Δυσεύρετα 234 φάρμακα: Άδειασαν τα ράφια καθώς η τιμή τους είναι χαμηλότερη από πολλές χώρες στην ΕΕ
Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ
Τον Μάρτιο ήταν σε έλλειψη 233 φάρμακα, τον Φεβρουάριο 193, ενώ τον Δεκέμβριο υπήρχε περιορισμένη διαθεσιμότητα για 109
Την ανιούσα έχει πάρει η έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών αλλά και των νοσοκομειακών φαρμακείων της χώρας μας, σύμφωνα με τον νέο κατάλογο, τον οποίο ανήρτησε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην επίσημη ηλεκτρονική ιστοσελίδα του. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, τον Απρίλιο είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα 234 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 51 φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Οι ελλείψεις των φαρμάκων αποδίδονται στις παράλληλες εξαγωγές
Από αυτά, τα 45 είναι αμιγώς νοσοκομειακά, τα 6 είναι σκιαγραφικά και τα 4 είναι εμβόλια. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο ήταν σε έλλειψη 233 φάρμακα, τον Φεβρουάριο 193, ενώ τον Δεκέμβριο υπήρχε περιορισμένη διαθεσιμότητα για 109. Οι ελλείψεις αποδίδονται, μεταξύ άλλων, στις παράλληλες εξαγωγές, καθώς η χαμηλή τιμή τους στην Ελλάδα καθιστά πολύ συμφέρουσα την προώθησή τους σε χώρες με υψηλές τιμές, όπως η Γερμανία.
Ο νέος κατάλογος του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας δικαιώνει τους ίδιους τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, οι οποίοι κάνουν μετ’ επιτάσεως λόγο για ένα διευρυνόμενο φαινόμενο, και προμηνύει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η λίστα του ΕΟΦ με τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές από τη χώρα μας. Από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημείωσε πρόσφατα, μεταξύ άλλων ότι «είμαστε σε ένα συνεχή αγώνα να καλύπτουμε τις ανάγκες της αγοράς, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος». Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε επίσης ότι η πολιτεία λαμβάνει μέτρα, όπως η αύξηση της τιμής των φθηνών φαρμάκων, η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και άλλα, ώστε ο ασθενής να βρίσκει το φάρμακό του όταν το έχει ανάγκη.