Στους γιατρούς του ΕΣΥ δίνεται πλέον η δυνατότητα να παράγουν ιδιωτικό έργο - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Τέλος στο ασυμβίβαστο
Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν πλέον να ασκούν παράλληλα ιδιωτικό έργο σε κλινικές ή στα δικά τους ιατρεία, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας
Στη δηµοσιότητα δόθηκε (opengov.gr) η προτεινόµενη από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, νοµοθετική διάταξη, µε την οποία δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ όλης της χώρας να ασκούν παράλληλα ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνουν στο ακέραιο τα συµβατικά καθήκοντά τους στο νοσοκοµείο ή το Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ στο οποίο υπηρετούν.
Άρση απαγόρευσης ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ
Έτσι, µε την άρση της απαγόρευσης ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι τελευταίοι µπορούν να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία ή/και να απασχολούνται παράλληλα σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας µας. Συγκεκριµένα, στο άρθρο 7 του νοµοσχεδίου για τη δηµόσια Υγεία, το οποίο αναρτήθηκε ηλεκτρονικά στη διαδικασία της δηµόσιας διαβούλευσης, αναφέρονται τα εξής:
«Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωµα για τους ιατρούς του πρώτου εδαφίου, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφηµεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαµβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριµένο διάστηµα απασχόλησης. Ειδικότερα, οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες µε οποιαδήποτε σχέση, συµπεριλαµβανόµενης και αυτής του συµβούλου ή εµπειρογνώµονος/τεχνικού συµβούλου και για θέµατα εκπαίδευσης/επιµόρφωσης/εποπτείας των επαγγελµατιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστηµονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστηµονικών άρθρων, ιατρικών ενηµερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρµακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύµφωνα µε τη διαδικασία της παρούσας.
Η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται µε αιτιολογηµένη απόφαση του ∆ιοικητή ή του Προέδρου του Νοσοκοµείου ή του ∆ιοικητή της αρµόδιας Υγειονοµικής Περιφέρειας όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόµενη µε αυτό Μονάδα Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόµενου ιατρού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται το δεύτερο δεκαπενθήµερο του µηνός ∆εκεµβρίου και το δεύτερο δεκαπενθήµερο του µηνός Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάµηνο του επόµενου έτους και στο δεύτερο εξάµηνο αυτού».
Οι όροι για την άσκηση ιδιωτικού έργου
Στις προϋποθέσεις για την άσκηση ιδιωτικού έργου προ[1]βλέπονται τα εξής: «Η χορήγηση της ανωτέρω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις: i) της µη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκοµείου, Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόµενης µε αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου και ii) της µη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθµης ολοήµερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφηµεριών του Νοσοκοµείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, του αριθµού των ανά κλινική χειρουργικών επεµβάσεων, του αριθµού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεµβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.
Ειδικότερα, λαµβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τοµέα, ο αριθµός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/Κέντρου Υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τοµέα, ο αριθµός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τοµέα, το σύνολο των πράξεων του τµήµατος»
Ποιες ποινές προβλέπονται για τους παραβάτες
Τέλος, το νοµοσχέδιο προβλέπει τις εξής ποινές για τους παραβάτες: «Η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας συνιστά το πειθαρχικό παράπτωµα της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 2071/1992 και της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα ∆ηµοσίων Πολιτικών ∆ιοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠ∆∆ και συνεπάγεται, εκτός από την άµεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τοµέα της ιατρικής µε αιτιολογηµένη απόφαση του ∆ιοικητή ή του Προέδρου του Νοσοκοµείου, την άµεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού καταγγελία της σύµβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συµβαλλόµενο πάροχο αζηµίως.