Χάσµα στο κόστος των εγχειρήσεων: Μεγάλες οι διαφορές στις δαπάνες για τις ίδιες ιατρικές πράξεις στα δηµόσια νοσοκοµεία
Αποκαλυπτικά στοιχεία στα χέρια του Γεωργιάδη
Μεγάλες διαφορές στο κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ – Τι εξετάζει ο υπουργός Υγείας
Το µεγάλο χάσµα στο κόστος των τακτικών χειρουργικών επεµβάσεων αποδεικνύει την αξία και τη σηµασία της εφαρµογής του συνόλου των Κλειστών Ενοποιηµένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), στη µορφή των γνωστών µας DRGs, τα οποία θα επιφέρουν την ενιαία κοστολόγηση και αποζηµίωση όλων των ιατρικών πράξεων στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της χώρας µας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διοικητής ενός από τα πιο µεγάλα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, το οποίο λειτουργεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, κατάφερε µε µια πρωτοβουλία του να αναδείξει ακριβώς αυτό το χάσµα, το οποίο χωρίζει οφθαλµοφανώς το κόστος των τακτικών χειρουργικών επεµβάσεων όταν τις καταγράψει κάποιος ανά χειρουργό και ανά χειρουργική κλινική του ίδιου ιδρύµατος. Τα σχετικά αποκαλυπτικά στοιχεία βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος εµφανίζεται αποφασισµένος να προχωρήσει άµεσα στην πλήρη εφαρµογή του συστήµατος των DRGs για την κοστολόγηση και την αποζηµίωση όλων των ιατρικών πράξεων που εκτελούνται στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας. Στο εν λόγω πολύ µεγάλο νοσοκοµείο, σύµφωνα µε στοιχεία που αποκαλύπτει σήµερα η «Απογευµατινή» της Κυριακής, διενεργήθηκαν πέρυσι 598 τακτικές χειρουργικές επεµβάσεις χολοκυστεκτοµής (λαπαροσκόπηση, χειρουργική), µε συνολικό κόστος άνω των 1 εκατ. ευρώ και µε µέσο κόστος ανά επέµβαση τα 1.718 ευρώ.
Κι όµως, εάν αναλύσει κάποιος το συνολικό κόστος ανά χειρουργό και ανά χειρουργική κλινική, θα διαπιστώσει, σύµφωνα µε τα στοιχεία που κατέγραψε ο διοικητής του ιδρύµατος, ότι υπάρχει χειρουργός ο οποίος σηµειώνει κόστος ανά επέµβαση στα... 3.194 ευρώ, άλλος χειρουργός της ίδιας χειρουργικής κλινικής σηµειώνει κόστος ανά επέµβαση στα 2.764 ευρώ, ενώ, όπως είναι αναµενόµενο, «ψαλίδα» υπάρχει και στο κόστος ανάλογα µε τη χειρουργική κλινική. Σε µία από τις χειρουργικές κλινικές του νοσοκοµείου η χολοκυστεκτοµή κοστίζει κατά µέσον όρο 1.222 ευρώ, ενώ σε άλλη χειρουργική κλινική του ίδιου νοσοκοµείου η ίδια επέµβαση κοστίζει κατά µέσον όρο 2.040 ευρώ.
Στη θυρεοειδεκτοµή (µερική ή ολική) το συνολικό κόστος των χειρουργικών πράξεων για το 2023 έφτασε τα 795.726 ευρώ, µε µέσο κόστος ανά επέµβαση τα 3.386 ευρώ. Κι όµως, υπάρχει χειρουργός για τον οποίο η θυρεοειδεκτοµή κοστίζει κατά µέσον όρο 6.925 ευρώ, για άλλον 4.994 ευρώ και για τρίτο χειρουργό 4.243 ευρώ... Κι εδώ υπάρχει εµφανής «ψαλίδα» στο κόστος των σχετικών χειρουργικών επεµβάσεων ανάλογα µε τη χειρουργική κλινική στην οποία διενεργείται η επέµβαση. Για παράδειγµα, σε µία από τις χειρουργικές κλινικές η θυρεοειδεκτοµή κοστίζει κατά µέσον όρο 2.651 ευρώ και σε άλλη 3.432 ευρώ.
Στην κολεκτοµή, µερική, µε αναστόµωση, το συνολικό κόστος των τακτικών χειρουργικών επεµβάσεων στο ίδιο νοσοκοµείο έφτασε πέρυσι τα 943.806 ευρώ, µε µέσο κόστος ανά επέµβαση τα 4.139 ευρώ. Κι εδώ υπάρχει χειρουργός του νοσοκοµείου στον οποίο το κόστος για µια τέτοια επέµβαση φτάνει κατά µέσον όρο ακόµα και τα... 8.817 ευρώ, σε άλλον το κόστος φτάνει τα 5.906 ευρώ, ενώ άλλος καταγράφει κόστος 5.517 ευρώ ανά επέµβαση. Εάν δει κάποιος το κόστος της ίδιας χειρουργικής επέµβασης ανά χειρουργική κλινική του νοσοκοµείου, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει κλινική στην οποία η κολεκτοµή κοστίζει κατά µέσον όρο 3.767 ευρώ και άλλη στην οποία το κόστος εκτοξεύεται στα 5.029 ευρώ... Το ίδιο χάσµα παρατηρείται στο σύνολο των επτά πιο συχνών τακτικών χειρουργικών επεµβάσεων στο εν λόγω νοσοκοµείο του ΕΣΥ της Αττικής, σύνολο το οποίο είχε κόστος για το νοσοκοµείο 3.349.137 ευρώ για 1.556 χειρουργικές επεµβάσεις, µε µέσο κόστος για την καθεµία στα 2.152 ευρώ.
Στα χέρια του Γεωργιάδη
Στα χέρια του υπουργού Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, βρίσκονται όλα τα στοιχεία σχετικά µε το εµφανές και καταγεγραµµένο χάσµα στο οικονοµικό κόστος το οποίο επιβαρύνει το εν λόγω νοσοκοµείο, ανάλογα µε τον χειρουργό και τη χειρουργική κλινική, για τις ίδιες επεµβάσεις και στο ίδιο νοσοκοµείο του ΕΣΥ. Μάλιστα, ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι αποφασισµένος να δώσει στη δηµοσιότητα µια σειρά από τέτοια, ακατανόητα εκ πρώτης όψεως, φαινόµενα, τα οποία σχετίζονται µε την πρωινή λειτουργία των τακτικών χειρουργείων στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας. Ο υπουργός Υγείας θα προβεί στη σχετική παρουσίαση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την οποία θα πραγµατοποιήσει για να ανακοινώσει την πιλοτική έναρξη της λειτουργίας του νέου θεσµού των απογευµατινών χειρουργείων στο ΕΣΥ της χώρας µας.
* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής