Μεταμοσχεύσεις: Σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη ο κορυφαίος διεθνώς καθηγητής Ανδρέας Τζάκης
Νέα προσθήκη στη φαρέτρα του Υγείας
Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη
“Είμαι διατεθειμένος να μείνω στην Ελλάδα και να προσφέρω έργο και όλες τις δυνάμεις μου για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας”. Αυτό είχε δηλώσει το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαϊου 2022 στα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” ο κορυφαίος διεθνώς Ελληνοαμερικανός καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Τζάκης, λίγο πριν ξεκινήσει την εισόδιο ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, της οποίας αποτελεί πλέον τακτικό μέλος. Θέμα της ομιλίας του, τότε, “Μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, 2022”.
Τον Ανδρέα Τζάκη ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ως σύμβουλό του για τα θέματα των μεταμοσχεύσεων.
Το βιογραφικό του Ανδρέα Τζάκη
Ο Ανδρέας Τζάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950. Αποφοίτησε το 1974 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1978 έως το 1985 πραγματοποίησε την εξειδίκευσή του στη Χειρουργική και τις Μεταμοσχεύσεις στα νοσοκομεία Mt. Sinai και SUNY της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, PA. Από το 1985 έως το 2019 υπηρέτησε διαδοχικά σε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες και εξελέγη καθηγητής και διευθυντής Μεταμοσχεύσεων στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Πίτσμπουργκ, του Μαϊάμι, του Κλήβελαντ, της Πενσυλβανία, της Φλόριντα και του Οχάιο. Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Ανδρέας Τζάκης έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, όπως τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης και το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Holy Cross της Βοστώνης και έχει βραβευθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αμερικής (House of Representatives). Τιμήθηκε με τον τίτλο «Άρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν ο πρώτος κάτοχος της έδρας, που φέρει το όνομά του, “Τzakis chair of Transplantation”, στην Ιατρική Σχολή του Μαϊάμι στη Φλόριντα, η οποία δημιουργήθηκε προς τιμήν του. Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness δύο φορές το 2000 (Millennium Edition p. 38: Most organs Transplanted in a single operation) και το 2001 (p. 179: Most organs Transplanted). Το 2015 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.