Τα αυγά δεν ανεβάζουν (τελικά) τη χοληστερίνη - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα και πώς καταρρίπτει ένα μύθο
Τι θεωρούν οι ειδικοί
Γιατί τα αυγά θεωρείται πως αυξάνουν τη χοληστερίνη, ειδικά ο κρόκος τους;
Όσοι κατανάλωναν δώδεκα αυγά την εβδομάδα είχαν τελικά -έπειτα από τέσσερις μήνες- παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με όσους έτρωγαν δύο αυγά την εβδομάδα ή και λιγότερα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (American College of Cardiology) στην Άτλαντα, «απαντώντας» σε όσους διστάζουν να φάνε αυγά υπό το φόβο πως ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Η μελέτη ήταν μικρή, αλλά δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι τα αυγά μπορεί να είναι μια υγιεινή για την καρδιά διατροφική επιλογή, ακόμη και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους.
Διαβάστε ακόμα: Σαλάτα με αυγά και τυρί φέτα
«Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν τα αυγά είναι ασφαλή ή όχι για κατανάλωση, ειδικά για άτομα που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο» δήλωσε η Nina Nouhravesh, MD, ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στη Βόρεια Καρολίνα κι επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας καθησυχάζει ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών είναι εντάξει, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου» συμπλήρωσε.Γιατί τα αυγά θεωρείται πως αυξάνουν τη χοληστερίνη;
Η ερευνητική ομάδα ήθελε να εξετάσει συγκεκριμένα τα εμπλουτισμένα αυγά, καθώς περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, σελήνιο, βιταμίνη Β2, Β5 και Β12, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν δυσμενείς επιδράσεις στους βιοδείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ υπήρξαν ενδείξεις και για πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών, οπότε πρέπει να γίνει μεγαλύτερη μελέτη.
Γιατί, λοιπόν, τα αυγά θεωρείται πως αυξάνουν τη χοληστερίνη, ειδικά ο κρόκος τους; Οι ειδικοί θεωρούν πως ένα επιπλέον ερώτημα είναι με τι συνοδεύουμε τα αυγά που τρώμε, καθώς το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα δεν είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι διατροφικές επιλογές όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις θα πρέπει να συζητούνται με το θεράποντα ιατρό τους.
*Δημοσιεύθηκε στην «On time».