Εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του εγκεφάλου και επιταχύνει την έναρξη της θεραπείας - Τι δείχνουν οι πρώτες κλινικές μελέτες
Ακρίβεια πάνω από 95%
Η εξέταση περιγράφεται ως «υγρή βιοψία» και πιστεύεται ότι είναι η πρώτη στον κόσμο που δεν βασίζεται σε χειρουργική επέμβαση
Μία απλή εξέταση αίματος που ανιχνεύει γρήγορα και εύκολα τον καρκίνο του εγκεφάλου κατάφεραν να αναπτύξουν οι επιστήμονες στη Βρετανία.
Ειδικότερα, η εξέταση περιγράφεται ως «υγρή βιοψία» και πιστεύεται ότι είναι η πρώτη στον κόσμο που δεν βασίζεται σε χειρουργική επέμβαση. Με τη βοήθειά της επιταχύνεται η διάγνωση πολλών μορφών καρκίνου του εγκεφάλου. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα μπορεί να αρχίζει νωρίτερα η θεραπεία των ασθενών.
Από την εξέταση εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν ιδιαιτέρως οι ασθενείς με ανεγχείρητους όγκους εγκεφάλου. Και αυτό διότι η πρώιμη διάγνωση θα τους επιτρέψει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν την χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία που χρειάζονται.
Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός: Έρχεται εμβόλιο που επιταχύνει την παραγωγή αντισωμάτων
Η εξέταση έχει ακρίβεια πάνω από 95%
Οι γιατροί που ανέπτυξαν την εξέταση, την δοκίμασαν ήδη σε τέσσερις κλινικές μελέτες, που έδειξαν ότι έχει ακρίβεια πάνω από 95%. Τώρα, ετοιμάζονται να αρχίσουν μεγαλύτερες, ώστε μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να μπορέσει να διατεθεί ευρέως.
Οι καρκινικοί όγκοι του εγκεφάλου αντιπροσωπεύουν το 85-90% όλων των πρωτοπαθών όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος. «Πρωτοπαθείς» είναι οι όγκοι που αναπτύσσονται σε ένα συγκεκριμένο όργανο, χωρίς να αποτελούν μεταστάσεις από άλλα σημεία του σώματος.
Υπολογίζεται ότι ετησίως καταγράφονται περίπου 300.000 κρούσματα πρωτοπαθούς καρκίνου του εγκεφάλου σε όλο τον κόσμο. Αντιστοιχούν στο περίπου 1,6% όλων των περιστατικών καρκίνου.
Οι πρωτοπαθείς καρκίνοι του εγκεφάλου ευθύνονται επίσης για 250.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Αντιστοιχούν στο 2,5% όλων των θανάτων από κακοήθεις νεοπλασίες. (καρκίνο).
Τι είναι η εξέταση
Η νέα εξέταση λέγεται TriNetra-Glio. Κατ’ αυτήν, ανιχνεύονται στο αίμα κύτταρα που έχουν απελευθερωθεί από τον καρκινικό όγκο και κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα του ασθενούς. Αυτά λέγονται κυκλοφορούντα νευρογλοιακά κύτταρα (CGCs).
Τα κύτταρα αυτά παράγονται από τα γλοιώματα, που είναι από τους συχνότερους πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου. Τα γλοιώματα έχουν διάφορους υποτύπους, όπως:
- Το γλοιοβλάστωμα
- Το αστροκύττωμα
- Το ολιγοδενδρογλοίωμα
- Το ολιγοαστροκύττωμα
Κατά την εξέταση, ο ειδικός απομονώνει τα νευρογλοιακά κύτταρα και τα μελετά στο μικροσκόπιο. Την «υγρή βιοψία» ανέπτυξαν επιστήμονες από το Κέντρο Έρευνας Όγκων Εγκεφάλου (BTRC) του Imperial College του Λονδίνου (ICL).
Οι τέσσερις πρώτες κλινικές μελέτες με την νέα εξέταση έδειξαν ότι είχε πολύ μεγάλη ακρίβεια στην αναγνώριση των πρωτοπαθών καρκίνων του εγκεφάλου. Μπορούσε να τους διαχωρίζει από καλοήθεις όγκους, καθώς και από τους μεταστατικούς, έγραψαν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Cancer.
«Αληθινό επίτευγμα»
Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να διεξαγάγουν ακόμα μεγαλύτερες μελέτες, για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.
«Η εξέτασή μας δεν αποτελεί απλώς έναν δείκτη της νόσου. Είναι μία αληθινή διαγνωστική, υγρή βιοψία», δήλωσε ο διευθυντής του BTRC Dr. Kevin O’Neill, λέκτορας Νευροχειρουργικής στο ICL.
«Αποτελεί αληθινό επίτευγμα για την θεραπεία του πρωτοπαθούς καρκίνου του εγκεφάλου, ο οποίος σπανίως εξαπλώνεται στο σώμα. Με τη βοήθειά της μπορούμε να επιταχύνουμε τη διάγνωση, δίνοντας στους γιατρούς τη δυνατότητα να προσαρμόσουν καλύτερα τη θεραπευτική προσέγγισή τους. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση των ασθενών», πρόσθεσε.