Υπουργείο Υγείας: Τον Ιούνιο προχωράει η υλοποίηση του προγράμματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist για τον Καρκίνο
"Στην υγεία ο χρόνος είναι ανθρώπινες ζωές, γι' αυτό και θα τρέξουμε γρήγορα ό,τι χρειάζεται", υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Την σημασία της πρόληψης του καρκίνου και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα εθνικά συστήματα υγείας υπογράμμισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist για τον καρκίνο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Το συνέδριο τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Άδωνις Γεωργιάδης: Να αποφύγουμε τις υπερβάσεις προϋπολογισμών αλόγιστης χρήσης των νέων θεραπειών για τον καρκίνο
«Θέλουμε να αποφύγουμε υπερβάσεις προϋπολογισμών λόγω αλόγιστης χρήσης των νέων θεραπειών για τον καρκίνο, πριν απ' όλα, ώστε να τις έχουμε πάντα διαθέσιμες για εκείνους που τις χρειάζονται», τόνισε στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist για τον Καρκίνο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ιατρική κοινότητα στην υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε το παράδειγμα φαρμάκου -σε άλλο τομέα- που δεν είχε εγκριθεί από όλες τις φάσεις ελέγχων και τελικά αποσύρθηκε από την εταιρεία που το παρήγαγε «αφού όμως είχαμε ξοδέψει εκατομμύρια». Χαρακτήρισε το γεγονός «μεγάλη αποτυχία των γιατρών οι οποίοι δεν απομόνωσαν τους κακούς συναδέλφους τους».
O κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ως πρόκληση για τα εθνικά συστήματα υγείας την παράμετρο των προϋπολογισμών σε συνδυασμό και με τη δημογραφική γήρανση, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τεράστιο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας και της ιατρικής κοινότητας το Εθνικό Μητρώο για τον καρκίνο, σημειώνοντας ότι το είχε υπογράψει από το 2013, ωστόσο δεν είχε υλοποιηθεί από τις ηγεσίες που ακολούθησαν στο υπουργείο. «Στην υγεία ο χρόνος είναι ανθρώπινες ζωές, γι' αυτό και θα τρέξουμε γρήγορα ό,τι χρειάζεται», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση των δυνατοτήτων πρόληψης χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εξήρε δε την πρόοδο της επιστήμης στην αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια: «Νέες, καινοτόμοι θεραπείες εταιρειών με κύρος δίνουν –όχι απλώς ελπίδα αλλά– ένα καλό επίπεδο ζωής για πολλά χρόνια σε ασθενείς οι οποίοι 10 χρόνια πριν ήταν καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους».
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Μέχρι τον Ιούνιο θα προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Στο πλαίσιο της πολιτικής για την πρόληψη του καρκίνου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι η χώρα μας έχει υλοποιήσει ήδη ορισμένες από τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν, όπως η επέκταση του HPV εμβολιασμού και στα αγόρια και την παρακολούθηση της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω του ψηφιακού παιδιατρικού βιβλιαρίου. Έδωσε έμφαση στις ανισότητες που επηρεάζουν την πρόληψη του καρκίνου και ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να ενταχθεί στον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer).
Πέρα από το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, πρόσθεσε η κ. Αγαπηδάκη, υλοποιείται επίσης το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ ανέφερε ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες που θα υλοποιήσει πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Εξαιτίας της πανδημίας δόθηκε για πρώτη φορά τόσο μεγάλη έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, για τις οποίες η χώρα μας επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, υπογράμμισε η κ. Αγαπηδάκη.
Μάριος Θεμιστοκλέους: Μικρά βήματα με πρακτικό όμως αποτέλεσμα
«Η διάγνωση και αντιμετώπιση, δηλαδή το σκέλος που αφορά τη νοσοκομειακή φάση, είναι ένα στάδιο των ογκολογικών ασθενών στο οποίο θα επικεντρωθούμε προκειμένου να έχουμε πολύ συγκεκριμένες αλλαγές στο επόμενο διάστημα» επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μιλώντας για την ανάγκη να σημειώνονται «μικρά βήματα με πρακτικό όμως αποτέλεσμα», μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε έναν μηχανισμό καθοδήγησης του ασθενούς για το επόμενο βήμα μετά το χειρουργείο. Ο υφυπουργός μίλησε επίσης για τον σχεδιασμό μιας ολικής αντιμετώπισης του ασθενούς, που θα αφορά παραμέτρους όπως η διαχείριση της καθημερινότητας των ολοένα αυξανόμενων ασθενών οι οποίοι επιβιώνουν από καρκίνο. Επιπλέον, ο υφυπουργός στάθηκε στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα: Η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής βοηθάει τους γιατρούς να έχουν καλύτερη εικόνα για τους ασθενείς
«Η πανδημία, με την τεχνολογία mRNA, έδειξε τον δρόμο για το πώς τα εμβόλια αυτά θα είναι πιθανώς η ναυαρχίδα της θεραπευτικής αντιμετώπισης της ογκολογίας τα επόμενα χρόνια, με εξατομικευμένη προσέγγιση στον ασθενή ανάλογα με τον τύπου του καρκίνου του», σημείωσε κατά την τοποθέτησή της στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist για τον Καρκίνο η παθολόγος ογκολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, τονίζοντας επίσης ότι η περίοδος της covid-19 υποχρέωσε στην ψηφιοποίηση του συστήματος. «Η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να βλέπει τον ασθενή στον χώρο του και να έχει καλύτερη εικόνα για εκείνον», ανέφερε η κ. Σαριδάκη αναφερόμενη ευρύτερα στη συμβολή της τεχνολογικής εξέλιξης.
