Παραγνωρισμένη η επίπτωση του ιού RSV και στη χώρα μας - Έρχεται το εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης
Σε ποιους ασθενείς συστήνεται εμβολιασμός
Τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Παρασκευή Κατσαούνου
Όσο την προσοχή μας κράταγε η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, τόσο τείναμε όλοι μας να υποτιμούμε την επίπτωση ενός άλλου ιού, ο οποίος προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, συγκεκριμένα το συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV).
Τα στοιχεία, τα οποία έδωσε, όμως, σήμερα στη δημοσιότητα, σε συνέντευξη Τύπου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Κατσαούνου, για την επίπτωση του RSV είναι χαρακτηριστικά για το μέγεθος του κινδύνου, τον οποίο επαπειλεί ο ιός αυτός.
Σύμφωνα με την Παρασκευή Κατσαούνου, λοιπόν, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2022 και του τέλος του 2023 στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου της Αθήνας “Ευαγγελισμός” εξετάσθηκαν για λοίμωξη από τον RSV 215 ασθενείς, με τους 128 από αυτούς να χρειάζονται τελικά νοσηλεία. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μάλιστα, σημειώθηκαν 21 θάνατοι ασθενείς από τη λοίμωξη RSV, ποσοστό περίπου 10% επί του συνόλου των εξετασθέντων στο ΤΕΠ του νοσοκομείου.
Μάλιστα, η Παρασκευή Κατσαούνου επεσήμανε ότι οι 21 ασθενείς οι οποίοι κατέληξαν από τη λοίμωξη RSV στον “Ευαγγελισμό” έπασχαν ταυτόχρονα στην πλειονότητά τους από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με την καθηγήτρια να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ιός RSV συνδέεται με υψηλό κίνδυνο θνητότητας, τόσο κατά τη νοσηλεία όσο και έναν μήνα, ακόμη και έναν χρόνο μετά από τη νοσηλεία.
Έτσι, η Παρασκευή Κατσαούνου σημείωσε επίσης ότι το εμβόλιο για την λοίμωξη RSV θα συνιστάται απαραιτήτως, μεταξύ άλλων, στους ασθενείς με κυστική ίνωση, με σοβαρή διάμεση πνευμονοπάθεια, με σοβαρή πνευμονική υπέρταση, με ΧΑΠ, με συννοσηρότητες για τις ηλικίες άνω των 65 ετών κ.ά.