Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες μετά τη διαπίστωση ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών καθώς και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονται πλέον σε πολύ μικρό ποσοστό έναντι του νέου κορωνοϊού.
Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα συνολικά ποσοστά των Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι έλαβαν από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου κατά του ιού.


Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει τη θνητότητα των ευάλωτων ομάδων»

Πρόκειται για ένα «σοβαρό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά και καίρια τη θνητότητα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», σύμφωνα με όσα τονίζει στην «Απογευματινή» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.


Τα ανησυχητικά στοιχεία του ECDC

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC), μόλις το 7,1% επί του συνόλου των πολιτών της χώρας μας, ηλικίας άνω των 60 ετών, και το 8,8% επί του συνόλου των πολιτών, ηλικίας άνω των 80 ετών, έχουν λάβει την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη με την επικαιροποιημένη δόση στους υγειονομικούς στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 4%.

Με βάση την έκθεση του ECDC, το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες 60 ετών και άνω είναι μόλις 12% και στις ηλικίες άνω των 80 είναι μόλις 17,1%. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τα μέσα Απριλίου του 2024 μόλις 28.100.000 Ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω έλαβαν την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.