Η ίδια έδωσε εύσημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την υπογραφή του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. «Τώρα αυτό που μας μένει είναι να κάνουμε την εφαρμογή, η οποία είναι μια σαφώς ιατρική δουλειά, την οποία έχουμε συζητήσει πώς θα προωθήσουμε με πολύ συγκεκριμένες δράσεις, πιλοτικές εφαρμογές, καθολική υποχρεωτική εφαρμογή και δέσιμο με τη συνταγογράφηση και τις ιατρικές πράξεις, ώστε να έχουμε και αξιοποίηση των δεδομένων και διαλειτουργικότητα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Σαριδάκη.
Γιώργος Καπετανάκης: Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών είναι ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας
Ένα «ιδιαίτερα θετικό momentum» στον ελληνικό τομέα της υγείας διέκρινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Γιώργος Καπετανάκης, αναφερόμενος –μεταξύ άλλων– στην υπουργική απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Mητρώου Νεοπλασιών, «ένα ιστορικό για τη χώρα μας γεγονός». Αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελία για την ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου δράσης για τον καρκίνο: «πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να μεταμορφώσουμε το τοπίο στη φροντίδα του καρκίνου στην Ελλάδα», ανέφερε.
Ο κ. Καπετανάκης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η εμφάνισή του στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με τον πληθυσμό. Όπως είπε, στην Ευρώπη 20 εκατ. άνθρωποι ζουν μετά από διάγνωση καρκίνου, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 3,5 εκατ. νέες διαγνώσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΛΟΚ, μετά την απόφαση της Ε.Ε. να θέσει ως προτεραιότητα τον καρκίνο, με το EBCP το 2021, οι χώρες που διαθέτουν εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο έχουν φτάσει τις 20 (από τις 27 της Ε.Ε.). «Χωρίς να υπολογίζουμε το RRF, περισσότερα από 4 δις έχουν διατεθεί από το 2021 μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει αναπτύξει η Ε.Ε. για τον καρκίνο. Από αυτά, όπως δείχνουν τα στοιχεία μιας πρόσφατης μελέτης που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα, μέχρι τον Ιούνιο του 2023 είχαν διατεθεί λιγότερα από 1 δις. Άλλα 3 δις περίπου μας περιμένουν", σημείωσε ο κ. Καπετανάκης.
Alasdair Ross: Ο χρόνος αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλος
«Χρειαζόμαστε μια νέα λέξη για τον καρκίνο. Για τη δική μου γενιά, η λέξη αυτή εξακολουθεί να κουβαλά το βάρος μιας θανατικής ποινής, όμως αυτή η γεμάτη προκλήσεις ασθένεια έχει πλέον να αντιμετωπίσει την αδιάκοπη έρευνα για την καταπολέμησή της», υπογράμμισε ο πρόεδρος του συνεδρίου και countries editor της ετήσιας έκδοσης του Economist “The World ahead 2024” Alasdair Ross. Αναφερόμενος στη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης και των big data, είπε ότι υπόσχονται νέες εξελίξεις στον εντοπισμό και τη θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικότερης πρόληψης της ασθένειας.
Για την Ελλάδα, ο συντάκτης του Economist σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά πως υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για βελτίωση. «Η χώρα έχει χαμηλότερα επίπεδα προληπτικών ελέγχων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο –ειδικά στις αγροτικές περιοχές– και ο χρόνος αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία είναι πάρα πολύ μεγάλος», πρόσθεσε, αναφερόμενος παράλληλα στη «μεγάλη δεξαμενή των εξειδικευμένων επαγγελματιών» που διαθέτει η Ελλάδα.
Mike Holmes: Μπορούμε να προλάβουμε τους μισούς καρκίνους
«Περίπου τους μισούς από τους καρκίνους μπορούμε να τους προλάβουμε με τον κατάλληλο τρόπο ζωής», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Mike Holmes, vice-president, global medical & scientific affairs oncology therapeutic area της MSD Global, ο οποίος ανέδειξε ως στόχο ο καρκίνος να καταστεί σε απλή χρόνια ασθένεια από θανατηφόρα που είναι ακόμη σήμερα.
«Μέχρι πρότινος δεν αναφερόμασταν καν στη λέξη “καρκίνος” και υπήρχε κοινωνικό στίγμα για τους ασθενείς. Η εικόνα έχει αλλάξει, ενώ συνολικά πέφτουν τα ποσοστά θνησιμότητας», σχολίασε ο κ. Holmes, τονίζοντας ότι η «τεχνολογία κάνει τη διαφορά», είτε με φάρμακα ανοσοθεραπείας, είτε με προληπτικούς ελέγχους και άλλα μέσα.
«Πριν από 15 χρόνια παθήσεις όπως το μελάνωμα οδηγούσαν στον θάνατο σε 12 μήνες. Τώρα υπάρχουν θεραπείες που αυξάνουν μέχρι και 10 φορές τον χρόνο επιβίωσης», επεσήμανε ο κ. Holmes.