Προ των πυλών η ύπουλη ιλαρά - Μετανάστες και Ρομά ρίχνουν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις
Ένα εισαγόμενο κρούσμα ιλαράς, το οποίο προκάλεσε τοπική επιδημική συρροή κρουσμάτων στην Κρήτη, ήταν εκείνο το οποίο οδήγησε στον πρόσφατο συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές της χώρας μας, το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με τη νόσο, σύμφωνα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ».
Έτσι, άτυπη σύσκεψη για το θέμα της ιλαράς πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον ΕΟΔΥ, με τη συμμετοχή μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και στελεχών του υπουργείου Υγείας. Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συζήτησαν τη σύσταση ομάδας εργασίας, προκειμένου να οργανωθούν παρεμβάσεις σε ενδεχόμενο κύμα ιλαράς, όπως είχε συμβεί την περίοδο 2017-2018. Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης επί του συνόλου του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα φαίνεται ότι εκτιμάται πλέον κοντά στο 83% και αυτό δεν μπορεί να επιτρέψει συνθήκες χαλάρωσης. Μάλιστα, η χώρα μας εμφανίζει εικόνα «Ιανού», όσον αφορά τα επίπεδα του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.
Άγνωστος «Χ»
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Α» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης, «το επίπεδο του εμβολιασμού του γηγενούς γενικού πληθυσμού στη χώρα μας είναι αισθητά πάνω από το 90%-93% και αυτό το ποσοστό αποτελεί ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη για τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς. Τα προβλήματα, τα οποία παρατηρούνται, σχετίζονται με τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας, όπως οι Ρομά, ενώ άγνωστη παραμένει η πραγματική κατάσταση η οποία σοβεί μεταξύ των μεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, είχε εξηγήσει πρόσφατα στην «Α» ότι «η ιλαρά είναι μία νόσος η οποία μεταδίδεται πολύ εύκολα. Έτσι, από τη μία πλευρά, απαιτεί πολύ υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού και, από την άλλη πλευρά, μία έστω μικρή κάμψη σε αυτά τα υψηλά επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού, έναντι της νόσου, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποιες επιδημικές εξάρσεις, τις οποίες, ασφαλώς, δεν επιθυμούμε. Μπορούμε να τις αποφύγουμε».
Από τη δική του πλευρά, ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σημειώνει στην «Α» ότι «αφού το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) κατέγραψε 30.000 κρούσματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, η ιλαρά θα έρθει και στη χώρα μας, εξαιτίας των έντονων μετακινήσεων των πληθυσμών. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ύπουλη νόσο, η οποία έχει περίοδο επώασης ακόμη και δέκα ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής μεταδίδει, αν και δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Είναι ύπουλη νόσος, αλλά και επικίνδυνη, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγήσει ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στη διασωλήνωση, ακόμη και τον θάνατο».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι τα κρούσματα ιλαράς τα οποία καταγράφηκαν στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023 σε σχέση με το 2022, όταν είχαν καταγραφεί 941 περιπτώσεις, ήταν 30 φορές περισσότερα ενώ ζήτησε την εντατικοποίηση των εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση των μη εμβολιασμένων κοινοτήτων καθώς περισσότερο από 1.800.000 βρέφη δεν εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς μεταξύ 2020 και 2022.
Δύο δόσεις
Σημειώνεται ακόμα ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Όλα τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιασθεί είναι επίνοσα στην ιλαρά. Η φυσική νόσηση προσφέρει ισόβια ανοσία. Βρέφη από άνοσες μητέρες είναι προστατευμένα μέχρι την ηλικία των 6-9 μηνών ανάλογα με το ποσό των μητρικών αντισωμάτων κατά την κύηση και τον ρυθμό αποδόμησής τους. Ο εμβολιασμός στην ηλικία των 12-15 μηνών προσφέρει ανοσία σε ποσοστό 94%-98%, ενώ ο επανεμβολιασμός ανεβάζει το ποσοστό στο 99%.