid, αλλά ανάρρωσαν πλήρως. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε νοσηλευτεί λόγω κορονοϊού, ενώ όλοι ήταν γυμνασμένοι και υγιείς προτού νοσήσουν από τον ιό και συνάμα ήταν κάτω των 65 ετών.
Διαβάστε ακόμα: Εκρηκτικό κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης: Έξαρση των κρουσμάτων, ξεπουλάνε self test και μάσκες στα φαρμακεία
Από κάθε συμμετέχοντα, αφότου πέρασε περίπου 10-15 λεπτά σε ποδήλατο γυμναστικής, ελήφθησαν δείγματα αίματος και βιοψίες μυός μία εβδομάδα πριν και την επομένη της άσκησης.
Τα άτομα με long-Covid δεν μπορούσαν να αθληθούν
Αν και υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενών, τα άτομα με long-Covid δεν μπορούσαν να αθληθούν όπως οι υγιείς συμμετέχοντες.
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τις βιοψίες, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που υπέφεραν από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού είχαν μεγαλύτερο ποσοστό λευκών μυϊκών ινών, που δεν έχουν αντοχή στην κόπωση, απ' ό,τι οι υγιείς συμμετέχοντες.
Η σύγκριση των βιοψιών που ελήφθησαν πριν και μετά την ποδηλασία αποκάλυψε, δε, ότι η λειτουργία των μιτοχονδρίων επιδεινώθηκε μετά την άσκηση σε όσους είχαν long-Covid.
«Αυτό εξηγεί τον μυϊκό πόνο που αισθάνονται οι ασθενείς αυτοί μετά την άσκηση», δήλωσε ο δρ Βουστ.
Συμπλήρωσε ότι όσοι υποφέρουν από μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την έντονη άσκηση.
«Επιδεινώνεται ο μεταβολισμός και αυτό εξηγεί γιατί προκαλείται μυϊκός πόνος και κόπωση έως και εβδομάδες μετά την άσκηση», τόνισε, ειδικότερα.