Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νέο επεμβατικό τεστ αξιολόγησης εμβρύων προβλέπει τις επιτυχημένες κυήσεις
Το νέο τεστ για την εξωσωματική γονιμοποίηση θα αξιολογεί την ποιότητα των εμβρύων και θα προβλέπει τις επιτυχημένες κυήσεις.
Νέο μη επεμβατικό τεστ που αξιολογεί την ποιότητα των εμβρύων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο για την εξωσωματική γονιμοποίηση ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο.
Το τεστ θα αξιολογήσει την ποιότητα των εμβρύων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο με την προσδοκία ότι η μη επεμβατική αυτή μέθοδος θα βοηθήσει στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Διαβάστε επίσης: Μαρινάκης: Η αντιπολίτευση πρέπει να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ακόμα και αν το θεωρεί ελλιπές (Βίντεο)
Το νέο τεστ ανιχνεύει μικρά σωματίδια γενετικού υλικού (exRNA), τα οποία παραμένουν στο υγρό στο οποίο αναπτύσσονται τα νεαρά έμβρυα. Η νέα μέθοδος δε βασίζεται σε βιοψίες εμβρύων, αλλά λειτουργεί παρόμοια με τις εξετάσεις αίματος, ανιχνεύοντας τα exRNA σε δείγμα υγρού.
Τα στοιχεία της έρευνας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
«Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ήδη αρκετά δύσκολη, οπότε ήταν εξαιρετικά σημαντικό για εμάς η έρευνά μας να μην παρεμβαίνει σε αυτή την ήδη δύσκολη διαδικασία», δήλωσε η Αϊρίν Σου, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολή του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.
«Αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να προβλέψουμε την έκβαση ενός εμβρύου περιλαμβάνει την εξέταση και τη μέτρηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του ή τη λήψη κυττάρων, αλλά και οι δύο μέθοδοι έχουν περιορισμούς», συμπλήρωσε η ερευνήτρια.
Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 4.000 διαφορετικά μόρια exRNA για καθένα από τα πέντε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης ενός εμβρύου.
Χρησιμοποιώντας το εύρος των μορίων κατάφεραν να μετρήσουν τη μορφολογία, τη μορφή, το σχήμα και τη δομή του εμβρύου με την ίδια ακρίβεια όπως οι πιο επεμβατικές εξετάσεις.
Στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Genomics», οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί εάν το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες.
«Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα, ελπίζουμε ότι η συνολική διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα απλοποιηθεί», ανέφερε η Σου.
Πηγή: star.gr